Sindikat znanosti o Marićevoj izjavi: Nedopustiva manipulacija činjenicama

Vijesti 28. stu 201910:12 > 10:19
N1

Nakon što je ministar financija Zdravko Marić u srijedu potvrdio da ostali sindikati javnih službi neće moći potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru ako obrazovni sindikati ne prihvate Vladinu ponudu, oglasio se i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

Priopćenje Sindikata prenosimo u cijelosti.

“Nisu točne konstatacije kako javnim službama prijeti nedobivanje veće osnovice, nastale nakon jučerašnje izjave ministra financija Marića o tome da se bez obrazovnih sindikata ne može potpisati Dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru u javnim službama kojim bi osnovica plaće u 2020. godini rasla po principu 2 + 2 + 2 posto. Naime, čak i da do potpisivanja Dodatka TKU-u ne dođe (u varijanti u kojoj obrazovni sindikati ne prihvate posljednju ponudu Vlade o dodatku od 3 + 1 + 1 posto radi okončanja štrajka u prosvjeti pa samim time odluče odbiti potpisati i Dodatak TKU-u kako Vladi ne bi davali političke kredite), to nipošto ne znači da do povećanja osnovice u javnim službama neće doći. Tome je razlog činjenica da su državne službe potpisale Dodatak svom Temeljnom kolektivnom ugovoru u kojem se jamče ista ta prava, pa će ona po principu spojenih posuda vrijediti i za zaposlenike u javnim službama.

Osnovica plaće za državne službenike rast će u 2020. godini, a samim time rast će i osnovica za javne službenike jer se ne može rad iste vrijednosti kod istog poslodavca (u ovom slučaju države), plaćati različito. Primjerice, u državnim službama neki službenik ima koeficijent 1,4; isti takav koeficijent neki drugi službenik ima u javnim službama. Tada to znači da je riječ o radu iste složenosti i iste vrijednosti. Kada bi postojale različite osnovice, onda bi to značilo da oni imaju različite plaće za isti rad, što je neodrživo u bilo kojem sudskom postupku.

Dakle, riječ je o nedopustivoj manipulaciji činjenicama u kritičnom trenutku u kojem ljudi na terenu moraju donijeti važnu odluku. Slične je prijetnje tadašnji ministar rada ponavljao u pregovorima o osnovici za 2017. godinu, kada javni službenici također nisu htjeli potpisati izmjene TKU-a, jer su nas sve prevarili oko implementacije Sporazuma o osnovici iz 2009. godine. Tada su vrlo brzo u Vladi odustali od takvih ideja da razdvajaju osnovice državnih od osnovice javnih službenika. Ovo je očiti dokaz da se radi o lošim đacima, jer ništa nisu naučili iz tog prethodnog slučaja.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.