Hrvatska i Njemačka lideri u obuci granične policije

Vijesti 05. pro 201910:02 > 10:03
N1

Hrvatska i Njemačka lideri su u obuci granične policije, poručili su u četvrtak iz MUP-a, navodeći da su službenici Policijske akademije na zajedničkoj vježbi u Njemačkoj vezanoj za helikopterski nadzor vanjske granice EU pokazali kvalitetu i spremnost za rješavanje nezakonitih migracija.

Iz MUP-a su priopćili da su policijski službenici Policijske akademije po četvrti put bili potpora njemačkoj policiji u organizaciji i provedbi obuke Land Border Surveillance Officer, koja se uz potporu Frontexa (Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu) održava od 1. do 6. prosinca u Sankt Augustinu u Njemačkoj.

Riječ je o projektu koji priprema granične policajce članica EU za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama s ciljem jačanja vanjskih granica EU.

U ovoj obuci sudjeluje 18 policajaca iz Albanije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Finske, Njemačke, Italije, Latvije, Litve, Poljske, Portugala, Rumunjske i Španjolske.

Vježbe su oblikovane kao radionice policijskog postupanja na temelju detaljno razrađenih scenarija vezanih za taktiku postupanja na graničnim prijelazima, taktiku postupanja prema tražiteljima azila i migrantima kojima je potrebna liječnička pomoć, te taktiku postupanja prilikom zatjecanja ilegalnih migranata unutar EU.

U sklopu obuke održana je zajednička pokazna vježba hrvatskih i njemačkih policajaca vezana za helikopterski nadzor vanjske granice EU.

“Zaštita i nadzor državne granice te sprječavanje nezakonitih migracija jedna su od primarnih zadaća hrvatske policije, a ovakve zajedničke vježbe još su jedan primjer odlične bilateralne suradnje na putu prema zajedničkom cilju kontinuirane edukacije i obrazovanja policijskih službenika. Današnji primjer zajedničke vježbe, osim toga, dokaz je kvalitete hrvatske policije i njezine spremnosti na partnerski odnos u rješavanju problematike nezakonitih migracija svih zemalja članica i zaštite vanjske granice EU”, ističu u MUP-u.

Dodatna novina u sklopu projekta je i obuka sigurne terenske vožnje za policijske službenike hrvatske i njemačke policije te polaznike ove Frontexove obuke, a cilj joj je razvijanje i usvajanje specifičnih vještina potrebnih za sigurnu terensku vožnju, što je preduvjet za sigurno i učinkovito obavljanje poslova nadzora vanjske granice, stoji u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram