YouTube uklonio snimku emisije Prime Time "Čokolinda i tvornica skandala"

Vijesti 10. pro 201913:19 > 13:36
Podijeli:
Izvor: N1

Posljednja epizoda Prime Timea koju radi dio ekipe poznatog satiričnog portala News Bar Domagoj Zovak i Borna Sor, pod nazivom "Čokolinda i tvornica skandala", skinuta je s YouTubea servisa.

Emisija se bavila temama kako hrvatska policija protjeruje Nigerijce, korupcijom na Adventu gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, izjavama predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te trošenjem 50 milijardi kuna na modernizaciju vojske i to u vrijeme dok prosvjeduju roditelji njegovatelji.

Emisija je skinuta nakon prigovora korisnika o govoru mržnje, a ekipa iz Prime Timea koji se emitira na N1, već je uložila žalbu, u kojem se od You Tubea servisa traži povratak “skinute” emisije.

“Nema govora o govoru mržnje. To je satira i uvijek je satira. Ako u emisiji zvučimo kao rasisti, šovinisti, nacionalisti i ksenofobi, to je sve u službi izrugivanja i kritike baš takvih ljudi. Tako satira funkcionira – hiperbola i metafora”, kaže Domagoj Zovak iz Prime Timea.

Kako je vidljivo iz opomene YouTubea, emisija je skinuta nakon prijave korisnika da se u videu koristi govor mržnje. Nije vidljivo tko je Prime Time i prijavio.

“Opomene zbog kršenja smjernica zajednice izriču se kad članovi YouTube zajednice ili naša inteligentna tehnologija za prepoznavanje označe sadržaj na YouTubeu radi slanja na pregled i naši timovi za pregled odluče da sadržaj nije u skladu s našim smjernicama zajednice”, stoji u pravilima YouTubea. Na takvu odluku moguće se i žaliti, a moguća su tri ishoda.

YouTube može vratiti uklonjeni sadržaj i ukloniti opomenu. Druga mogućnost je da se video vrati, no uz dobno ograničenje, odnosno oznaku +18. Treća mogućnost je da se žalba odbije, a u tom slučaju opomena ostaje na snazi, a videozapis će ostati uklonjen s web lokacije, piše Index

Epizodu koja je uklonjena s YouTubea možete pogledati u nastavku. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.