Do 2021. planira se izgradnja novih tisuću POS-ovih stanova

Vijesti 10. sij 202016:45 > 16:52
Ilustracija

Putem Programa društveno poticane stanogradnje (POS) dosad je izgrađeno više od osam tisuća stanova u koje je uloženo četiri milijarde kuna, a do 2021. planira se graditi novih tisuću stanova, izvijestili su u petak iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Predviđene lokacije za izgradnju su Zagreb, Zadar, Split, Trogir, Solin, Biograd na Moru, Bol, Cres, Krk, Kraljevica, Lovran, Osijek, Poreč, Vis i Vrsar, pri čemu maksimalna cijena stana po kvadratnom metru može iznositi 1.319,64 eura.

Iz Ministarstva poručuju da je izgradnja stanova po programu POS-a već davno prepoznat program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, koje za manju cijenu kvadrata od tržišne, dobivaju sigurnost i kvalitetu gradnje njihovog doma.

Napominju da se građani kao potencijalni kupci stana iz programa POS-a trebaju obratiti općini odnosno gradu gdje žive, koji obično provode anketu o stambenim potrebama ili objavljuju javni poziv za kupnju stana iz programa POS-a.

VEZANE VIJESTI

Osim cijene četvornog metra strana, pogodnosti programa POS-a vezane su i uz kreditnu liniju, koja omogućuje korištenje kredita bez jamaca, uz prosječnu kamatnu stopu manju od tri posto, minimalne popratne troškove, s rokom otplate do 30, odnosno 31 godine, u slučaju korištenja godine dana počeka, kažu iz Ministarstva.

Pravo na kupnju stana iz Programa POS-a imaju svi hrvatski građani, dok prvenstvo imaju zaštićeni najmoprimci koji koriste stan u vlasništvu fizičkih osoba, te građani koji prvi put stječu stan u vlasništvo, odnosno nemaju odgovarajuće riješeno stambeno pitanje.

Pritom, kandidati moraju biti kreditno sposobni, što se utvrđuje na temelju propisane dokumentacije koju je svaki kandidat s liste reda prvenstva dužan dostaviti poslovnoj banci, navodi se u objavi Ministarstva.

Iz Ministarstva podsjećaju da je zbog sprječavanja zloporaba pri preprodaji i davanju u najam stanova kupljenih u POS programu, posljednjim izmjenama Zakona iz srpnja prošle godine uvedena zabrana davanja u najam ili prodaja neotplaćenih stanova koji su kupljeni u tom programu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram