Po kojim se kriterijima dodjeljuju stanovi državnim dužnosnicima?

Vijesti 30. sij 202012:41 > 12:52
Pexels / ilustracija

Usred afere s Krešimirom Žunićem, bivšim v.d.-om direktora APN-a, koji je zajedno sa sinom od APN-a kupio stan u Zadru za manje od 1000 eura po kvadratu, isplivao je i bivši ministar uprave Lovro Kuščević koji živi u Žunićevom stanu u Zagrebu.

Kuščević je jučer za N1 potvrdio da živi u Žunićevom stanu i rekao nam je da je dok je bio ministar uprave zatražio da mu Ministarstvo pronađe stan bliže radnom mjestu kako bi navečer s posla mogao pješke ići kući.

Prije toga, Kuščević je imao stan na Britancu, ali dugo se zadržavao na poslu u Ministarstvu uprave, pa su vozači prekovremeno ostajali na poslu.

“Ugovor o najmu tog stana sklopilo je Glavno tajništvo Ministarstva, ja nisam imao nikakav dogovor sa Žunićem. Najam tog stana sad plaća Sabor jer sam saborski zastupnik”, kazao nam je tako jučer Kuščević.

VEZANE VIJESTI

Stoga smo u svrhu informiranja javnosti u Hrvatski sabor poslali dva upita. Naš reporter Elvir Mešanović pitao je Hrvatski sabor koji su kriteriji za dodjelu stanova državnim dužnosnicima te koja je procedura za odabir.

Odgovorili sljedeće:

“Zastupnici s prebivalištem udaljenim više od 50 km od Zagreba imaju pravo na korištenje smještaja u stanovima za službene potrebe te u unajmljenim garsonijerama i jednosobnim stanovima, i to u mjesečnom iznosu do 2.500,00 kuna na ime najma stana, kao i na naknadu režijskih troškova do 500,00 kuna mjesečno.

Moguće razlike u troškovima najma stana i režijskim troškovima zastupnici snose sami (u skladu s Odlukom o smještaju zastupnika Hrvatskoga sabora u Zagrebu u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika, NN 44/05-pročišćeni tekst, i 47/16). “

#related-news_0

Vezano uz konkretan slučaj Lovre Kuščevića koji živi u Žunićevom stanu pitali smo kako se u ponudi za bivšeg ministra Lovru Kuščevića našao stan Žunićev. Slijedi odgovor Hrvatskog sabora na to pitanje.

“Zastupnici samostalno pronalaze smještaj i dogovaraju uvjete najma s odabranim najmodavcem. Potom se sklapa tripartitni ugovor o najmu između Hrvatskoga sabora, najmodavca i korisnika stana, budući da Hrvatski sabor u skladu s Odlukom o smještaju zastupnika snosi gore navedene maksimalne iznose na ime najma i režija, no sve ostale obveze korisnika prema najmodavcu koje proizlaze iz ugovornog odnosa snose sami zastupnici (npr. eventualno veće iznose najma, režija, oštećenja i sl.).” 

#related-news_0

Podsjećamo kako je Državna Agencija za promet i posredovanje nekretninama u Zadru 2019. izgradila POS-ove stanove da pomogne obiteljima koje bi po cijenama znatno nižim od tržišnih mogle riješiti stambeno pitanje.

A onda je za manje od 1000 eura po četvornom metru, ondje, zajedno sa sinom, stan kupio, ni manje ni više nego zamjenik direktora te agencije, a još do neki dan prvi čovjek APN-a Krešimir Žunić.

Aferu je otkrio RTL, Žunić je smijenjen, a novim šefom APN-a imenovan je HNS-ov kadar Dragan Hristov.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.