Plenković ne očekuje Bandićevu odmazdu nakon rušenja GUP-a

Vijesti 12. velj 202010:10 > 10:12
N1

Premijer Andrej Plenković danas je komentirao stanje u koaliciji, nakon što je jučer, u zagrebačkoj Gradskoj skupštini srušen GUP.

Na pitanje očekuje li odmazdu Milana Bandića na lokalnoj ili nacionalnoj razini, nakon što su gradski HDZ-ovci jučer odbili Bandićev GUP, Plenković odgovara niječno.

“Pozicija gradskoga HDZ-a bila je već dulje vrijeme takva da su željeli pridonijeti GUP-u s više amandmana, to se nije dogodilo i u tom kontekstu nije izglasan GUP”, rekao je jutros Plenković u Zagrebu, uoči ‘Prstenovog poslovnog foruma Zagreb 2020’ koji organizira Udruga Hrvata BiH Prsten.

VEZANE VIJESTI

 No, je li to politička odluka?

“To je odluka jer su imali jasnu poziciju i nisu postigli dogovor”, rekao je premijer i na pitanje jesu li tome pridonijeli noćni razgovori u kojima su pale i teške riječi kratko dogovorio.

“Ne znam o čemu govorite”.

#related-news_0

Na pitanja je li HDZ-u trebala potpora Bandića na državnoj razini, Plenković je detaljno elaborirao okolnosti u kojima je formirana koalicija s HNS-om, nakon propasti suradnje s Mostom.

“Imam dojam da neke stvari nismo dobro razabrali. 2016. godine se HDZ iz situacije u kojoj je bio zaslužan za to da je srušio vlastitu Vladu i da mu je pao rejting, našao u situaciji kada mu je većina trasirala put u oporbu. Umjesto teze mojih oponenata da sam briselski čovjek, ja se vraćam iz Europskog parlamenta, dobivam podršku, radim program i pobjeđujem Zorana Milanovića. Idemo to utvrditi. Mi smo na političkoj sceni u kojoj će malo tko dobiti političku većinu, to je teško. U takvim okolnostima morate sklapati koalicije.

Brkić je 2016. godine rekao da bi trebalo razgovarati i s HNS-om, a razgovaralo se i s HSS-om. Brkić i Beljak su školski prijatelji no, nismo išli u koaliciju.

Kada samo uvidjeli da nam Most na sjednici Vlade demontirati ministra financija, ja odlučujem da suradnja ne može i neće ići. Most- hvala lijepa i do viđenja.

2017. godine nudim suradnju HSS-u i Beljaku, oni ne žele jer su tada nakon sage otišli iz Europske pučke stranke. Ja procjenjujem da imam najveću gospodarsku krizu u Hrvatskoj, dolazi do kolapsa Agrokora i u tom trenu odgovorna vlada i lider drži političku stabilnost. Tada ići na izbore, kako to nerealno zagovara Stier, je nemoguće.

Ta je teza banalna i pogrešna tako da ju može izgovoriti samo netko tko nije razumio težinu situacije. Dakle, moja je poruka politička stabilnost i ja je u tom trenu držim s nacionalim manjinama, želim čuti od oponenata imaju li problem surađivati s nacionalnim manjinama jer, ako imaju, nemaju veze s politikom dr. Franje Tuđmana”, rekao je premijer i ponovno naglasio važnost političke stabilnosti zbog koje je dogovorena koalicija s HNS-om.

#related-news_0

Zamjerio je onima koji su sada glasni, a šutjeli su tri i pol godine.

“Hipotetska pitanja su nebitna, imamo situaciju u kojoj smo izvornu suradnju na parlamentarnoj razini organizirali dobro. Bez većine nema vlasti, tko se hoće baviti teorijama igrica, ne zna što znači dogovornost”.

Jučer je, podsjetimo, nakon višednevne drame, u Skupštini srušen GUP. Naime, Bandićevi zastupnici glasali su protiv HDZ-ovih amandamana, a zauzvrat su HDZ-ovci glasali protiv GUP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.