Gabrić odgovara Jeleniću: "On je tražio od mene uslugu"

Vijesti 18. velj 202020:56 > 21:05
N1

Nakon što je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić potvrdio da je slobodni zidar od ožujka 2018. godine te dodao da je Nikica Gabrić pokušao utjecati na tijek predistrage protiv troje novinara tjednika 7Dnevno, sve je prokomentirao i Gabrić.

Nikica Gabrić temu je komentirao u HRT-ovoj emisiji Studio 4. Odgovarajući na pitanje o Jeleniću rekao je da postoje stvari koje ne može govoriti zato što je tako potpisao policiji i odvjetništvu.

“Onog časa kad su pojedine osobe unutar moje masonske organizacije i nekih drugih paraorganizacija shvatili da mi idemo prema EU, da nas velika loža Francuske prizna u relativno kratkom roku, ljudi su se našli pogođeni time da su izgubili određene pozicije, statuse i tako dalje, i počeli su odavati masonske tajne. To je motiv zašto se u ovom trenutku pojavljuju tekstovi o nama, zašto se događaju određene ucjene, medijski reketi i tako dalje”, rekao je Gabrić.

VEZANA VIJEST

Dodao je da su masoni legalna organizacija koja poštuje zakone, ali da nitko nema pravo bez pitanja objaviti fotografije i internu komunikaciju. Rekao je da postoje povijesni razlozi za tajnost i privatnost masonskog pokreta te da i danas imaju taj problem.

“Masoni ne služe tome da nose pregače, nego da djeluju na poboljšanju čovjeka i da rade korisne stvari za svoju državu i društvu. To da prinosimo djevice, da štujemo vraga, to su sasvim neprimjerene gluposti”, rekao je Gabrić.

Za Dnevnik NoveTV Nikica Gabrić je uzvratio Jeleniću da ne govori istinu.

“Gospodin Jelenić je tražio jednu uslugu od mene, a ne ja od njega. Evo sad malo neka gospodin Jelenić čuje šta je pričao tu… Dakle, cijeli razgovor je snimljen, ne nezakonito nego da mi ne mogu imputirati da sam ja nešto rekao ili vršio neki pritisak”, navodi Gabrić.

Istaknuo je i da će snimku “pokazati kada bude vrijeme” te da će njegove riječi sve razjasniti.

Jelenić je za Hinu rekao da je Gabrić tijekom predistražne faze postupka pokušavao ‘’iz samo njemu znanih razloga’’ izravno utjecati na njega putem nadležnog državnog odvjetnika.

‘’Kako to nikako nisam mogao dopustiti zbog očuvanja zakonitosti postupanja, suglasio sam se s nadležnim državnim odvjetnikom da se ne poduzimaju mjere radi zabrane izlaženja časopisa, jer ne postoji za to zakonska osnova te zatražio da se i u ovom predmetu, kao i u svakom drugom, postupa jedino i isključivo temeljem zakona, odnosno da se primjena posebnih dokaznih radnji ne proširuje na osobe za koje ne postoje nikakve sumnje da sudjeluju u tom ili nekom drugom povezanom kaznenom djelu, te da se ne predlaže istražni zatvor ukoliko za to ne postoje zakonske osnove’’, pojasnio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.