Plenković i Bandić dogovorili daljnje aktivnosti za saniranje štete od potresa

Vijesti 30. ožu 202007:02 > 12:53
Izvor: N1

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u ponedjeljak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu s predstavnicima grada Zagreba gdje se razgovaralo o posljedicama potresa u glavnome gradu.

Nakon sastanka premijer Andrej Plenković kazao je da su dogovorene tri temeljne točke za daljnje djelovanje.

Prva je nastavak rada na osiguravanju sigurnosti građana. “Poduprijet će se sve što rade službe grada Zagreba da se objekti kojima prijeti urušavanje dimnjaka ili oštećenih dijelova osiguraju i da se angažira mehanizacija kako bi se dimnjaci otklonili. Dogovorena je daljnja suradnja na raščišćavanju materijala koji su na cesti ili unutrašnjosti zgrada, a u aktivnostima procjene šteta da se angažiraju stručnjaci koji su dosad radili na volonterskoj bazi”, kazao je Plenković.

“Osnovat će se zajednička radna skupina koja će biti zadužena za izradu posebnog zakona. Koordinator od strane Vlade bit će ministar graditeljstva Predrag Štromar, a od strane grada Dinko Bilić, ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje”, rekao je Plenković.

Treća točka odnosi se na dogovor i pronalaženje izvora financiranja za sanaciju šteta.

Premijer je apelirao na sve građane da budu oprezni, da paze na zgrade i oznake da ne hodaju uz zgrade koje nisu sigurne.

Ovo možemo riješiti samo zajedno. Ovu utakmicu ćemo dobiti, ostat će iznad vode oni koji budu imali snage, dobrote, razboritosti, strpljenja, solidarnosti i zajedništva, poručio je Bandić.

“Ići ćemo sa zakonom, zakonski okvir koji će urediti cijeli proces. Naravno da Grad Zgreb ima svoju ključnu ulogu, ovo je šteta koja je nastala u Zagrebu, isto tako i Vlada Republike Hrvatske, zato smo i išli napraviti zajednički program. Tri su moguća izvora sredstava, jedan je Grad Zagreb, drugi je državni proraču, treći su međunarodna sredstva, a čevrti i sami vlasnici mogu sanirati štete na njihovim stanovima i kućama”, poručio je premijer Plenković.

Što se tiče procjena nastale štete, premijer je rekao da se to još ne može reći niti procijeniti, dok se ne popiše, utvrdi i izračuna nastala šteta. “Bilo bi prajnje pretenciozno u javnost izlaziti s nekom brojkom. Ovo što sam ja osobno vidio, štete su ogromne”, rekao je Plenković.

“Trebat će nam tri do šest mjeseci da shvatimo razmjere štete, ali zajedno moramo biti i pomoći tim ljudima koliko možemo”, rekao je Bandić.

Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: Stipe Corluka
Izvor: Čitatelj
Izvor: Čitatelj
Izvor: Čitatelj
Izvor: Borna Filic/PIXSELL Patrik Macek/PIXSELL
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: Čitatelj
Izvor: Čitatelj
Izvor: Čitatelj
Izvor: Čitatelj
Izvor: Čitatelj
Izvor: Čitatelj
Izvor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Izvor: Čitatelj

Podsjetimo, grad Zagreb i njegovu okolicu pogodila su prije tjedan dana dva potresa jakosti 5,5 i 5,0 po Richteru te više od 90 manjih, pri čemu je oštećeno više od 26 tisuća građevina, među kojima i brojni spomenici kulture, sakralni objekti, te kulturne i obrazovne institucije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.