Niske temperature prouzročile štete u voćnjacima

Vijesti 07. tra 202010:11 > 10:12
N1

Prošlotjedne niske temperature prouzročile su štete na voćnjacima, pogotovo na ranim sortama voća, a dosadašnji pregledi upućuju na to da je gotovo 50 posto planiranog potencijala uroda svih voćnih vrsta uništeno, kazao je za Hinu predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota.

Prošli tjedan u noćima 2. do 4. travnja, Hrvatsku je zahvatio hladni val koji je spustio temperature i do minus 9 stupnjeva, podsjeća Markota. Čak su u Dalmaciji nakratko zabilježene noćne temperature u nekim dijelovima i do minus 5 stupnjeva, a u dolini Neretve minus 2.

Najniže temperature zabilježene su u zapadnoj Hrvatskoj i to u Međimurju i u Zagrebačkoj županiji, do minus 9, Moslavini, Bilogori i središnja Slavoniji do minus 7, a u istočnoj Slavoniji noćne temperature su se spuštale do minus 6 i to tri noći za redom s manjim odstupanjima, kazao je Markota.

Takve temperature i njihovo trajanje uništavaju cvijet, što je uzrokovalo velike štete na voćnim kulturama, kaže Markota.

Napominje da je obrana od mraza moguća, ali je obavljena tek na oko 10 posto ukupnih površina s voćnim kulturama, no uspjeh su postigli samo voćari koji raspolažu “antifrost” sustavima zaštite uz pomoć “kišenja”, za što je potrebna posebna infrastruktura i velike količine vode.

Ostali voćari pretrpjeli su znatne štete, bez obzira što su palili slamu, cijele noći vozili po voćnjacima “lovce mraza” ili kovitlali zrak vjetenjačama.

VEZANA VIJEST

Prema Markotinim riječima, najveće štete zbog hladnoće nastale su na ranim voćnim sortama u višoj fazi razvoja pupova, odnosno cvata, a to je bilo najizraženije kod bresaka i marelica te ranih sorti trešanja. Tu su, kako je naveo, štete gotovo 100 posto.

Na ostalim sortama voća, posebice jabukama, kruškama i šljivama, razmjeri štete ovise o mikrolokaciji voćnjaka, kontinuitetu negativne temperature i samoj voćnoj sorti.

Kod jabuka, najviše su nastradale sorte Idared, Pink, Elstar, Jonagold, Zlatni delicius, Gala,Fuji, Breburn, kaže Markota.

“Teško je detaljno kvantificirati štete, ali dosadašnji pregledi upućuju na zaključak da je gotovo 50 posto planiranog potencijala uroda svih voćnih vrsta uništeno u ovoj sezoni zbog niskih, za voćne vrste izuzetno negativnih temperatura prošlog tjedna”, istaknuo je Markota.

Pojašnjava kako štete koje nastaju zbog negativnih temperatura mogu biti direktne i indirektne. Direktne je moguće utvrditi odmah, ako su potpuno smrznuti zeleni dijelovi budućeg ploda, pa se može govoriti o potencijalnom gubitku količine uroda.

Indirektna oštećenja uzrokovana mrazom odnosno negativnim temperaturama mogu se definirati kroz gubitak kakvoće plodova, što utječe na mogućnost skladištenja odnosno uopće na komercijalne kriterije otkupa proizvoda.

Markota napominje kako je nekoliko županija već proglasilo elementarnu nepogodu zbog mraza, što će vjerojatno učiniti sve županije u kontinentalnom dijelu Hrvatske jer su voćarski savezi u svim županijama uputili zahtjeve za proglašenje elementarne nepogode.

Predstavnici Hrvatske voćarske zajednice, kako je rekao, u razgovorima su s Ministarstvom poljoprivrede i traže se rješenja i načini pomoći voćarima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.