Rada Borić: "Što se žena tiče, mi smo uvijek u ratu"

Vijesti 22. tra 202017:03 > 17:18
Izvor: N1

Gradska zastupnica stranke Nova ljevica i feministkinja Rada Borić bila je gošća Newsrooma gdje je govorila o obiteljskom nasilju i nasilju nad ženama.

Naime, i dok većina nas ostaje doma za žene koje žive s nasilnicima dom je nesigurno mjesto. Budući da je Hrvatsku potresao još jedan slučaj obiteljskog nasilja u Solinu u kojoj je glavni akter bio sada već bivši član gradskog HDZ-a.

Borić je komentirajući činjenicu da je sama žena kazala kako je pala niz stepenice rekla kako se obično u javnom diskursu napada žene jer nisu prijavile ili su zanijekale nasilje. Borić, međutim, kaže da ne možemo suditi zašto su to napravile.

VEZANE VIJESTI

“Ne možemo biti u cipelama drugih žena i ne možemo znati zašto su promijenile odluku”, naglašava Borić.

Ističe i kako su se neke stvari promijenile u pozitivnom smjeru jer je, primjerice, u navedenom slučaju medicinsko osoblje prepoznalo da se ne radi o ozljedama koje su nastale kao rezultat pada niz stepenice.

Dodaje i kako se u medijima često kao uzrok nasilja nad ženama spominje ljubomora ili alkoholizam, ali kako to nije i ne može biti opravdanje za nasilje. “To je pravi, klasični stereotip. Nitko ne zaslužuje živjeti u nasilju”, kaže Borić.

Ističe i da je u ovakvim trenucima ženama koje su i prije živjele u teškim uvjetima i s nasiljem sada još teže. “Doista ljuti da kada se dogodi nasilje žene i djeca napuštaju dom. To je prva stvar koju moramo promijeniti. Pitanje je i kako senzibilizirati javnost da smo mi dužni prijaviti nasilnika, jer ako žena živi s nasilnikom, ona ne može nazvati policiju.”

#related-news_0

Osvrnula se i na činjenicu kako se trenutno ne govori o značajnom porastu broja prijava nasilja u obitelji. “Božinović daje, rekla bih, prejednaku statistiku. Ne mogu sumnjati kada ne mogu pogledati njihov kalendar nasilja. Ali, recimo, kalendar nasilja navodi da je recimo 4. travnja i tri dana prije prijavljen jednak broj prijava – 24.”

“Rekla bih da su i 24 prijave dnevno jako puno, za jednu malu Hrvatsku toliko prijava je puno. Ne znam je li to u odnosu na statistiku u tzv. izvanrednim i neizvanrednim okolnostima. Mi nažalost uvijek živimo u izvanrednim okolnostima”, smatra Borić.

Referirala se na diskurs oko borbe s koronavirusom koji često koristi vojni i militaristički rječnik. “Ako uspoređujemo rječnik oko epidemije – koristi se militaristički diskurs, govori se o ratu s nevidljivim virusom. Što se tiče žena, mi smo uvijek u ratu”, kazala je Borić.

Istaknula je kako je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba od grada tražilo da se na korištenje daju barem tri stana kako bi žene imale gdje otići i skloniti se od nasilja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.