Ubrzo nakon završetka konferencije za medije Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, kao što je na javljeno, na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljene su detaljne upute i preporuke za sprečavanje infekcije za rad u objetkima kojima će biti ponovno dozvoljen rad u okviru prve faze popuštanja mjera.
U ponedjeljak, 27. travnja, počinje prva faza popuštanja restriktivnih mjera donesenih za sprečavanje infekcije koronavirusom. U okviru te faze dozvolit će se rad djelatnosti trgovine osim unutar trgovačkih centara, nastavak rada uslužnim djelatnostima gdje nema bliskog kontakta, knjižnicama, muzejima i knjižarama, uvest će se javne gradske i prigradske linije, omogućuju se treninzi sportaša u najvišem rangu natjecanja kao i provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.
HZJZ je objavio detaljne upute hrvatskih epidemiologa kojih se svi poslovni subjekti moraju pridržavati u nastavku rada.
Preporuke za sprečavanje infekcije u trgovinama:
1. Ograničiti broj kupaca koji istovremeno borave u trgovini (15 kupaca na 100 m2 neto)
2. Osigurati zaštitne maske i fizičku distancu za osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice s kupcima
3. Osigurati minimalni kontakt između djelatnika koji rade u različitim smjenama (ako je moguće, osigurati dvokratni rad)
4. Osigurati dezinfekcijsko sredstvo za ruke kupaca i obavijeti za kupce te kontinuirano provoditi dezinfekciju površina koje se često diraju
5. Osigurati nadzor nad zdrvastvenim stanjem osoblja (dnevno mjerenje tjelesne temperature)
Iste se preporuke odnose i za sprečavanje infekcije u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima, te za rad u knjižnicama i antikvarijatima.
Preporuke za tramvajski prijevoz:
1. Higijena vozačkog mjesta
Održavajte higijenu kabine vozača i svoju radnu okolinu – vozačkog mjesta i kabine tako da se svakodnevno, preporučeno nekoliko puta dnevno prebrišu površine sa sredstvom za dezinfekciju površina. Posebno prebrišite površine koje se često dodiruju rukama kao što su kvake na vratima, polica za naplatu voznih karti, radna ploča.
#related-news_0
2. Vožnja s maskom
Ako vozaču nošenje maske ne ometa sigurnu vožnju, preporučljivo je da nosi masku tijekom vožnje. Zaštitnu masku treba redovno mijenjati, a obavezno uvijek kada postane vlažna i mokra. Prije i nakon skidanja maske, ruke treba oprati toplom vodom i sapunom ili ih dezinficirati. Iskorištene jednokratne maske odlažu se u vreće za smeće koje su smještene u kante s poklopcem.
3. Higijena ruku
Redovito održavajte higijenu ruku. Kad god je moguće, perite ruke sapunom i toplom vodom u trajanju od 20 sekundi. Ako to nije moguće, koristite dezinfekcijska sredstva koja sadrže 70% alkohola. Operite ruke prije ulaska u vozilo, nakon izlaska iz vozila, nakon postupaka čišćenja vozila ili kad su ruke vidljivo uprljane, te u ostalim preporučenim situacijama (poslije toaleta, prije jela, poslije brisanja nosa…).
4. Dodirivanje lica
Izbjegavajte rukama dodirivati oči, usta i nos, jer tim putem virus može ući u tijelo.
5. Kontakt s putnicima
Treba izbjegavati bliski kontakt s putnicima prilikom komunikacije s njima. Održavajte odgovarajući tjelesni razmak (1-2 metra) u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama.
6. Tjelesna udaljenost
U tramvaju treba istaknuti obavijesti o važnosti održavanja tjelesne udaljenosti od najmanje jednog metra jednih od drugih. Poštujte mjere, posebice ako uočite putnike s respiratornim simptomima.
#related-news_0
7. Način prijenosa zaraze
Budite svjesni da se koronavirus (COVID-19) prenosi kapljično i kontaktom, kada zaražena osoba govori, kašlje ili kiše u blizini zdrave osobe ili dodirivanjem predmeta i površina koje su onečišćene respiratornim izlučevinama oboljele osobe, a nakon toga dodirivanjem očiju, nosa ili usta.
8. Kihanje/kašljanje
Održavajte higijenu nosa – prekriti usta unutarnjom stranom lakta ili papirnatom maramicom prilikom kašljanja ili kihanja i zatim baciti maramicu u kantu za otpad te oprati ruke.
9. Higijena putničkog prostora
Redovno čišćenje i prozračivanje unutrašnjosti prijevoznog sredstva (tramvaja) prije vožnje i nakon vožnje. Pri čišćenju unutrašnjosti tramvaja posebno obratite pažnju na prozorska stakla te rukohvate u tramvaju i na vratima. Dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u vozilo, a pri ulazu u tramvaj potrebna je dezinfekcija ruku (vozno osoblje i putnici).
10. Fizička udaljenost među putnicima
Broj i raspored putnika u tramvaju treba biti takav da omogućava propisani razmak između njih. Preporučljivo je ograničiti broj putnika u tramvaju na broj sjedećih mjesta. Ako je moguće, preporučljivo je da putnici koriste zaštitne maske, ako im ne smeta disanju zbog zdravstvenog stanja.
#related-news_0
11. Prozračivanje putničkog prostor
Redovno prozračujte putnički prostor prilikom stajanja na stajalištima. Ako vremenske prilike i temperatura to dozvoljavaju, tijekom vožnje otvorite prozore. Izbjegavajte korištenje klimatizacijskih uređaja ili grijanje.
12. Kontrolori u tramvaju
Kontrolori pri kontaktu s putnicima moraju nositi masku za usta i nos te koristiti jednokratne rukavice koje se moraju dezinficirati ili promijeniti nakon obilaska svakog tramvaja. Zaštitnu masku treba redovno mijenjati, a obavezno uvijek kada postane vlažna i mokra. Prije i nakon skidanja maske, ruke treba oprati toplom vodom i sapunom ili dezinficirati. Iskorištene jednokratne maske odlažu se u vreće za smeće koje su smještene u kante s poklopcem.
13. Oboljenje voznog osoblja
Ako vozno osoblje ili članovi njihove obitelji razviju simptome koji upućuju na COVID-19 kao što je povišena tjelesna temperatura, grlobolja, kašalj, poteškoće s disanjem, ne idu na posao i odmah obavijeste svog poslodavca.
Preporuke za rad u željezničkom putničkom prijevozu u prigradskom prometu:
1. Higijena kabine strojovođe
2. Higijena ruku
#related-news_0
3. Izbjegavanje dodirivanja lica
4. Izbjegavanje kontakta s putnicim i njihovom prtljagom
5. Tjelesna udaljenost
6. Zaštita rukom prilikom kihanja/kašljanja
7. Redovno čišćenje i prozračivanje putničkog prostora
8. Restoran kola se do daljnjeg ne stavljaju u upotrebu
9. Fizička udaljenost među putnicima
10. Zaštitna oprema za konduktere
11. Beskontaktno plaćanje
12. Oboljenje voznog osoblja
Slične se preporuke odnose i na funkcioniranje rada trajektnih i brodskih linija i autobusnog prijevoza.
Upute za ugostiteljske objekte
Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.
Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.
Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno, ako jedan naplaćuje, a drugi izdaje.
Preporuča se, gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.
Ukoliko je moguće, preporuča se plaćanje beskontaktnim karticama.
a postupak plaćanja gotovinom preporuča se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira.
Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno); ako to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.
Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta.
Ukoliko je moguće preporuča se osigurati protočnost kupaca tako da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.
Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.
Ako je organiziran drive-in sistem, zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštivati mjere navedene pod točkama 3., 7. i 10.
Detalje možete pronaći na OVOM LINKU.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.