Evo zašto se ne preporuča isprobavati robu u dućanima

Vijesti 24. tra 202015:41 > 15:47
Pixabay /ilustracija

U protekla 24 sata u Hrvatskoj imamo 28 novih slučajeva, ukupno zaraženih je 2009, rekao je Krunoslav Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

U ponedjeljak, 27. travnja, kreće prva faza popuštanja mjera prema kojoj će se između ostalog dozvoliti rad svim trgovinama koje se ne nalaze u sklopu trgovačkih centara. Međutim, preporuka da se u trgovinama tekstila odjeća ne isprobava, izazvala je burne reakcije.

VEZANA VIJEST

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak pojasnio je takvu preporuku.

“Epidemiološka je struka pri promišljanju kako dopustiti prodaju tekstila u trgovinama, imala u vidu dvije činjenice. Prvo, da dosad nije zabilježen prijenos koronavirusa putem tekstila i drugo da postoje znanstveni radovi o preživljavanju koronavirusa, ali ne ovoga nego o grupi, tzv. pankorona grupi virusa, koji govore o tome da virus ne može dugo preživjeti izvan žive stanice”, napomenuo je Capak i dodao:

“Zato je epidemiološka struka odlučila da će postaviti određene preporuke i ograničenja oko prodaje tekstila da gdje je god moguće, da se roba ne isprobava na licu mjesta nego da se kupi veličina koja odgovara ili da se nosi zapakirana kući pa ako ne odgovara, da se može u određenom roku vratiti. Pritom je data preporuka da se to posebno odnosi na one vrste tekstila koji se oblače preko glave jer je tu rizik da se ostave kapljice s koronavirusom najveći.”

#related-news_0

Također je pojasnio i što s robom koja ne odgovara pa se mora vratiti:

“S obzirom da virus ne može dugo preživjeti van žive stanice, data je uputa da ona roba koja je isprobana ili se vrati, stavi se na pet dana u posebno predviđen prostor gdje se očekuje da će i u tom roku virus, ako ga je i bilo, uginuti. Podsjećam, u našoj populaciji imamo mali broj oboljelih u odnosu na neke zemlje koje su već donijele mogućnot rada takvih trgovina, naša situacije je po tom pitanju bolja i lakše je epidemiološko promišljanje veza uz takvu prodaju.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.