Ćorić o memorandumu o Ini: Nisam potpisnik, ja sam ga supotpisao kao svjedok

Vijesti 26. svi 202011:38 > 12:25
N1

Nacional je danas objavio da su dobili na uvid sadržaj tajnog dokumenta koji je potpisan još sredinom 2018. godine.

Memorandum koji, kako navode u Nacionalu, potkopava nacionalne interese u ime Vlade potpisao je Tomislav Ćorić pa je samo od početka 2020. preko JANAF-a iz Siska umjesto u Rijeku na preradu u Mađarsku prebačeno 247 tisuća tona hrvatske nafte.

Ministar Ćorić komentirao je te napise rekavši da se tekstom pokušava implicirati da je Hrvatska došla u podređen položaj, a što, kaže ministar, nije točno.

‘Nemamo ništa protiv da se objavi Memorandum’

“Ja osobno nisam potpisnik ovog memoranduma. Mi smo svjedočili ovom memorandumu. Ovaj memorandum kao takav, ja sam mu svjedočio i ja sam ga supotpisao. Mi nemamo ništa protiv da se ovaj memorandum i objavi. Interes je snažna i jaka Ina. Očito je kampanja kod nekih počela, Inu treba vratiti u hrvatske ruke”, rekao je Ćorić i dodao da se 9. lipnja očekuje prvi izvještaj stranih konzultanata, tvrtke Lazard, koje bi trebalo pokazati procjenu vrijednosti Ine.

Upitan da prokomentira napise tjednika Nacional koji tvrdi da je Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem i Ćorićem kao supotpisnikom dopustila mađarskom MOL-u da naftu iz Rijeke izvozi u Mađarsku i tamo je prerađuje, Ćorić je rekao kako je to dugoročno isplativije i da to nije dogovoreno memorandumom.

‘Memorandum nije pravno obvezujući’

“Što se tiče memoranduma o razumijevanju između Ine i Janafa, riječ je o memorandumu koji sam po sebi projicira poslovne interese dvaju poslovnih subjekata. A sve s ciljem maksimiziranja poslovnih rezultata. Kako Ine, tako i Janafa. Taj memorandum prije svega podrazumijeva priključenje rafinerije nafte u Sisku na skladište Janafovo koje se nalazi na području Siska. S druge strane podrazumijeva određene radove u luci Rijeka koji omogućavaju efikasnije poslovanje Ine, odnosno Janafovog transportnog sustava…”, kaže Ćorić.

Memorandum nije pravno obvezujući, dodao je.

“Još jednom ću se vratiti na osnovnu tezu. Funkcioniranje Ine kao uspješne kompanije je u interesu Hrvatske. Želimo da Ina bude uspješna kompanija. Ina nije mogla biti uspješna u trenutku u kojem rafinerijsko poslovanje funkcionira tako da Rafinerija nafte Rijeka radi sa oko 70 do 80 posto kapaciteta, dok se na razini Rafinerije nafte Sisak radi na razini od 20 do 30 posto kapaciteta. To nije moguće. I zbog toga odluka koja je stigla u proteklom razdoblju, o pretvaranju rafinerije nafte Sisak u logistički centar s određenim dijelovima proizvodnje je odluka koja je naišla na razumijevanje i Ministarstva zaštite okoliša i energetike”, pojašnjava. 

“Drugi moment na kojem ćemo inzistirati je realizacija biorafinerijskog postrojenja na području Siska. Mi Inu vidimo kao vertikalno integriranu kompaniju. Postrojenje u Sisku u narednom razdoblju planiramo pretvoriti u biorafinerijsku proizvodnju”, kazao je Ćorić. 

‘Cijena sirove nafte stubokom pada, a vi me pitate da li smo mi izdali nacionalni interes time što se ta nafta i dalje prebacuje u Mađarsku. To slati, nije slati nego prodavati. Nafta se s područja Siska šalje manjim dijelom prema rafineriji nafte Rijeka, a većim dijelom Mađarskoj. Dugoročno je isplativije, a vi ste me pitali da li hrvatska Vlada forsira prijevoz nafte. Mi forsiramo uspješnu i jaku Hrvatsku bez obzira kako postavili pitanja’, odgovorio je ministar našem reporteru Hrvoju Krešiću.

Ministar je kazao kako se cijelo jutro pokušava inputirati da je u ovom slučaju Hrvatska došla u podređen položaj. 

“INA kao kompanija kotira na zagrebačkoj i londonskoj burzi. Činjenica da u ovom trenutku imate pad cijena nafte na globalnoj razini je činjenica koja ugrožava sve naftne kompanije koje imamju vertikalno integrirano poslovanje. Inin rezultat za prvo tromjesječje će biti negativan. Ovakvo promišljanje u kojem se dio nafte prodaje, a u drugi dio prerađuje u Hrvatskoj je potpuno razuman”, rekao je Ćorić. 

‘Kriva verzija memoranduma’

Osim toga, Ćorić je rekao da je u javnost procurila kriva verzija memoranduma, on je potpisan u četiri primjerka, svaka država ima dva. On kaže, svoju verziju nije mogao donijeti pred novinare jer su pohranjene u Ini i Janafu.

Ćorić se, kaže, ne sjeća tko je potpisao Memorandum sa strane Uprave Ine. On ga je, kaže, supotpisao kao svjedok.

Kazao je kako neće odustati od ideje kupnje Ine. “Mi razvijamo dva paralelna scenarija. Mi smo u posljednjih nekoliko godina kreirali korektan odnos dvaju partnera. Kao partneri u ovom trenutku razmišljamo o biorafinerijskoj proizvodnji u Sisku”, poručuje. 

“Mi ne možemo to kupiti ukoliko vam ga netko neće prodati. Za taj posao potrebne su dvije strane. Oni nisu protiv realizacije jednog takvog posla, ali druga strana ima svoju poziciju u tom poslu. Taj posao i odnos nisu jednostavni. Čak i puki promatrač može razaznati da je hrvatska strana u tom odnosu svoju poziciju znatno poboljšala”, dodaje. 

“Mi možemo doći u situaciju gdje druga strana ponudi iznos koji ne možemo isfinancirati. Ako taj iznos bude prevelik, onda u to nećemo ići”, kazao je ministar. 

Ćorić o Krešićevim porukama u novinarskoj grupi

Ćorić je našem novinaru Hrvoju Krešiću rekao da se iz njegovog rada, ali i iz njegovih poruka u novinarskoj grupi vidi nezadovoljstvo izborom Uprave Ine.