Koja je tajna velikog uspjeha koalicije Možemo?

Vijesti 06. srp 202009:17 > 09:20
Izvor: N1

Bojan Glavašević, kandidat na parlamentarnim izborima koalicije Možemo! koji je ušao u Hrvatski sabor bio je gost današnjeg Novog dana. S našim Tihomirom Ladišićem komentirao je rezultate parlamentarnih izbora, veliki poraz Restart koalicije i što sedam mandata koalicije Možemo - velikog iznenađenja ovih izbora - može značiti za politiku na državnoj, ali i lokalnoj razini.

Što je bilo presudno za veliki uspjeh koalicije Možemo? Bojan Glavašević smatra da odgovor leži u činjenici da su građani i građanke navedenu platformu prepoznali kao iskrenu građansku opciju. “To se zaista osjetilo na svakom koraku, u svakom mjestu i gradu gdje smo bili”, kaže Glavašević.

Platforma Možemo predstavlja Grad Zagreb, ali i ostatak Hrvatske, kaže Glavašević i dodaje kako su lokalni izbori iduća važna platforma za njih. Što se tiče rada u Saboru, tu smatra da je bitno da u Saboru postoji jedna istinska zeleno-lijeva koalicija.

VEZANE VIJESTI

“Prije svega važno je da u Saboru postoji jedna prava, progresivna ljevica. Vidjeli smo nažalost da građani smatraju da SDP to više nije. Ja smatam da je naš glavni mandat da budmeo pravi javni tribuni za slobondomisleću Hrvatsku”, kaže Glavašević.

Je li platforma Možemo ‘ukrala’ glasove SDP-u? Glavašević smatra da ta teorije nije točna. Smatra da su uzeli možda jedan manji dio SDP-ovih birača, ali da su oni zapravo aktivirali one koji inače nisu izlazili na izbore.

Što se formiranja vlade tiče, Glavašević kaže kako bi za Hrvatsku najbolje bilo da ne dobije ultrakonzervativnu vladu. “Plenković se pozicionira kao europejac, umjereni konzervativac. I ako doista želi ostati vjerodostojan, neće razgovarati s radikalnom desnicom. Ako Plenković sjedne s tim ljudima za stol bit će jasno da nije nikakav europejac ili umjereni konzervativac.”

#related-news_0

Dodaje kako je Hrvatska ipak prije nekoliko mjeseci za predsjednika države izabrala Zorana Milanovića te da se to također može pridodati analizi je li Hrvatska uistinu otišla toliko u desno koliko bi ovi izbori mogli pokazati.

“Sigurno HDZ nisu izabrali zbog dobrih politika, niti uspjeha HDZ-a. To je strašno – da je i pored ovakvog HDZ-a opet Plenković djelovao kao bolji izbor nego Bernardić.”

S kim Možemo može suraživati? Glavašević kaže da svima koji se politički nalazi od centra prema ljevici. Njihov uspjeh nije iznenađenje, ističe, već je rezultat godina aktivističkog rada brojnih uključenih.

“Ovo je jedan grassroots pokret i siguran sam da ćemo zajedno ostati u ovome – mi smo jako čvrsti kao ekipa”, zaključuje Glavašević i dodaje kako bi ovakav dobar rezultat njihove platforme mogao nagovijestiti veće promjene u Hrvatskoj – počevši od lokalne razine, pa do državne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.