HDZ želi što prije sastaviti Vladu, Jandroković o ministru iz kvote manjina

Vijesti 06. srp 202007:55 > 22:59
Patrik Macek/PIXSELL

HDZ je pobjednik izbora, Restart koalicija doživjela je fijasko.

20:58

Iza nas su izbori za koje se očekivalo da će biti najneizvjesniji, no završili su uvjerljivom pobjedom HDZ-a. Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je već u ponedjeljak da ima potrebnih 76 potpisa za formiranje vladajuće većine poručivši kako bi formiranje nove vlade moglo biti vrlo brzo.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u Dnevniku Nove TV kazao je da je u kampanju krenuo s tri cilja – pobjeda HDZ-a, pobijediti u njegovoj izbornoj jedinici te osvojiti više glasova nego na prethodnim izborima.

Kazao je da smatra da je u redu da manjine, s obzirom na to da će svih osam manjinaca biti uz HDZ, dobiju ministra. Nije isključio da to bude SDSS-ov Milorad Pupovac.

Više čitajte OVDJE

19:04

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća.

“Održali smo po ustaljenoj praksi sjednicu Predsjedništva i Vijeća. Zadovoljni smo pobjedom, iza nas je bio mandat pun izazova, pun kriza, no sve smo uspjeli riješiti. Bilo je i grešaka, ali smo nastojali napraviti najbolje što smo znali. S obzirom na program, ljude na listama, fascinantne rezultate, pobijedili smo u 9 od 11 izbornih jedinica. U trećoj i osmoj gdje je lijeva koalicija bila ispred nas, ostvarili smo drugi rezultat, ali povijesno najboji za HDZ. Žalimo samo za malim brojem glasova u desetoj i šestoj za još jedan mandat što bi bilo van bilo kojeg okvira predviđanja”, naglasio je Andrej Plenković na početku.

Više čitajte OVDJE

17:38

“Imali smo najjaču listu. Imali smo afirmativnu kampanju, rezultat najbolje govori da smo to dobro napravili”, rekao je Zdravko Marić našoj reporterki Ivi Puljić Šego uoči sastanka vrha HDZ-a.

Gordan Grlić Radman također je izrazio zadovoljstvo: “Vrlo smo zadovoljni. Bila mi je čast biti ministar, ali premijer će odlučiti. Ostvarili smo pobjedu, hrvatski građani su prepoznali pouzdanost, ozbiljnost, da je HDZ odgovoran za socijalnu stabilnost građana. To nije slučajno.”

Nije htio spekulirati o koalicijama: “Vidjet ćemo, želimo što prije formirati Vladu kako bismo mogli raditi.”

17:32

U tijeku je sastanak Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

15:51

Naša reporterka Iva Puljić Šego kratko je razgovarala s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem

Najprije smo razgovarali s ljudima kojima smo već surađivali. Proizlazi spremnost za nastavak suradnje. To su bile preliminarne konzultacije, nije to fiksni dogovor parlamentarne većine. 76 potpisa je zagarantirano. Prvo ćemo analizirati stvari, ali stvari su jasne. Nemamo vremena za čekanje, moramo što prije formirati novi saziv Sabora i novu Vladu”, rekao je Plenković. 

13:02

Glasnogovornik Vlade Marko Milić na Twitteru je objavio da je Andrej Plenković obavio inicijalni krug konzultacija za slaganje nove vlade.

“Predsjednik Vlade obavio je inicijalni krug konzultacija sa svim izabranim predstavnicima nacionalnih manjina, HNS-om te Reformistima. Oni daju jasnu potporu novoj parlamentarnoj većini i Vladi HDZ-a koju će predvoditi Andrej Plenković”, stoji u objavi.

12:54

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković zahvalio je u ponedjeljak na svom profilu na Twitteru svima koji su glasali na parlamentarnim izborima i odredili smjer Hrvatske poručivši kako ih takav rezultat obvezuje da nastave odgovorno i odvažno raditi za bolju i sigurnu Hrvatsku.

“Hvala svima koji su jučer glasali i odredili smjer Hrvatske. Ovakav rezultat nas obvezuje da nastavimo odgovorno i odvažno raditi za bolju i sigurnu Hrvatsku”, napisao je Plenković na svom twitteru.

12:00

Šef HSS-a, Krešo Beljak, na Facebooku se oglasio o porazu koalicije Restart na izborima.

Kazao je da je on, kao predsjednik stranke, najveći krivac za izborni neuspjeh.

“Zato ću vrlo skoro, već ovaj tjedan, obaviti konzultacije s užim vodstvom stranke te zatim sazvati Predsjedništvo HSS-a, na kojem ćemo razmotriti sve mogućnosti i zajedno odlučiti što i kako ćemo dalje. Glave gore! Još uvijek smo živi, a to je u ovom trenutku svakako najbitnije!”, napisao je Beljak na Facebooku.

Više pročitajte OVDJE.

11:08

Na sjednici Predsjedništva u ponedjeljak ujutro Davor Bernardić podnio je ostavku na mjesto predsjednika. Izbori za novo vodstvo bit će raspisani u najskorije vrijeme, rekao je. On se na njima neće kandidirati, a vršiteljem dužnosti imenovan je Zlatko Komadina.

10:45

Restart koalicija predvođena Davorom Bernardićem i SDP-om na parlamentarnim izborima pretrpjela je težak poraz. Restart je nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta dobio samo 41 mandat, dok je HDZ-u otišlo 66 mandata. Bernardić je sinoć najavio da je spreman otići.

Danas je, kako N1 neslužbeno doznaje, objavio da se povlači i da je Zlatka Komadinu predložio za vršitelja dužnosti.

Više pročitajte OVDJE.

10:08

HDZ-ov Branko Bačić rekao je u Novom danu da će danas započeti pregovore s koalicijskim partnerima, dodajući kako im dobar izborni rezultat omogućuje brzo sastavljanje vladajuće većine, a prema tome, i Vlade.

“Možemo s dosadašnjim koalicijskim partnerima… Čačić je dugo s nama koalirao. Imamo dovoljno za predložiti mandatara. Za podebljavanje vladajuće većine bit će vremena koje je pred nama”, prokomentirao je s kime bi mogli koalirati.

Više pročitajte OVDJE.

9:49

Bojan Glavašević, kandidat na parlamentarnim izborima koalicije Možemo! koji je ušao u Hrvatski sabor bio je gost današnjeg Novog dana. S našim Tihomirom Ladišićem komentirao je rezultate parlamentarnih izbora, veliki poraz Restart koalicije i što sedam mandata koalicije Možemo – velikog iznenađenja ovih izbora – može značiti za politiku na državnoj, ali i lokalnoj razini.

Cijeli razgovor čitajte OVDJE.

9:47

Popis svih zastupnika u desetom sazivu Sabora pročitajte OVDJE.

9:26

Premijer Andrej Plenković, pobjednik jučerašnjih izbora nešto prije 9 sati stigao je u zgradu Vlade.

9:22

Restart koalicija predvođena Davorom Bernardićem i SDP-om na parlamentarnim izborima pretrpjela je težak poraz. Restart je nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta dobio samo 41 mandat, dok je HDZ-u otišlo 66 mandata.

Pozivi za Bernardićevom smjenom počeli su još sinoć u izbornom stožeru. Europarlamentarka Biljana Borzan rekla je da bi ona na njegovu mjestu dala ostavku.

Koje je vaše mišljenje, tko bi bio najbolji predsjednik/ca SDP-a?

8:13

Tomislav Tomaševićdobio više glasova nego Bernardić, Maras i Bandić zajedno. Dobio je 19.604 preferencijalna glasa, što je više nego kad se zbroji Bernardićev rezultat i rezultat još nekih SDP-ovaca ili članova koalicije. Primjerice, Gordana Marasa koji je dobio 2831 glas ili Anke Mrak Taritaš koja je dobila 2614 glasova.

8:08
8:04

Restart koalicija predvođena Davorom Bernardićem i SDP-om na parlamentarnim izborima pretrpjela je težak poraz. Restart je nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta dobio samo 41 mandat, dok je HDZ-u otišlo 66 mandata.

‘Ovaj rezultat je loš za SDP i ne bježim od odgovornosti i spreman sam otići. O tome ćemo razgovarati na predsjedništvu sutra, ali SDP ide dalje’, rekao je Bernardić, dodajući da će danas razgovarati o tome na Predsjedništvu stranke. Mediji nagađaju da će uz Bernardića ostavku podnijeti i cijelo Predsjedništvo stranke.

Pozivi za Bernardićevom smjenom počeli su još sinoć u izbornom stožeru. Europarlamentarka Biljana Borzan rekla je da bi ona na njegovu mjestu dala ostavku.

8:04

Prema neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ je relativni pobjednik parlamentarnih izbora sa osvojenih 8 izbornih jedinica te glasova dijaspore, dok je Restart koalicija predvođena SDP-om osvojila 2 izborne jedinice.

HDZ je osvojio najviše glasova u 1, 2., 4.,5.,6.,7.,9. i 10. izbornoj jedinici dok je Restart koalicija osvojila 3. i 8. izbornu jedinicu.

Više čitajte OVDJE.

HDZ je na ovim izborima dobio, prema neslužbenim rezultatima s više od 90 posto obrađenih biračkih mjesta, 66 mandata.

SDP je s partnerima dobio 41 mandat.

Miroslav Škoro i njegov Domovinski pokret su na 16 mandata.

Most je osvojio osam mandata.

Tomaševićeva lijevo-zelena koalicija Možemo među dobitnicima je ovih izbora jer su ušli prvi put u Sabor, i to sa sedam mandata.

U Sabor ulazi i koalicija okupljena oko stranke Pametno s tri mandata, te HNS i Čačićevi Reformisti s po jednim mandatom.

VEZANE VIJESTI