Nobilo o "aferi SMS": "Iza toga HDZ krije svoju paraobavještajnu grupu"

Vijesti 14. srp 202009:28 > 09:30
N1

Odvjetnik Anto Nobilo podsjetio je za N1 da je postojala istraga i prema Milijanu Brkiću, objašnjava zašto jednu izjavu Andreja Plenkovića tumači da je postojao crni fond u HDZ-u za paraobavještajce i kakav je to utjecaj imalo na izbore prije najnovijih.

Dan nakon sudskog preslušavanja tajno snimljenog razgovora između Franje Varge i Blaža Curića, kuma Milijana Brkića, u kojem je drugi navodno upozorio prvoga da ga prisluškuje USKOK, Anto Nobilo je objasnio koliko je ovo suđenje doista važno.

“Nije previše važno. To suđenje je važno za ove ljude. Atraktivno je”, rekao je Nobilo, da bi potom pojasnio:

“Meni je daleko važnije čega nema u ovom postupku. Sjećamo se da je Varga rekao da radi u HDZ-u. Sjećamo se da je Plenković rekao da ga (Varge) nema na platnoj listi. Nije rekao da nije radio, nego da ga nema na platnoj listi… Iz toga možemo zaključiti da postoje crni fondovi ili su postojali u HDZ-u.”

VEZANE VIJESTI

Nobilo je primijetio i to da je Vlado Galić bio povezan s Curićem u HDZ-u, a podsjetio je i na to da je Galić bio prisiljen podnijeti ostavku na mjesto savjetnika za nacionalnu sigurnost tadašnje predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, nakon što se i njegovo ime počelo spominjati u “aferi SMS”.

“Očito je to bila paraobavještajna grupa”, zaključio je Nobilo.

Postupak u ovom slučaju traje dvije godine, za što Nobilo kaže da je to, u uvjetima pravosuđa u Hrvatskoj, čak i malo brže od prosjeka.

“U ‘Agrokoru’ je prošlo već tri godine, a još uvijek nema optužnice”, objasnio je Nobilo.

Nobilo čak ne smatra da je previše važno čak niti to tko  USKOK-ovu istragu otkrio samom Curiću. Važno je nešto drugo.

“Ta paraobavještajna grupa je bila uključena u dvoje izbora, u prošle parlamentarne i izbore u kojima je pobijedila Grabar-Kitarović. To je ugrožavanje demokracije”, rekao je.

#related-news_0

“Nadalje, meni je jasan interes HDZ-a da se ne želi opet naći na optuženičkoj klupi, da ne želi otkriti postojanje paraobavještajnih skupina. Ali se onda postavlja pitanje kako imamo takvu sinkroniziranost između državnog odvjetništva i vladajuće stranke? Na kraju dolazimo do pitanja kako to da se probijaju mjere kad su ugroženi važni ljudi unutar vladajuće stranke? To su puno važnija pitanja od toga jesu li ova dva ometala pravosuđe. Dok se to ne otkrije, imat ćemo manjkavu demokraciju”, rekao je.

Voditelj je konstatirao da po tome znači da je na suđenju Vargi i Curiću radi o sasvim perifernim stvarima, a da prava istraga nije niti provedena do kraja.

“Apsolutno ste u pravu. Ovo je privatno tezgarenje, eventualno ako su to napravili, dvojice paraobavještajaca HDZ-a. Mene interesira njihov službeni rad, rad zbog kojega su bili angažirani u HDZ-u”, poentirao je Nobilo.

Nobilo je još jednom rekao da je ovaj slučaj bio posao na svoju ruku Curića i Varge, iz čega proizlazi da su njima dojavili o USKOK-ovom praćenju oni koji su ih inače angažirali za ono što ih je, kako navodi Nobilo, navodno plaćao HDZ.

Nobilo je potom objasnio zašto smatra da je taj slučaj u jednom trenutku bio onako kritičan, odnosno da su zbog njega tada sazivani sastanci na najvišim razinama.

#related-news_0

“Plenković je govorio da sve što je vidio oko ovog nije nimalo dobro i tražio je da se sve istraži”, podsjetio je Nobilo.

Danas ne znamo od koga je Curić dobio informaciju o praćenju, tko je probio mjere. Nobilo je nastavio objašnjavanjem kakve je stanje tada bilo u HDZ-u.

“To je potencijalno bila bomba i potencijalno jako važan predmet. Tu su se prelamali odnosi unutar HDZ-a. Sjećate se da bi istraga krenula prema gospodinu Brkiću, pa bi zastala, pa bi krenula, pa bi zastala. Tu su se prelamali i mjerili odnosi između potpredsjednika i predsjednika HDZ-a”, rekao je odvjetnik.

Predmet je potom razdvojen na dva dijela.

“Imamo onaj Brkićev dio koji su zaustavili, imamo ovaj drugi dio. Nikad taj predmet nije prihvaćen kao kriminalna grupa, kao urota”, dodao je.

Na taj način ispada da je slučaj koji bi inače predstavljao organiziranje odnosno urotu zbog trgovine utjecajem na sam vrh države, sveden na puko ometanje istrage. Vremenom je Milijan Brkić nestao iz politike.

#related-news_0

“Na početku je Brkić stavljen stranu. I kad god bi ustao protiv Plenkovića, postupak je intenziviran”, protumačio je Nobilo što se dalje događalo.

Vremenom je Plenković preuzeo sve poluge vlasti u HDZ-u, a konačno je došla i ova premoćna pobjeda HDZ-a, za koju Nobilo smatra da je čak i dobra, jer HDZ ne mora niti pomisliti na koaliranje s platformom Miroslava Škore, odnosno s desnicom, gdje bi se mogao provući problem o kojem je ovdje bila riječ.

Konačan epilog, rekao je Nobilo, je:

“Na početku kad se precjenjivala moć Brkića, a ovaj postupak je bio alat za discipliniranje političkih protivnika.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.