U Hrvatskoj novih 45 zaraženih, jedna osoba preminula. Što donosi jesen?

Vijesti 10. kol 202006:59 > 20:02
RETUERS/THILO SCHMUELGEN

U protekla 24 sata zabilježeno je 45 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 585. Među njima su 124 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 8 pacijenata. Jedna osoba je preminula, objavio je Nacionalni stožer.

19:54

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak za RTL je izjavio da ako epidemiološka situacija ostane kao danas, škole definitivno počinju s radom.

“Djeca će ići u školu. Imamo dobru epidemiološku situaciju i trend brojeva nam je u padu pa bi djeca mogla i morala ići u školu”, rekao je.

Više čitajte OVDJE

19:33

U prvih deset dana kolovoza Hrvatska bilježi turističke brojeve na razini 70 posto u istom razdoblju lani. Konkretno – ostvareno je više od milijun dolazaka i više od 7 milijuna noćenja. To su rezultati koje prije dva mjeseca, kad predsezone praktično nije ni bilo zbog pandemije koronavirusa, nitko nije očekivao.

Više o tijeku turističke sezone usred epidemije čitajte OVDJE

19:32

Grčke vlasti ponovno su u ponedjeljak uvele strože mjere protiv širenja koronavirusa, zatvorivši barove i restorane tijekom noći u svojim najistaknutnijim turističkim destinacijama.

Više čitajte OVDJE

18:24

Hrvatski nogometni reprezentativac Šime Vrsaljko, koji je zaražen koronavirusom, razvio je antitijela prije nekoliko mjeseci, objavio je u ponedjeljak Atletico Madrid.

Više pročitajte OVDJE.

18:23

Deset franjevačkih redovnika i osam zaređenika u Assisiju, rodnom mjestu sv. Franje Asiškoga, pozitivno je na koronavirus i nalaze se u samoizolaciji, priopćeno je iz ovog katoličkog reda u ponedjeljak. Među njima su i zarađenici iz Hrvatske.

Više pročitajte OVDJE.

15:50

U Karlovačkoj županiji jedan je novi slučaj kovidne infekcije, obolio je mladić iz okolice Karlovca, izvijestio je Stožer Civilne zaštite, a epidemiolozi intenzivno rade na tomu je li bilo zaraze na svadbi u na kojoj je nedavno bio mladić u Jastrebarskom.

“Epidemiolozi vjerojatno ne će obrađivati sve kontakte sa svadbe, jer je mala vjerojatnost da bi se zaraza očitovala tek sada, pošto je proteklo gotovo tjedan dana”, rekao je Ribar, načelnik Stožera.

Više čitajte OVDJE.

14:00

U protekla 24 sata zabilježeno je 45 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 585.

Među njima su 124 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 8 pacijenata.

Jedna osoba je preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5649 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 158 preminulo, a 4906 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 2057 osoba.

Do danas je ukupno testirano 129 379 osoba, od toga 1247 u posljednja 24 sata.

13:57

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba.

Ukupno su oboljele 34 osobe od COVID-19 od čega su 4 aktivna slučaja, 29 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula.

U protekla 24 h nije testirana ni jedna osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 23 osobe. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije “COVID 19” kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

12:50

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako na području županije nema aktivnih slučajeva bolesti COVID-19 niti osoba pod epidemiološkom mjerom samoizolacije. Koprivničko-križevačka županija petnaesti je dan zaredom bez novih slučajeva bolesti COVID-19.

Pozitivitet na koronavirus zabilježen je jučer kod osobe koja ima prijavljeno prebivalište na području Koprivničko-križevačke županije, a riječ je o osobi koja već duže vrijeme živi i radi na području Splitsko-dalmatinske županije gdje ima prijavljeno boravište te se tamo, nakon pozitivnog nalaza na koronavirus, i liječi.

Od početka epidemije ukupno je zabilježeno 107 slučaja oboljenja.

12:42

U Parizu je u ponedjeljak ujutro na snagu stupila odluka o obveznom nošenju maski na obalama rijeke i kanala kao i na nekim prometnim ulicama.

Više čitajte OVDJE.

12:26

Zagrebačka županija nema novooboljelih, a jedna je osoba ozdravila.

12:25

Na području Krapinsko – zagorske županije u protekla 24 sata nema evidentiranih novozaraženih osoba. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko – zagorske županije je 10. U protekla 24 sata na analizu je poslano 27 uzoraka i rezultati nalaza za sve su negativni.

11:54

Na području Šibensko-kninske županije jedna je novooboljela osoba, a radi se o mlađoj ženi s prebivalištem na području Vodica, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

11:54

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji registriran je jedan novi slučaj oboljenja od koronavirusa, objavio je županijski Stožer. Riječ je o mlađem muškarcu s područja Karlovca. Epidemiološka obrada je u tijeku.

11:07

U Varaždinskoj županiji jedan je novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o starijoj ženi koja je testirana preventivno prilikom prijema na kirurški odjel varaždinske Opće bolnice, zbog čega je u samoizolaciji nekoliko liječnika i medicinskih sestara.

Iz Županijskog stožer Civilne zaštite ističu kako je epidemiološka obrada u tijeku te se mapiraju bliski kontakti, no preventivno je pod mjerom samoizolacije nekoliko liječnika i medicinskih sestara koji su bili u potencijalnom bliskom kontaktu sa zaraženom osobom.

“Učinjeno je sve po pravilima struke i provedene su sve epidemiološke mjere kako ne bi došlo do širenja zaraze unutar bolničkog sustava”, navode iz Stožera.

Više pročitajte OVDJE

10:39

Na području Primorsko-goranske županije zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o kontaktima prethodno oboljele osobe. Trenutno je u PGŽ 15 aktivnih slučajeva i 149 izliječenih. U KBC-u su smještene 2 osobe, dok je 13 osoba u izolaciji u vlastitom domu/na kućnom liječenju

10:18

U Požeško-slavonskoj županiji nema novih slučajeva zaraze, a trenutno su aktivna 3 slučaja, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba i svih suspektnih osoba.

10:16

Na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih osoba zaražene koronavirusom, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. U posljednja 24 sata testirana je 21 osoba i svi su nalazi pristigli negativni.

10:15

Tri su novooboljele osobe na području Splitsko-dalmatinske županije, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Novooboljele osobe su iz Splita, Kaštela i Otoka. Dvoje su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok je za jednu osobu epidemiološka obrada u tijeku.

Uz troje novooboljelih na koronavirus je pozitivna i jedna osoba s područja Osječko-baranjske županije testirana u Splitu.

10:15

U Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o starijoj ženi koja je testirana preventivno prilikom prijema na kirurški odjel Opće bolnice Varaždin, izvijestio je županijski Stožer.

Epidemiološka obrada je u tijeku, a samoizolacija je određena nekoliko liječnika i medicinskih sestara koji su bili u potencijalnom bliskom kontaktu sa zaraženom ženom.

10:14

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske zabilježeno je pet (5) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako iznosi sto osamdeset i šest (186), dok je broj aktivnih slučajeva dvadeset i tri (23). Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je sedamdeset i tri.

Stožer CZ-a Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću covid-19. “Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana”, poručuju.

10:13

“Nadamo se da će se samo još nekoliko pozitivnih pojaviti i da će broj danas biti manji od 50, to volimo jer ako je ispod 50 pada nam kumulativna incidencija koja je bitna za mjere drugih država. Bude li brojka trajno ispod 50, bilo bi jako dobro”, kazao je Capak za N1.

Više čitajte OVDJE.

9:32

Na području Zadarske županije jedna je novooboljela osoba zaražena koronavirusom. Radi se o starijoj ženi s područja općine Vir, obiteljskom kontaktu ranije oboljele osobe. U samoizolaciji je 150 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 58 uzoraka.

9:26

U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.

9:25

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata jedna je osoba iz Vinkovaca novopozitivna na koronavirus, izvijestio je u ponedjeljak Županijski stožer Civilne zaštite.

Od početka epidemije u toj županiji je oboljelo ukupno 508 osoba, od kojih je 329 osoba izliječeno, a pet osoba je preminulo.
Trenutačno je hospitaliziranih 25 osoba, dok su u samoizolaciji 283 osobe.
U protekla 24 sata testirano je devet osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 6254 osoba, navodi se iz Stožera.
9:16

Broj novooboljelih u Hrvatskoj od jučer u 12:15 sati, do jutros u 7:45 je 31, doznaje naša reporterka Matea Dominiković. U Gradu Zagrebu 17 je novozaraženih.

8:43

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 51 uzoraka briseva na COVID-19. Nema novozaraženih. Izliječene su 4 osobe.

Trenutno je 24 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 102 osobe.

8:37

Peti je dan zaredom kako u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novozaraženih osoba koronavirusom.

Trenutno je u županiji pet osoba zaraženih COVIDOM-19. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije 26 osoba je u samoizolaciji.

8:37

Zdravstveni dužnosnici koji se bore s pandemijom koronavirusa suočeni su novim problemom – ponašanjem lakomislene mladeži koja ignoriranjem pravila o fizičkom razmaku i masovnim partijanjem potpiruje širenje zaraze.

Kad su vlasti na zapadnoj polutki nakon višemjesečne karantene ukinule zabrane okupljanja, tinejdžeri i oni nešto stariji od njih pohrlili su u barove i noćne klubove. A nakon njihova zatvaranja jedostavno se premjeste na plaže, u parkove ili na ulice, mjesta koja su postala nova žarišta covida-19. 

Više čitajte OVDJE.

7:00

Australija je u ponedjeljak zabilježila rekordan dnevni broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom dok je broj novozaraženih najniži u posljednja dva tjedna.

Službenici druge najnaseljenije australske države Viktorije koja je postala žarište u drugom valu zaraze izvijestili su da je u posljednja 24 sata od virusa umrlo 19-ero ljudi. Uz smrti koje su zabilježene u drugim državama to predstavlja najveći pojedinačni porast smrtnih slučajeva.

Viktorija je u posljednja 24 sata zabilježila i 322 nova slučaja zaraze, što je najmanji dnevni broj od 29. srpnja.

Australija je s oko 21,000 zaraženih i 314 smrti još daleko od brojnih drugih razvijenih država.

Više čitajte OVDJE.

6:59

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u razgovoru za Dnevnik Nove TV kazao je kako se protuepidemijske mjere kontinuirano pooštravaju.

O mogućem uvođenju kazni prema onima koji se mjera ne drže odnosno ne nose zaštitne maske, napominje kako je Stožer uvijek na strani edukacije i upozoravanja.

“Kažnjavanje radi otpor i nikad nije donijelo dobroga. Tamo gdje treba mjere ćemo pooštriti. Ima li policajac ovlasti da vas natjera da masku stavite? Ne bih znao, nisam pravnik, ali postoje inspekcije koje se time bave”, kaže.

Capak odgovara: “O tome se razmišlja kao o nekoj krajnjoj mjeri, ako bude potrebno takvu ćemo odluku donijeti. Našu epidemiološku situaciju smatram dobrom, trebamo paziti na mjesta gdje se ljudi više okupljaju. Na jesen će to sve biti teže kontrolirati i sigurno ćemo morati donositi nove odluke, vezano i uz maske, i uz distancu, i uz ponašanje u zatvorenom prostoru“, zaključuje Capak.

Više pročitajte OVDJE.

Grad Zagreb 17 novozaraženih

Brodsko-posavska županija 5 novozaraženih

Splitsko-dalmatinska županija 3 novozaraženih

Primorsko-goranska županija 2 novozaraženih

Zadarska županija 1 novozaraženi

Karlovačka županija 1 novozaraženi

Varaždinska županija 1 novozaraženi

Šibensko-kninska županija 1 novozaraženi

Ličko-senjska županija 0 novozaraženih

Bjelovarsko-bilogorska županija 0 novozaraženih

Istarska županija 0 novozaraženih

Vukovarsko-srijemska županija 0 novozaraženih

Sisačko-moslavačka županija 0 novozaraženih

Virovitičko-podravska županija 0 novozaraženih

Požeško-slavonska županija 0 novozaraženih

Krapinsko-zagorska županija 0 novozaraženih

Zagrebačka županija 0 novozaraženih

Koprivničko-križevačka županija 0 novozaraženih