Ni danas nema županije u Hrvatskoj bez novozaraženih, pogledajte kakvo je stanje

Vijesti 04. ruj 202007:15 > 15:20
LUDOVIC MARIN / AFP

U posljednja 24 sata zabilježeno je 334 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2703. Među njima su 283 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 15 pacijenata. Jedna osoba je preminula.

15:20

Virovitičko-podravska županija u posljednja 24 sata bilježi četiri novozaražene osobe od virusa SARS-CoV-2.

Od toga dvije su maloljetnice (obje povezane sa svadbom s koje je već zaraženo 10 osoba dosad), jedna učenica osnovne, a jedna srednje škole, jedna studentica i jedan zdravstveni djelatnik. Svi oni imaju blage simptome bolesti covid-19, dok je zdravstveni djelatnik asimptomatski, naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

U posljednja 24 sata testirano je 125 osoba. Od navedenog, njih 115 je negativno, četvero je pozitivnih, za šestero se još čekaju rezultati. Dio testiranih su kontakti jednog zdravstvenog djelatnika i jedne pacijentice.

14:58

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježeno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, javio je Stožer civilne zaštite Varaždinske županije.

U dva slučaja radi se o bliskim kontaktima, o djeci koja su asimptomatska, u tri slučaja radi se o bliskim kontaktima prethodno zaraženih osoba srednje do starije životne dobi, izvor zaraze je nepoznat. Još dva asimptomatska slučaja detektirana su kod radnika koji rade za inozemnu tvrtku, a testirani su zbog pojave koronavirusa unutar kolektiva. Sve novo detektirane covid-19 pozitivne osobe za sada se liječe kod kuće.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji bilježi se ukupno 163 slučaja zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Aktivnih slučaja je 66, s obzirom da se broje i tri nove oporavljene osobe. Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 9 osoba od kojih jedna osoba u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, a 57 osoba se liječi izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

U mjeri samoizolacije trenutno je 280 osoba.

13:47

U prethodna 24sata jedna je osoba pozitivna u Međimurskoj županiji.

U prethodnom 24-satnom razdoblju od 11 sati 03. 09. 2020. do 11 sati 04. 09. 2020. uzeto je 74 uzorka, 8 nalaza je negativno, ostalih 66 je u obradi.

Do sada je ukupno uzeto 4 115 uzorka, a trenutno je aktivnih 25 slučajeva.

13:24

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 12 muških i 12 ženskih osoba iz Dubrovnika (9 muških i 7 ženskih osoba ima epidemiološku vezu), 2 muške osobe iz Stona kojima je utvrđena epidemiološka veza te jedna muška osoba iz Slivna kojoj je također utvrđena epidemiološka veza. Zaražena je i jedna ženska osoba koja nema prebivalište na području naše županije. Od zaraženih osoba iz Dubrovnika, njih 8 se dovodi u vezu s jednom svadbom.

Izliječeno je 10 osoba – 3 iz Dubrovnika, 2 iz Župe dubrovačke, 3 iz Metkovića te po jedna iz Kule Norinske i Zažablja.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 20 osoba pozitivnih na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 10 264 uzorka. U samoizolaciji se nalazi 550 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen nijedan slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 63 slučaja kršenja samoizolacije.

13:14

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavio je županijski Stožer civilne zaštite.

Petero novozaraženih osoba je s područja grada Bjelovara, a troje iz Daruvara. Jedna novozaražena osoba je zdravstveni djelatnik Opće bolnice Bjelovar.

13:12

U protekla 24 sata su na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane 2 nove osobe zaražene koronavirusom, s prebivalištima na području Općine Budinšćina i Općine Đurmanec. Radi se o poznatim kontaktima već oboljelih osoba.

U istom su razdoblju ozdravile 4 osobe, po 1 s područja Grada Krapine, Grada Pregrade, Grada Zaboka te Općine Tuhelj. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske županije je 44.

12:28

Stožer civilne zaštite Karlovačke županije izvijestio je da je potvrđeno pet novih slučajeva zaraze, a riječ je o trojici muškaraca i dvjema ženama.

Troje novooboljelih je iz Slunja te po jedna osoba iz Karlovca i jedna iz općine Plaški.

11:46

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 23 osobe su oboljele od COVID-19 infekcije; šest osoba iz Drniša, pet iz Knina, tri s područja Šibenika, tri iz Vodica i po jedna osoba iz Oklaja, Bilica i Kijeva, te tri osobe koje trenutno borave na području Knina, a prebivalište im je drugdje.

U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 93 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije, od kojih se 9 osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 118 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 401 osoba koji su kontakti već poznatih oboljelih osoba.

11:11

Grad Zagreb ima 74 novooboljelih. U Zagrebu je 630 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, rečeno je na konferenciji za novinare Stožera Grada Zagreba.

“Provedeno je 489 testiranja, zabilježena su 74 slučaja. 210 osoba stavljena je u samoizolaciju. Od novih 43 su kontakti s prethodno oboljelim. Imamo slučajave s maturalnih putovanja, 8 povezanih s maturalcem u Istri, jedan iz Dubrovnika, jedan slučaj moguće izloženost u teretani, 8 je uvoz i BiH”, rečeno je na konferenciji.

10:56

Na području Zadarske županije 10 je novozaraženih osoba. Riječ je o osobama sa područja Zadra (3), Biograda (1), Benkovca (1), Vira (2), Poličnika (2) i Kali (1) i sve su kontakti s ranije oboljelim osobama.

Testirane osobe u Domu za stare i nemoćne Zadar negativne su na koronavirus, svi kontakti oboljelih su obrađeni i stavljeni pod nadzor, a testiranje će se nastaviti prema eventualnim pojavama simptoma. U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 20 bolesnika.

10:37

Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirana su 283 uzorka od kojih je 6 pozitivno na koronavirus. Četiri osobe su s područja grada Osijeka, a po jedna iz općina Antunovac i Čepin.

Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 14 osoba oboljelih od koronavirusa, a i dalje je jedna osoba na respiratoru.

Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 38 novih kontakata, pa je trenutno na području županije u samoizolaciji 327 osoba.

Policijska uprava osječko-baranjska samoinicijativno je provjeravala kršenje samoizolacije kod 36 osoba i nije utvrđeno niti jedno kršenje. Nije bilo dojava građana o kršenju samoizolacije.

Uoči početka nove školske godine, rečeno je danas na sjednici Stožera civilne zaštite, sve je spremno za početak nastave prema epidemiološkim preporukama. Za učenike, nastavno i nenastavno osoblje škole pripremljene su pamučne maske, dezinficijensi te ostale higijenske potrepštine. Prijevoz učenika također će biti organiziran prema epidemiološkim preporukama.

10:34

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 16 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (11), općina Donji Andrijevci (2) te po 1 osoba u općinama Sibinj, Gornja Vrba i Vrpolje.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 425, dok je broj aktivnih slučajeva 117 (1 aktivna osoba više u odnosu na prethodni dan). Hospitalizirane su 3 osobe (1 osoba manje u odnosu na prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 679 osoba (71 osoba manje u odnosu na prethodni dan).

10:32

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 10 novih pozitivnih osoba na covid-19 (2 osobe iz Vrbanje, 2 iz Nuštra, 1 iz Cerića, 1 iz Županje i 1 iz Soljana, te još 3 osobe koje borave izvan županije). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 649, od kojih je 551 osoba izliječena, a ukupno je 14 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 13 osoba hospitalizirano zbog covid-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 80 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 8669.

U samoizolaciji na području županije je 149 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na covid-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 7 zdravstvenih radnika (1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 3 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 7 radnika (2 liječnika i 5 medicinskih sestara/tehničara).

10:23

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do petka, 04. 09. 2020. do 10 sati evidentirano je 511 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 335 osoba, a 11 ih je preminulo. Trenutno je aktivno 165 slučajeva.

U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 10 osoba (1 Grad Sveta Nedelja, 4 Grad Zaprešić, 2 Grad Velika Gorica, 1 Grad Dugo Selo, 1 Općina Bistra, 1 Općina Jakovlje), a 7 osoba je izliječeno.

Od 10 novooboljelih osoba 8 slučajeva su kontakti prethodno oboljelih, 1 slučaj je povezan s ljetovanjem na obali, dok je za 1 slučaj nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 31 osobu.

10:21

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata šest je novooboljelih osoba od covid-19.

4 oboljele osobe su s područja grada Otočca, jedna oboljela osoba je s područja grada Novalje te jedna oboljela osoba s područja općine Brinje. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

Ukupno je oboljelo 76 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 27 aktivan slučaj, 48 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. U protekla 24 h testirane su 53 osobe.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 85 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

10:11

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 758 obrađenih testova danas je 105 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 59, Dugopolja 1, Hrvaca 2, Hvara 1, Imotskog 5, Kaštela 12, Lovreća 1, Marine 1, Muća 1, Omiša 1, Podbablja 4, Prološca 1, Sinja 2, Solina 10, Trilja 3 i Vrlike 1 osoba.
Od 105 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 31 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1480 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju nalazi se 89 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 4 osobe nalaze na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su 2 muške osobe. Jedna stara 81 godinu a druga stara 71 godinu. Preminuli su uz ostale komorbiditete bili pozitivni i na COVID infekciju.

10:00

U posljednja 24 sata zabilježeno je 334 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2703. Među njima su 283 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 15 pacijenata.

Jedna osoba je preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 11428 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 195 preminulo, 8530 se oporavilo.

U samoizolaciji su trenutno 9042 osobe.

Do danas je ukupno testirano 183 912 osoba, od toga 4047 u posljednja 24 sata.

9:57

“Nijemci se bune jer ni oni nekad ne mogu shvatiti zašto pravilo ne vrijedi za sve pokrajine. Primjer maski – uveli su kažnjavanje ljudi koji ne koriste maske gdje je to propisano, npr. u javnom prijevozu ili vlakovima. Kazne se kreću od 40 do 250 eura, ovisno o pokrajini. Svaka pokrajina može donijeti svoja pravila.”

9:26

U Primorsko-goranskoj županiji je 17 novozaraženih osoba. 15 je kontakata predhodno zaraženih osoba iz samoizolacije, sedmoro od njih su povezani sa žarištima – vjenčanja i plesnog okupljanja. Za dvoje se utvrđuje izvor zaraze. Četvero oboljelih je ozdravilo.

9:00

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 342 uzorka brisa (240 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih su potvrđene 3 novozaražene osobe. Sve osobe dolaze iz mjera samoizolacije. Jedna osoba, strani državljanin (R. Austrija) testirana je iz administrativnih potreba i potvrđena je kao pozitivna.

Izliječene su 4 osobe. Trenutno je 65 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 268 osoba.

8:55

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđena dva nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a riječ je o kontaktima ranije pozitivnih osoba.

Šest osoba je proglašeno zdravima, a u ovom trenutku na području županije je ukupno 26 aktivnih slučajeva. U kućnoj samoizolaciji se nalazi 110 osoba. Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 154 slučajeva bolesti covid-19.

8:49

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, devet je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Od stanovnika Sisačko-moslavačke županije oboljelo je sedam osoba. Jednaoboljela osoba je iz susjedne BiH koja privremeno zbog građevinskih radova boravi u Sisku, a jedna osoba je s područja Šibensko-kninske županije. Od sedam osoba s područja županije četiri osobe su s područja općine Dvor, jedna osoba s područja općine Hrvatska Dubica, jedna osoba s područja grada Gline i jedna osoba s područja općine Majur.

8:39

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 93 slučaja zaraze koronavirusom (COVID-19), 89 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, a 4 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 266 osoba, a ukupno je testirano 6296 osoba.

Na posljednjem testiranju bilo je 73 uzoraka, od kojih je šest pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

7:48

Prije desetak dana, 25. kolovoza, u Hrvatskoj je bilo 167 hospitaliziranih zbog bolesti covid-19. Jučer ih je čak 369. U nedjelju u covid odjelu bolnice KB Dubrava nije bilo pacijenata. Danas ih je ondje već 17, rekao je jutros za HRT Ivica Lukšić, koordinator bolničkog liječenja oboljelih od covida-19.

Trend nije dobar, danas ovdje imamo 17 bolesnika, dva su na respiratoru, znači, od početka ovoga tjedna došli smo na 17 bolesnika.

Više čitajte OVDJE.

7:18

‘U Hrvatskoj je problem nepridržavanje osnovnih mjera, nekakvih ljudi koji ne vjeruju u koronu ili protestnih pokreta što otežava kontrolu epidemije. Ako ne budemo nosili maske, pridržavali se distance, onda ćemo podržavati širenje epidemije’, kazao je epidemiolog Branko Kolarić.

Više čitajte OVDJE.

7:16

Najmanje 7.000 zdravstvenih radnika širom svijeta umrlo je od zaraze koronavirusom, a najviše njih u Meksiku, priopćio je u četvrtak Amnesty International.

Najmanje 7.000 zdravstvenih radnika širom svijeta umrlo je od zaraze koronavirusom, uključujući njih 1.320 u Meksiku, izvijestio je Amnesty International. Iza Meksika s visokom stopom smrtnosti zdravstvenih radnika su SAD-e (1077), Brazil (634) i Indija (573).

“Mnogo mjeseci od pandemije, zdravstveni radnici i dalje umiru stravičnom brzinom u zemljama poput Meksika, Brazila i SAD-a”, rekao je Steve Cockburn, voditelj Programa ekonomske i socijalne pravde u Amnesty Internationalu.

7:16

Brazil je zabilježio više od četiri milijuna potvrđenih slučajeva zaraženih osoba koronavirusom, a u protekla 24 sata zabilježena su 43.773 nova slučaja zaraze i 834 smrtna slučaja, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo zdravstva te zemlje.

Stanje po županijama 4. rujna 2020.:

 • Splitsko-dalmatinska županija – 105 novih slučajeva zaraze
 • Grad Zagreb – 74 nova slučaja zaraze
 • Dubrovačko-neretvanska županija – 28 novih slučajeva zaraze
 • Šibensko-kninska županija – 23 nova slučaja zaraze
 • Primorsko-goranska županija – 17 novih slučajeva zaraze
 • Brodsko-posavska županija – 16 novih slučajeva zaraze
 • Zagrebačka županija – 10 novih slučajeva zaraze
 • Vukovarsko-srijemska županija – 10 novih slučajeva zaraze
 • Zadarska županija – 10 novih slučajeva zaraze
 • Varaždinska županija – 9 novih slučajeva zaraze
 • Sisačko-moslavačka županija – 9 novih slučajeva zaraze
 • Bjelovarsko-bilogorska županija – 8 novih slučajeva zaraze
 • Osječko-baranjska županija – 6 novih slučajeva zaraze
 • Požeško-slavonska županija – 6 novih slučajeva zaraze
 • Ličko-senjska županija – 6 novih slučajeva zaraze
 • Karlovačka županija – 5 novih slučajeva zaraze
 • Virovitičko-podravska županija – 4 nova slučaja zaraze
 • Istarska županija – 3 nova slučaja zaraze
 • Koprivničko-križevačka županija – 2 nova slučaja zaraze
 • Krapinsko-zagorska županija – 2 nova slučaja zaraze
 • Međimurska županija – 1 novi slučaj zaraze