Četiri ponude Hrvatskoj: Dvije zemlje nude nove, a dvije polovne avione

Vijesti 09. ruj 202014:45 > 14:51
Ilustracija

U Ministarstvu obrane RH u Zagrebu u srijedu, 9. rujna 2020. godine, Međuresorno povjerenstvo zaprimilo je ponude za nabavu višenamjenskog borbenog aviona od Kraljevine Švedske, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske Republike i Države Izrael.

Predstojnik Ureda predsjednika vlade Zvonimir Frka-Petešić izrazio je zadovoljstvo pristiglim ponudama za kupnju višenamjenskog borbenog aviona, nakon što su u Ministarstvu obrane (MORH) zaprimljene ponude od Švedske, SAD-a, Francuske i Izraela.

“To su vrlo kvalitetne ponude, na tragu onoga što smo zacrtali kao ciljeve, da to budu avioni četvrte generacije, da budu kompatibilni s NATO standardima i da su to zapadne tehnologije. To je ono što smo dobili i zbog toga smo zadovoljni”, izjavio je Frka-Petešić novinarima pred MORH-om.

Hrvatska je zaprimila dvije ponude za nove avione i dvije za rabljene avione.

Norveška, koja je najavila sudjelovanje u postupku, odustala je od ponude jer nije mogla ispuniti postavljene kriterije, a Grčka i Italija nisu mogle odgovoriti na ponude u zadanim rokovima, kazao je Frka-Petešić.

Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske admiral Robert Hranj izvijestio je kako je Švedska Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Sjedinjene Američke Države nude novi F-16 blok 70, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

Frka-Petešić istaknuo je kako izraelska ponuda jamči da bi američka strana bila uključena na samom početku cijele procedure i na taj način bismo osigurali tripartitni ugovor između triju vlada.

Zaprimanjem ponuda za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova završila je faza dostave ponuda i započeo proces evaluacije, koji će trajati do kraja 2020. godine.

Govoreći o detaljima postupka evaluacije ponuda, Hranj je rekao kako to podrazumijeva intenzivnu interakciju sa svim ponuditeljima, nakon čega će se od njih zatražiti završnu i najbolju ponudu.

“Nakon što primimo najbolje ponude idemo u procjene svake ponude po utvrđenoj metodologiji, što će trajati mjesec dana. Mi smo zacrtali točan datum, koji je samo za nas obvezujući, 12. prosinac. Nakon toga se izrađuje studija izvodljivosti i, po dogovorenoj proceduri, predstavit ćemo naš prijedlog saborskom Odboru za obranu i Vijeću za obranu, a završni prijedlog uz stajališta ta dva tijela ide na vladu”, kaže Hranj.

Podsjetimo, ponude su se primale jutros od 9 do 11:30 sati.

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je da se danas od devet do 11:30 zaprimaju ponude za višenamjenske borbene avione, nakon čega slijedi proces evaluacije koji će trajati tri mjeseca prije nego što bude dovršen prijedlog koji će se uputiti vladi.

“Zaprimaju se danas od devet sati, posljednja će doći u 11:30, nakon toga ćemo iz Ministarstva poslati kratko priopćenje za javnost”, rekao je Banožić novinarima jutros pred Banskim dvorima.

Na pitanje hoće li javnost znati detalje ponude Banožić je odgovorio da neće jer ponude prolaze “proces validacija, evaluacije, koji će trajati tri mjeseca i na osnovu toga će se napraviti prijedlog za vladu”.

Najavio je da će konačna odluka o ponudi biti spremna za vladu do kraja godine.

“Zatražili smo inicijalne ponude od SAD-a vezano za nabavku novih F-16 aviona i od Švedske za nabavku Gripena. Imamo također ponude koje se odnose na polovne, rabljene avione europske proizvodnje, Italija Eurofighter, Francuska Rafale, ali isto tako avione koji su rabljeni, a odnosi se na F-16 avione iz Norveške, Grčke, Izraela”, kazao je.