Samo osam sati prije polaganja odgođen ispit državne mature

Vijesti 17. lip 201507:14 > 07:17
Izvor: Morgue File

Svega osam sati prije polaganja Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) odgodio je današnji ispit državne mature iz Hrvatskog.

Odgođen je dio ispita u kojemu se ispituje pismeno izražavanje učenika – esej (Hrvatski jezik A i B razine – ESEJ).

“Ispit će se održati 18. lipnja u 10.00 sati”, stoji na internetskim stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Razlozi za otkazivanje još uvijek nisu poznati, no neslužbene informacije govore da je tema eseja “procurila” iz redova profesora nakon čega je počela kružiti internetom.

U Udruzi srednjoškolaca Hrvatske su ogorčeni ovakvom iznenadnom odlukom.

“Dok su desetci tisuća maturanata spavali u dubini noći iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) je stigla obavijest od odgodi sutrašnjeg ispita državne mature iz Hrvatskog. Točnije odgođen je dio ispita u kojemu se ispituje pismeno izražavanje učenika, odnosno esej.

Udruga srednjoškolaca želi iskazati najveću moguću ogorčenost pred ovakvim ponašanjem NCVVO-a koji je samo 8 sati prije održavanja ispita, bez ikakvoga obrazloženja promijenio svoju odluku.

Držimo da je ovakvo ponašanje na od strane nadležnih za provođenje mature, za koje naglašavamo se događa svake godine, u ozbiljnu sumnju dovelo njihove kvalifikacije da dalje nastave obavljati ovaj posao. Isto tako navodi se pitanje hoće li se onda u četvrtak pisati i esejski i dio ispita na zaokruživanje ili će doći do potrebnog pomicanja datuma pisanja drugog djela?

Ovakve situacije povećavaju pritisak na maturante koji već zbog samih ispita se nalaze pod ogromnim stresom. Tražimo da se odgovorni očituju o razlozima odgode i da se ispričaju svim maturantima i cjelokupnoj javnosti”, stoji u priopćenju za medije.