Policija pred Hypo centrom rastjerala novinare i aktiviste

Vijesti 17. lip 201511:01 > 11:46
Greenpeace

Aktivisti koalicije udruga “S.O.S. za Jadran” danas su održali prosvjednu akciju u zagrebačkom Hypo centru za vrijeme održavanja 4. konferencije o energetskoj budućnosti Hrvatske.

Dolazak ministra gospodarstva na konferenciju popraćen je isticanjem višemetarskih transparenata sa zgrade Hypo centra na kojima je stajalo „Ministar prljavih poslova“, “Ugovore potpisujemo, turizam otpisujemo” i „Mala zemlja za veliku mrlju“. Posluživali su sardine servirane u sirovoj nafti i “kaširanu glavu ministra Vrdoljaka”.

“Ministar Vrdoljak mjesecima ignorira apele građana, udruga, javnih osoba i stručnjaka da obustavi postupak potpisivanja štetnih ugovora s naftnim kompanijama o bušenju Jadrana. Pozivamo ga da to konačno učini i odluku o ovom važnom pitanju prepusti građanima na referendumu. U protivnom, tražimo da podnese ostavku”, rekao je u ime koalicije “S.O.S. za Jadran” Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.

U “S.O.S za Jadran” tvrde da bi potpisivanje ugovora prije referenduma koji je najavio premijer Milanović, značilo ucjenu hrvatskih građana. Naime, ukoliko sporni ugovori budu potpisani, a građani se na referendumu izjasne protiv istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu, poreznim će obveznicima biti nametnuta obaveza plaćanja odštete naftnim kompanijama. U nedavnom istraživanju javnog mnijenja čak 74% građana izjasnilo se da želi odlučivati o budućnosti Jadrana, što znači da bi ministar ignoriranjem ove činjenice mogao nanijeti izravnu štetu državnom proračunu.

“Ministarstvo gospodarstva i Agencija za ugljikovodike prikazuju eksploataciju nafte kao put prema gospodarskom rastu i energetskoj neovisnosti Hrvatske. Međutim, bušenje Jadrana zbog nafte predstavlja izravan rizik za turizam, ribarstvo, okoliš i ljude, dok bi neizvjesna zarada od nafte bila i 100 puta manja samo od sigurnih prihoda od turizma.

Turisti Hrvatsku doživljavaju kao destinaciju neokaljanih prirodnih ljepota i takvim se bogatstvom ne trebamo kockati zbog profita malog broja ljudi, od čega prosječni građanin ima puno više štete nego koristi”, zaključio je Luka Tomac iz Zelene akcije, članice koalicije “S.O.S. za Jadran”.

Ubrzo nakon okupljanja, stigla je policija koja je popisala aktiviste i novinare te ih sve potjerala s mjesta događaja.

Greenpeace
Greenpeace
Greenpeace
Greenpeace
Greenpeace
Greenpeace
Greenpeace