Liječnicima ne prestaje zvoniti telefon zbog cjepiva, a njima su ruke – vezane

Vijesti 19. lis 202013:25 > 13:34
Ilustracija

Još prošli tjedan Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je da danas počinje cijepljenje protiv gripe. Premda su građani još od ljeta, zbog situacije s koronavirusom u državi i svijetu, zvali svoje obiteljske liječnike kako bi osigurali svoju dozu cjepiva protiv gripe, liječnici obiteljske medicine upozoravaju da je situacija s pozivima malo izmakla kontroli. Tim više što predbilježbe nemaju smisla.

Kako doznajemo od liječnice obiteljske medicine čiji su podaci poznati redakciji, posebno danas u ordinaciji im ne prestaje zvoniti telefon s upitima o cjepivu. U prosjeku su u posljednje vrijeme imali 30 do 40 posto više poziva nego prošle godine, a oni cjepiva danas ni – nemaju.

“Danas nam ne prestaje zvoniti telefon jer je počelo cijepljenje. Međutim, mi ćemo tek sutra dobiti cjepivo”, ističe liječnica dodajući da nije problem samo u telefonskim pozivima:

VEZANE VIJESTI

“Neki su u medijima pozivali građane da se jave obiteljskim liječnicima za predbilježbu, ali to nema smisla. U našu ordinaciju doći će količina cjepiva procijenjena na temelju prošlogodišnje procijepljenosti populacije. Ako se meni javi 500 ljudi da bi se cijepilo, ja neću dobiti koliko tražim, nego ću dobiti onoliko koliko sam prošle godine procijepila. Prema naputku HZJZ-a ove je godine naručeno ipak nešto više cjepiva pa će i pojedinih doza sad možda biti malo više, ali unaprijed se ne može zapisati ili znati koliko će cjepiva ostati.”

Također, ističe ono što je i HZJZ već istaknuo – ovo nije jedin termin za cijepljenje. Zbog povećanog interesa koji se nije mogao predvidjeti u siječnju, u tijeku je nabava i dodatnih 130.000 doza cjepiva. Svi oni koji se ne cijepe protiv gripe u iduća dva tjedna, mogu pričekati isporuku drugog dijela cjepiva koja će biti na raspolaganju u ambulantama početkom studenog. Ako se ni tad ne cijepe, moći će se cijepiti dodatnim količinama dostupnim u prosincu.

Sve ovo odnosi se na osobe kojima je cjepivo besplatno, a iz HZJZ-a su naglasili:

“Naglašavamo da nije kasno cijepiti se protiv gripe niti u studenom niti u prosincu te nema potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada kad raspolažu tek s dijelom ukupne količine cjepiva.”

Premda su otpočetka, zbog situacije s koronavirusom i namjere da se u ordinacijama ne stvaraju gužve, stručnjaci naglašavali da se cjepivo dogovori telefonskim putem, najava je došla toliko rano da su telefonske linije ovih dana bile zatrpane pozivima o cjepivu.

Liječnica s kojom smo razgovarali ističe još jedan problem koji se javio posljednjih dana – gužve za testiranje na koronavirus. Ističe kako su gužve posve nepotrebne te kako je obiteljski liječnik dovoljno stručan da uz eventualnu preporuku epidemiologa odredi treba li se uopće osoba testirati ili ne.

#related-news_0

“Stručnjacima treba prepustiti procjenu je li doista potreban test na koronavirus. Vjerujte svom liječniku jer on vam želi najbolje”, apelirala je.

Objašnjava da se odluka o testiranju donosi na temelju različitih faktora isto kao što se ne donosi odluka o hospitalizaciji zaraženog ako ne pokazuje simptome.

Apelirala je na građane da vjeruju Stožeru jer njihove preporuke apsolutno stoje što je i sama iskusila u ordinaciji:

“Imali smo nedavno gospodina od 40-ak godina koji je inzistirao da dođe na ispiranje uha. Nakon nekoliko dana javio je da je pozitivan na koronavirus. Moram napomenuti da se otpočetka u ordinaciji pridržavamo onih najjednostavnijih preporuka Stožera, od nošenja maski, dezinfekcije, higijene i distance kad je to moguće. Međutim, ispiranje uha uključuje jako blizak kontakt. U tom trenutku čak nismo nosili nekakve specijalne maske, nego obične kirurške. Zbog toga svega morala sam se i ja testirati i na svu sreću nalaz je bio negativan. No, to samo dokazuje da kad bi se svi pridržavali tih jednostavnih mjera, ne bi bilo toliko prijenosa virusa. Da se ispostavilo da sam pozitivna, dva tjedna bih bila izvan ordinacije, situacija s pacijentima bila bi puno teža.”

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljena protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako osobno nabave/kupe cjepivo na temelju recepta, ističu u HZJZ-u.

Hrvatska ljekarnička komora na svojoj je stranici objavila raspored po kojem će se u 60 ljekarni u Hrvatskoj odvijati cijepljenje protiv gripe, a sve o tome pronađite ovdje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.