"Potražnja za cjepivom protiv gripe višestruka je nego inače. Neće biti za sve"

Vijesti 10. lis 202011:16 > 11:17
Dino Stanin/PIXSELL (ilustracija)

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore (HLJK) Ana Soldo ispričala je koliko je doza cjepiva protiv gripe ove godine naručeno, koliko cjepiva je na raspolaganju i zašto.

Soldo je rekla da ne može sa sigurnošću reći koliko su građani svjesni ozbiljnosti opasnosti po zdravlje, čak i ako nemaju kroničnih bolesti, ako bi se istodobno zarazili i virusom gripe i novim koronavirusom. Jedno, međutim, zna:

VEZANE VIJESTI

“Potražnja za cjepivom (protiv gripe) ove je godine višetruko veća nego inače. Ranije smo imali prosječno između 350 i 400 tisuća cjepiva za cijelu Hrvatsku; ukupno i za kronične pacijente kojima država plaća i za pacijente koji se cijepe o vlastitom trošku. Ove godine će to biti oko 700.000, dakle skoro dvostruko.”

“Zbog ogromnog interesa građana sigurno će biti pacijenata koji se neće uspjeti cijepiti jer nismo osigurali dovoljne količine”, konstatirala je.

Rekla je da je Hrvatska uspjela osigurati skoro dvostruko više cjepiva nego što se planiralo.

“Već u prvom mjesecu se naručuju količine koje će se koristiti najesen”, objasnila je da se planiralo bitno manje cjepiva nego što se pokazalo da će biti potražnja.

#related-news_0

Rekla je da je HZJZ već u proljeće na razini EU-a tražio načine za osigurati veće količine i da su sva cjepiva koja stižu i koja će stići biti jednako kvalitetna i tetravalentna, odnosno protiv četiri soja gripe, čime se postiže veća pokrivenost. Soldo je istaknula da prioritet imaju kronični bolesnici i imunokompromitirani pacijenti, te zdravstveni radnici, te i ovogodišnji projekt HLK-a promocije ljekarni i ljekarnik kao zdravstvenih radnika, odnosno cijepljenja u ljekarnama.

“U 24 sata javilo nam se preko 200 ljekarni koje žele u tome sudjelovati… Raspored ljekarni će biti otprilike ravnomjeran po cijeloj Hrvatskoj. Svaka županija će imati minimalno po dvije, svaki grad u kojem ima više osoba će biti i više ljekarni”, objasnila je.

O kojim će ljekarnama biti riječ, najavila je da će se na stranicama HLJK-a objaviti do kraja dana. Rekla je i to da je u ljekarne već pristiglo prvih 50.000 doza cjepiva protiv gripe:

“Kroz par dana sva cjepiva su prodana u ljekarnama. Sljedeći tjedan će doći nova šarža, otprilike ista količina.”

Kako ove godine građani često nose maske i kako se zbog pandemije covida ove godine izrazito pazi na higijenu, pranje ruku, razmak, Soldo je rekla da bi bilo “logično da ove godine ima manje širenja svih virusnih i kapljičnih infekcija”. Kakve će biti ovogodišnja epidemija gripe, rekla je da se ne može prognozirati:

“Ove godine gripa se još nije pojavila u Europi, tako da još ne znamo kakva je. Za očekivati je da to bude u studenom.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.