Petek: Opozicija se ne slaže da se sjednica zagrebačke skupštine održi online

Vijesti 22. lis 202015:54 > 15:57
Izvor: N1

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika zagrebačke Gradske skupštine Renato Petek rekao je u četvrtak da se oporbeni klubovi ne slažu s odlukom da se iduća sjednica, zakazana za 27. listopada, održi online jer će na njoj biti brojne važne točke koje građani mogu lakše pratiti uživo.

Petek je na konferenciji za novinare kazao kako je oporbenim klubovima potvrđeno da prostor na Velesajmu ima sve uvjete i mogu se ispoštovati sve epidemiološke mjere.

“Smatramo da ipak, bez obzira na ozbiljnost situacije, možemo poštivati sve mjere, a bilo bi važno da građani mogu lakše pratiti sjednice”, istaknuo je.

VEZANE VIJESTI

Izrazio je bojazan da ovo neće biti jedina sjednica koja će se tako održati i da će se sad, kako se bliže izbori, iskoristiti situacija i sjednice održavati online, kako bi se oporbu onemogućilo da upućuje kritike i prijedloge na račun gradske vlasti. Petek je podsjetio na odluku Ustavnog suda koji je Saboru naložio da osigura tehničke mogućnosti za zaštitu zdravlja zastupnika bez da im se ograničavaju prava i dužnosti na sudjelovanju u raspravama.

“Ako može Sabor, zašto ne može Skupština”, pita.

Također, dodao je, HDZ je donio odluku da ide na unutarstranačke izbore kroz slijedećih nekoliko tjedana. “Ako oni mogu provoditi izbore na brojnim lokacija, kako to da mi ne možemo imati sjednicu sa 51 zastupnikom uživo, uz pridržavanje svih mjera”, upitao je.

Osvrnuo se na podršku gradonačelnika Milana Bandića ugostiteljima da nastave sa svojim radom, istaknuvši kako se time potiče ljude da se i dalje okupljaju, ali da budu ozbiljni i odgovorni.

“Tako i mi naš rad doživljavamo i želimo sudjelovati na sjednicama”, poručio je Petek.

#related-news_0

Klub nezavisnih zastupnika na sjednici 27. listopada, svojim prijedlogom zaključka koji je na dnevnom redu, želi zadužiti gradonačelnika da podnese detaljno izvješće o provedbi Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba za razdoblje 2018. – 2023. godine. Traže izvješće o tome do kuda se stiglo s objektima, uspostavom odvojenog prikupljanja otpada te koliko će Zagreb biti odgovoran što će Hrvatska plaćati penale jer nije uspjela ispuniti ciljeve.

Na dnevnom redu sjednice je polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za ovu godinu te sporazumi Grada s Holdingom i ZET-om o obračnoj otplati dugova Grada prema svojim gradskim poduzećima. Članica Kluba nezavisnih zastupnika Marijana Sumpor osvrnula se na gradske financije i proračun, upozorivši da je grad u financijskoj krizi.

“Gradonačelniku se dogodio potres i pandemija na loše upravljanje od prije, te su narasli troškovi jer se ne mogu prikupljati prihodi kao prije, a prethodni dug se nakuplja”, kaže Sumpor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.