Psihologinja: Oni koji ne vjeruju, neka se zamisle u koži oboljelog u bolnici

Vijesti 25. lis 202021:07 > 21:20
Izvor: N1

Psihologinja s Filozofskog fakulteta koja je radila istraživanje utjecaja pandemije na ljude, prof.dr.sc. Gordana Kuterovac Jagodić kazala je da je ovo sve prvo izgledalo kao kratkotrajni stres s kojim ćemo se pojačanim psihičkim mehanizmima suočavanja lako suočiti.

“Međutim, ovo je prešlo u kroničan stres koji traje već osam mjeseci. Vjerojatno se kod nekih ljudi uz anksioznost javljaju postupno i određeni depresivni elementi jer se osjećaju nemoćno pred epidemijom”, rekla je Gordana Kuterovac Jagodić za Novu TV.

VEZANA VIJEST

“Imamo tri skupine ljudi. Većina ih se zabrinjava, zabrinjava ih ovaj svakodnevni porast zaraženih, teško oboljelih i preminulih građana, pa se nastoje pridržavati svih mogućih mjera i na neki način održavati normalan život”, dodala je.

Određena grupa negira ozbiljnost situacije

Navodi da imamo i one koji su jako prestrašeni pa su se povukli.

“Imamo i treće, koji u ovoj situaciji negiraju ozbiljnost situacije, poriču potrebu da se koriste zaštitna sredstva i tako otežavaju svima drugima suočavanje s ovom situacijom”, objasnila je Kuterovac Jagodić.

“Mislim da je potrebno nekako se zamisliti, trebaju se zapitati kako je u tuđoj koži. Neka se zapitaju kako bi bilo provesti više noći, ne na koncertu ili na sportskoj priredbi, nego bolestan u Areni. Nije dobro ljude plašiti, ali treba shvatiti da se malim mjerama može ubrzo kapitalizirati naš trud”, objasnila je Kuterovac Jagodić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.