Kako se prilagoditi svakodnevici u pandemiji? Sve preporuke na jednom mjestu

Vijesti 17. stu 202010:56 > 11:05
Ilustracija

U samo nekoliko mjeseci, cijeli svijet se morao prilagoditi novonastaloj situaciji koju je prouzročila pandemija koronavirusa.

Svakodnevno vodimo pojačanu brigu o higijeni ruku, izbjegavamo dodirivanje očiju, nosa i usta uprljanim rukama, a rukovanje i izravni kontakt trebaju biti svedeni na minimum. Izlasci, posjeti muzejima i općenito zabava su privremeno ograničeni, a sve kako bi se maksimalno utjecalo na sprječavanje širenja koronavirusa u zatvorenim prostorima.

Prilikom svih događanja i putovanja bitno je pridržavati se propisanih mjera i preporuka. Što se tiče sigurnosti zdravlja prilikom rada, preporuka je uvođenje rada od kuće ili smjenskog rada, kako bi se maksimalno izbjegle neželjene situacije. Kako bi zaštitili sebe i druge, izbjegavate okupljanja, ali ne zaboravite pomoći onima kojima je danas pomoć najpotrebnija, našim starijim sugrađanima. Svima je prvenstveno bitno sačuvati zdravlje, jer kada je čovjek zdrav – može puno toga. Držite se preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i ostanite odgovorni!

Izlasci, kultura i zabava

Druženje s prijateljima, poznanicima, obitelji trebalo bi svesti na minimum te voditi računa o odgovornom ponašanju. Sve detalje o tome kako se ponašati na otvorenim te u zatvorenim prostorima, koja su ograničenja na snazi te o kojim mjerama treba voditi računa, saznajte u preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Preporuke za rad noćnih klubova

Preporuke za profesionalne umjetničke izvedbe, kulturne programe i manifestacije​

Preporuke za rad muzejskih i galerijskih prostora

Preporuke za rad knjižnica

Preporuke za amaterska kulturno-umjetnička događanja

Preporuke za multipleks kina u trgovačkim centrima

Preporuke za rad plesnih škola

Preporuke vezane uz događanja

Epidemija koronavirusa ograničila je svadbena slavlja i posljednje ispraćaje. Nešto što se svakodnevno događa među nama, sada se događa u novim okolnostima. Ovdje možete pronaći sve preporuke za svadbene svečanosti i posljednje ispraćaje.

Preporuke vezane uz svadbena slavlja

Preporuke vezane uz sprovode i posljednje ispraćaje

Preporuke vezane uz putovanja

Ako vaše putovanje nije od esencijalnog značaja, preporuka je da ga odgodite. Brojne međunarodne autobusne, željezničke i avio linije su odgođene i prorijeđene, pa prije odlaska na put svakako provjerite postojeća ograničenja vezana uz prelazak državne granice sa zemljama u susjedstvu, ali i mogućnost putovanja u druge države.

Sigurno putovanje autobusom

Sigurno putovanje tramvajem

Sigurno putovanje vlakom

Preporuke vezane uz siguran rad

Kako bi se maksimalno spriječilo širenje koronavirusa, ali i zaštitilo zdravlje radnika, poslodavcima se preporuča da, tamo gdje je to moguće, organiziraju rad od kuće ili u smjenama. Kojih se preporuka valja pridržavati prilikom boravka u zatvorenom prostoru na poslu, ali i koje upute trebaju slijediti ugostiteljski objekti, tijela državne uprave te drugi poslodavci, potražite u pojašnjenjima na linkovima niže.

Preporuke vezane uz uslužne djelatnosti

Preporuke vezane uz boravak u zatvorenim prostorima

Preporuke za poslodavce

Preporuke za sport i rekreaciju

Brojne sportske aktivnosti na otvorenom i u zatvorenim prostorima su odgođene ili se prilikom njihovog provođenja treba pridržavati strogih epidemioloških mjera. Također, prilikom organizacije sportskih natjecanja, na kojima nisu dozvoljeni gledatelji, potrebno je voditi računa o uputama koje se odnose na organizaciju istih na otvorenim te u zatvorenim prostorima. Popis svih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pronaći ćete na poveznicama niže.

Preporuke za trening sportaša i sportašica I. i II. kategorije

Preporuke vezane uz sigurnost dječjih igrališta

Preporuke za sport na otvorenom

Preporuke za sport u zatvorenom

Preporuke za nacionalne parkove i parkove prirode

Preporuke za kupanje u moru i kopnenim vodama

Preporuke za rad bazena i vodenih parkova

Preporuke za sportska natjecanja na otvorenom

Preporuke za treninge i pripremne utakmice u zatvorenom

Uvjeti korištenja školskih sportskih dvorana od strane vanjskih korisnika

Preporuke za vjernike

Molitvena slavlja se održavaju u svim institucijama i za sve vjernike, no prilikom održavanja istih postoje određena ograničenja u pojedinim županijama. Preporuke za crkve i molitvene prostore, članove židovskih zajednica i za sigurno okupljanje u džamijama nalaze se niže na poveznicama.

Preporuke za crkve i molitvene prostore

Preporuke za članove židovskih zajednica

Preporuke za sigurno okupljanje u džamijama

Preporuke za pružatelje usluga u sustavu socijalne skrbi

Briga o starijim osobama, posebice onima koji koriste usluge pružatelja socijalnih usluga smještaja, danas je od presudne važnosti. Kako bi se maksimalno utjecalo na smanjenje širenja zaraze, bitno je pridržavati se uputa i preporuka zdravstvenih stručnjaka, a što sve treba uzeti u obzir donosimo na poveznici niže.

Upute za domove za starije i nemoćne osobe i druge pružatelje socijalnih usluga smještaja

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.