Vidošević – dugogodišnji čelnik HGK prozivan u nizu afera

Vijesti 01. srp 201513:39 > 13:39
Podijeli:
Izvor: N1

Nadan Vidošević, u srijedu optuženi bivši čelnik Hrvatske gospodarske komore (HGK) na ključnim je političkim i gospodarskim funkcijama još od početka devedesetih kada se kao mladi financijski direktor cementare uključio u HDZ i postao župan, ministar pa predsjednik Komore, a u javnosti je zapamćen i kao jedan od najbogatijih predsjedničkih kandida

No, nasuprot tim obećanjima, Vidošević je u mnogim novinskim napisima koji su o njemu osvanuli nakon pokretanja istrage u slučaju Remorker prikazivan kao osoba koja je zavidnu imovinu stekla na sumnjiv, moguće i nezakonit način, vrlo često kupovinom nekretnina kojima je preko noći rasla vrijednost.

U poslovni svijet Vidošević ulazi 1984. kada se kao diplomirani ekonomist zaposlio u tvrtki Dalmacijacement, gdje 1990. postaje direktor u trenutku kada je u proglašen stečaj tvrtke. Tri godine kasnije dolazi na prvu ozbiljniju političku funkciju. Postaje Splitsko-dalmatinski župan, a zatim i zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog sabora. U ratnoj vladi Nikice Valentića Vidošević je ministar gospodarstva, a od 1995. je na čelu gospodarske komore. Od 2005. do 2011. bio je i predsjednik Uprave Kraša, a od kraja 2011. savjetnik u Upravi te tvrtke.

Obnašao je i dužnost predsjednika nogometnog kluba Hajduk, a od 1995. – 1996. bio je i na čelu Hrvatskog nogometnog saveza.

“Muž zadnji dozna”

Nakon izbijanja afere Remorker, sredinom listopada 2013. u kojoj je prva uhićena njegova najbliža suradnica i šefica kabineta Zdenka Peternel, Vidošević je kazao da je neugodno iznenađen tim slučajem, a na pitanje je li moguće da ništa nije znao, kazao da je sve moguće pa i da “muž zadnji dozna”.

“Tko god je vodio veliki sustav zna da čelna osoba ne radi sve u tom sustavu, načelna odgovornost apsolutno, nema razgovora, ali ipak treba vidjeti što se stvarno dogodilo”, tvrdio je tada Vidošević.

U međuvremenu, u medijima se počelo pisati i o milijunima što ih je Komora izdvajala za umjetnine, koje su po tvrdnjama nekih galerista bile precijenjene.

Također, kao moguće sumnjiv posao spominjao se projekt Krašograd, za koji je Kraš 2006. kupio zemljište u Pisarovini na kojem je izgrađen ekopark sa smještajnim, ugostiteljskim i sportskim sadržajima. Oko 150 hektara poljoprivrednog zemljišta oko Krašograda kupili su i Vidošević, koji je tada bio predsjednik Uprave Kraša, te još sedmero direktora te tvrtke, a prema pisanju medija, cijena zemljištu koje su kupovali za nekoliko kuna po četvornom metru sada je višestruko veća.

Kada je 12. travnja 2014. pet mjeseci nakon uhićenja u akciji Remorker pušten iz istražnog zatvora u Remetincu Vidošević je kazao da je sretan i uzbuđen te da jedva čeka vidjeti obitelj i prijatelje. Nije želio komentirati optužbe protiv njega ističući da je sud jedino mjesto gdje se može braniti čast i ugled.

Odgovarajući na novinarska pitanja Vidošević je kazao da je uvjeren kako će moći dokazati porijeklo svoje imovine. “To sam jedino siguran da mogu, a ovo sve drugo pustimo. Zar mislite da ijedan pojedinac može zaustaviti lavinu pokrenutu putem medija. Jedino se na sudu mogu iznositi svoji argumenti”, rekao je tada Vidošević.

Za vrijedne umjetnine te stare knjige za koje se tijekom istrage otkrilo da su u njegovu vlasništvu Vidošević je kazao da “nisu grijeh”. “To sve što mi govorite nije grijeh za to bi mi morali reći hvala,” dodao je Vidošević.

“Kada se nađete na dnu otkrijete neke divne nove ljude koje niste poznavali. Koristim priliku pozdraviti ljude u Remetincu s jedne i druge strane brave jer sam s njima proveo neke lijepe trenutke”, poručio je Vidošević dodajući da se u zatvoru nije uspio sastati s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, također zatvorenim zbog korupcije.

Od Remorkera do niza novih sumnji

Nekadašnjeg dugogodišnjeg čelnika HGK-a Uskok tereti da je organizirao kriminalnu skupinu radi izvlačenja više od 35 milijuna kuna iz te ustanove.

U jednom od proširenja istrage poduzetnika, za kojega se nakon uhićenja doznalo da je i najveći hrvatski kolekcionar umjetnina, tereti se da je Komoru, upravo nabavljajući slike, oštetio za još 265 tisuća kuna. Prema pisanju medija, Vidošević je osumnjičen i da je oštetio tvrtku Kraš koja mu je za imanje u Gorskom kotaru nabavila bager vrijedan više od 230 tisuća kuna.

Osim Vidoševića taj krug Uskokove istrage navodno je obuhvatio i predsjednika Udruženja hrvatskih trgovaca umjetninama Damira Grubića, vlasnika galerije Grubić, te njegovu suprugu Jasnu Mrakovčić Grubić, koje se tereti da su uz Vidoševića iz HGK izvlačili novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

U slučaju Kraš Uskok uz Vidoševića sumnjiči i njegovu savjetnicu za nekretnine Vesnu Rodić te potpredsjednicu Nadzornoga odbora Kraša Jadranku Ivčić, koje se brane sa slobode.

Akcija Remorker pokrenuta je nakon što je Igor Premilovac priznao da je preko njegove češke tvrtke Remorker, u dogovoru sa Zdenkom Peternel i marketinškim stručnjakom Davorom Komeričkim, fiktivnim ugovorima izvlačio novac iz HGK i potom ga u gotovini ‘opranog’ vraćao u Hrvatsku.

Vidoševića je s cijelim slučajem povezao Komerički, dok Peternel po tvrdnjama svoje obrane nikada nije svjedočila protiv bivšeg šefa. Izvlačenje milijunskih iznosa iz HGK jedan je od krakova afere Remorker dok drugi krak seže u Hrvatske autoceste (HAC), koje su se također našle pod Uskokovim istragom što je nedavno rezultiralo optužnicom protiv zadarskog gradonačelnika i bivšeg HDZ-ovog ministra Božidara Kalmete te njegovih najbližih suradnika iz ministarstva i HAC-a.

Istraga je naknadno u nekoliko navrata proširivana, među ostalim i na tvrtku Piramida čiji su čelnici priznali Uskokove optužbe te su sporazumno osuđeni na uvjetne kazne ili dobrotvorni rad te novčane kazne.

Zbog Vidoševića je na sudu završio i policajac specijaliziran za umjetnine Josip Vrbić koji je medijima dao fotografije skrovišta u Vidoševićevoj vili u kojoj je uz vrijedne umjetnine držao i preparirane lovačke trofeje iz cijelog svijeta. Devet mjeseci zatvora inspektoru je u konačnici nepravomoćno zamijenjeno radom za opće dobro.