Podignuta optužnica protiv Nadana Vidoševića

Vijesti 01. srp 201512:54 > 12:56
YouTube

Zbog izvlačenja novca iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) i drugih koruptivnih nedjela Uskok je u srijedu podigao optužnicu protiv dugogodišnjeg čelnika te gospodarske institucije Nadana Vidoševića koji je od osamostaljenja Hrvatske obnašao i niz visokih političkih dužnosti, a nakon izlaska iz HDZ-a 2010. kandidirao se na predsjedničkim izborima.

Uz Vidoševića, optužnicom su obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz Komore – Zdenka Peternel i Josipa Miladinov, marketinški stručnjak Davor Komerički, vlasnik tvrtki preko kojih se izvlačio novac Igor Premilovac, Vidoševićeva savjetnica za nekretnine Vesna Rodić, stručna suradnica za financije i računovodstvo HGK J. M., trgovkinja umjetninama Jasna Marković Grubić i tadašnja članica Nadzornog odbora Kraša Jadranka Ivčić.

Istragu u HGK nazvanu afera Remorker najprije je započelo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, da bi ju nakon povećanja broja osumnjičenih preuzeo Uskok. Ime Remorker afera je dobila po češkoj tvrtki ključnog svjedoka Igora Premilovca, koji je priznao da je fiktivnim ugovorima dizao novac, a zatim ga ‘opranog’ u gotovini vraćao u Hrvatsku.

Cijeli se slučaj počeo otkrivati nakon uhićenja Vidoševićeve suradnice Zdenke Peternel u listopadu 2013. uz koju je zbog izvlačenja 35 milijuna kuna iz Komore pritvoren i Davor Komerički, marketinški stručnjak pušten iz Remetinca nakon dopune iskaza u kojem je s Remorkerom povezao upravo dugogodišnjeg čelnika Komore.

Zajedno s Vidoševićem, nakon čijeg je uhićenja javnost doznala za njegovu bogatu umjetničku zbirku, navodno najvrjedniju na Balkanu, sredinom studenoga 2013. pritvorena je i bivša voditeljica HGK-ove Službe za financijsko-računovodstvene poslove Josipa Mladinov, a slučaj se u međuvremenu proširio i na HAC. Ta je grana afere Remorker nedavno rezultirala optužnicom protiv zadarskog gradonačelnika i bivšeg HDZ-ovog ministra Božidara Kalmete te njegovih najbližih suradnika iz ministarstva i Hrvatskih autocesta.

Vidoševićev krak istrage u slučaju Remorker više je puta proširivan, među ostalim i zbog sumnji da je Komoru oštetio nabavljajući umjetnine, ali i da je radio na štetu tvrtke Kraš u kojoj je do 2011. bio predsjednik uprave. U jednom od proširenja istraživana je i tvrtka Piramida, zbog čega je uhićen i Vidoševićev dugogodišnji prijatelj i navodni ‘mentor’ Zvonimir Radić.

Tijekom istrage blokirana mu je vrijedna imovina od umjetničke zbirke do brojnih nekretnina, automobila i dionica. No, kako je njihova vrijednost manja od tridesetak milijuna kuna za koliko je navodno oštetio Komoru Uskok je zatražio i oduzimanje imovine članovima njegove obitelji – supruge, dviju kćeri i majke. Istražitelji su tvrdili da se ni njihova imovina ne može opravdati prihodima evidentiranim kod porezne uprave, zbog čega su posumnjali da je i ona ostvarena nezakonito.