Jurčić: Ni HDZ ni SDP nemaju cjelovit gospodarski program

Vijesti 02. srp 201508:31 > 08:42
N1

Gost Novog dana bio je Ljubo Jurčić predsjednik Hrvatskog društva ekonomista. U razgovoru s Tihomirom Ladišićem analizirao je ključna obećanja i razlike između ekonomskog programa SDP-ove i HDZ-ove koalicije.

Kako stoje stvari s obećanjima dviju koalicija na području BDP-a

Što se tiče BDP-a HDZ obećava da će stope rasta biti 3 do 4 posto. Ali oni govore što glasači žele čuti. SDP ne priča puno o tome jer stope gospodarskog rasta zasad nema. A Milanović je nekoliko puta rekao da oni ništa nisu ni obećali biračima.

Zapravo javna potrošnja se ne može smanjiti to je iluzija. Kod nas javna potrošnja nije velika, ona je velika u odnosu na prozvodnju, ali nije vellika u odnosu na potrebe. Imamo najmanju potrošnju po glavi u Europi. Treba javnu potrošnju racionalizirati, ali glavni cilj mora biti povećanje BDP-a i zaposlenosti.

Ovdje nikakve suze ne trebaju. Mi nismo pregrijana ekonomija kao SAD. Zato što imaju punu zaposlenost i visoku produktivnost po radniku. Produktivnost Hrvatske je 10,000 eura po glavi stanovnika, a u SAD je 35,000 eura.

Mi samo moramo povećati zaposlenost.

Kako uspoređujete pozicije HDZ-a i SDP-a kada se radi o uvođenju eura?

SDP ne razmatra uvođenje eura. HDZ je rekao da će do 2025. uvesti euro. Ako nemate vlastitu valutu imate iluziju da imate produktivnost kao Nijemci, a imate 3 do 4 puta manju produktivnost. Ne treba žuriti s obećavanjem eura. Treba dizati organizaciju. Mi možemo ekonomiju dignuti za 5-6 godina.  Za to treba napraviti cjelovitiju i pametniju ekonomsku politiku.

PDV. Kako tu stoje obećanja dviju najjačih koalicija?

SDP je digao PDV i on o tome sad šuti. HDZ obećava da će ga smanjiti. To je čisto odnos pozicija i opozicija. Tu je opozicija komotna da može obećati narodu da će smanjiti porez.

HDZ najavljuje da će sve ekonomske politike primjeniti u prvih 6 mjeseci svog mandata? Je li to realno?

Ne. Apsolutno ne. Sve te mjere mogu se primjenjivati od 1. siječnja 2017. Zakoni i uredbe se donose u prvih 6 mjeseci, zatim se usklađuje i sve kreće od 01.01.2017. Čak ne možete ni ljude u državnoj upravi otpustiti u 6 mjeseci.

Porezi. Kako tu stoje s obećanjima?

Kod parafiskalnih nameta SDP je obećavao da će 250 parafiskalnih davanja smanjiti. Misle da su učinili dosta. A HDZ obećava generalno da će smanjiti parafislkalna davanja. Ipak, ta davanja nisu donesena bez razloga onda kada su donesena.

Sva ta parafiskalna davanja koja se čine kao teret ona su u drugoj situaciji donešena da se učini bolji okoliš za život i gospodarstvo. Tu treba biti pažljiv. HDZ obećava da će smanjiti parafiskalne namete, a SDP kaže da je puno učinio na tom području.

Tečaj?

Obećavaju da neće dirati tečajnu politiku. SDP nije direktno tu utjecao, ali je diktirao tečaj franka, a HDZ obećava da će čuvati stabilnost kune.

Kad se usporede što je dosad poznato iz dviju ekonomskih politika? Koja je bolja?

Ne možemo to znati jer nitko nema cjelovit dokument. Na temelju dosadašnjih izjava ne može se procjeniti. Može se reći da niti jedna stranka nema cjelovito rješenje.

Mnogi se pitaju hoće li Grčka kriza utjecati na Hrvatsku?

Neće ništa utjecati. Ni na nas ni Europu. Grčka što se toga tiče može slobodno bankrotirati. Ona je samo 1 posto Europe. Nažalost najviše će trpjeti grčki narod zato jer sadašnja vlada je došla totalno nepripremljena za tu situaciju i nije procijenila sustav EU i ponašanje EU. Vjerojatno će se Grčka zadržati u EU i trebala bi se zadržati. Tu je sada najjača poluga NATO jer Grčka graniči s najopasnijim dijelom svijeta. Tu će imati potporu Amerike.