U Hrvatskoj u utorak 766 novozaraženih, preminulo 80 osoba

Vijesti 21. pro 202007:00 > 22:50
Dusko Jaramaz/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 766 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16105. Među njima je 2956 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 294 pacijenta. Preminulo je 80 osoba.

22:50

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro i predsjednik SDP-a Peđa Grbin gostovali su u večerašnjoj emisiji Izvan okvira koju je vodila Nina Kljenak, a govorili su o epidemiološkoj situaciji i o tome kako Vlada upravlja koronakrizom u Hrvatskoj.

Više čitajte OVDJE.

22:50

Stipan Jonjić, prof. dr. sc., imunolog na Zavodu za histologiju i embriologiju u KBC-u Rijeka, u Dnevniku HTV-a komentirao je pojavu novog soja koronavirusa te stanje s koronom u Hrvatskoj.

Više čitajte OVDJE.

21:28

Zbog novih mjera, među kojima je i ona o zabrani međužupanijskih putovanja od 23. prosinca do 8. siječnja, danas je počelo izdavanje propusnica. Ravnateljstvo civilne zaštite i MUP objavili su posebne upute kojima se precizno definira u kojim se slučajevima one mogu izdati.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, te načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je u Dnevniku HTV-a kako je prema njegovim informacijama više od 60 posto zahtjeva za izdavanje propusnica odbijeno.

Više čitajte OVDJE.

20:06

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u ponedjeljak da novi soj koronavirusa otkriven u Velikoj Britaniji, za koji se pokazalo da se brže širi nego ranija varijanta, “nije izvan kontrole”.

Više čitajte OVDJE.

16:15

Sveta Stolica poručila je u ponedjeljak katolicima kako je moralno prihvatljivo koristiti cjepiva protiv covida-19 čak i ako su za njihovu proizvodnju korištene stanice iz tkiva pobačenih fetusa.

Više čitajte OVDJE.

15:56

Europska agencija za lijekove (EMA) preporučila je danas davanje uvjetnog odobrenja za stavljanje u promet cjepiva Comirnaty proizvođača BioNTech i Pfizer za prevenciju bolesti COVID-19 u osoba u dobi od 16 i više godina.

“Pozitivno EMA-ino mišljenje potvrda je da svi građani Republike Hrvatske mogu biti sigurni da će im biti dostupno djelotvorno cjepivo čije koristi nadmašuju eventualne rizike”, istaknuo je ravnatelj HALMED-a prof. dr. sc. Siniša Tomić te dodao: “Naši ocjenitelji iz HALMED-a sudjelovali su kao članovi EMA-inih znanstvenih povjerenstava i radnih skupina u ovome postupku od samog početka te dali svoj stručni doprinos u provedenoj ocjeni. Nakon što se cjepivo nađe u prometu, nastavit ćemo intenzivno pratiti učinkovitost i sigurnost njegove primjene zajedno s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i drugim nadležnim regulatornim tijelima u Europskoj uniji.”

Više čitajte OVDJE.

15:41

U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je potvrđeno tek nešto više od 200 novih slučajeva zaraze koronavirusom ali je istodobno zablježen nesrazmjerno veliki broj smrtnih slučajeva jer su preminule čak 52 osobe oboljele od covida.

Više čitajte OVDJE.

13:55

U Varaždinskoj županiji nastavljen je trend pada broja novozaraženih pa je tako u posljednja 24 sata evidentirano 46 novih slučajeva, tri su osobe umrle, no pritisak na bolnički sustav ne popušta, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Broj novozaraženih unutar sedam dana na 100.000 stanovnika smanjio se na 600, a u posljednjih tjedan dana evidentirano je 1005 novih slučajeva.

U nedjelju je testirano 550 uzoraka, a udio pozitivnih na covid-19 među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata iznosio je 21 posto, dok je udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima osam posto.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin trenutno su 274 osobe s težom kliničkom slikom. Od toga je 130 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 20 ih je u jedinici intenzivnog liječenja od kojih 17 na respiratoru, 77 je u bolnici u Klenovniku, od kojih jedna na respiratoru, a 47 pacijenata je u bolnici u Novom Marofu.

S kućnog liječenja otpušteno je 159 osoba, a trenutno je aktivno 1135 slučajeva zaraze, priopćio je Stožer. U protekla 24 sata umrle su tri osobe pozitivne na covid-19.

13:01

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 14 je novooboljelih osoba od covida-19, 23 osobe su izliječene te su tri osobe preminule.

6 oboljelih osoba je s područja Gospića, 3 s područja Senja, 2 s područja Otočca, 2 s područja Perušića te jedna oboljela osoba s područja Karlobaga. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

U KBC Rijeka preminule su dvije muške osobe (66 i 81 godina) s područja Gospića. U OB Gospić preminula je jedna ženska osoba (86 godina) s područja Perušića.

Pod aktivnim nadzorom/samoizolacijom je ukupno 938 osoba, te je utvrđeno jedno (1) kršenje odnosno nepoštivanje izrečene mjere samoizolacije.

12:59

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata evidentirano je 15 pozitivnih slučajeva na koronavirus u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata oporavilo se 137 osoba.

U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 78 godina, s pridruženim teškim kroničnim bolestima.

12:48

U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji evidentirano je 19 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR). S područja grada Ogulina je 13 osoba, Josipdol 5, Tounj 1.

U bolnicama Karlovačke županije je hospitalizirano 174 COVID pozitivnih pacijenata ( Ogulin-53, Duga Resa-46, Karlovac-75). U protekla 24 sata je primljeno 11 novih pacijenata ( 9 u OB Karlovac i 2 u OB Ogulin), a nitko nije otpušten sa bolničkog liječenja. Na respiratoru se nalazi 8 COVID pozitivnih pacijenata (OB Karlovac).

U protekla 24 sata u bolnicama je umrlo 5 osoba ( 1-Ogulin, 2 -Duga Resa, 2 -Karlovac).

U samoizolaciji se nalaze 1152 osobe

12:45

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije tri osobe su oboljele od covida-19. Trenutno je 489 aktivnih slučajeva oboljenja od covida-19.

U šibenskoj bolnici trenutno se liječe 44 osobe, od kojih je šest osoba na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 25 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 1928 osoba

12:39

Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirana je 21 nova osoba pozitivna na koronavirus. Radi se o osobama s područja sljedećih jedinice lokalne samouprave: Grad Krapina (3), Grad Oroslavje (1), Grad Zabok (3), Grad Zlatar (1), Općina Đurmanec (1), Općina Konjščina (2), Općina Krapinske Toplice (2), Općina Lobor (2), Općina Novi Golubovec (1), Općina Sveti Križ Začretje (3), Općina Tuhelj (1) i Općina Zlatar Bistrica (1).

Oporavilo se 178 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 1.135. U samoizolaciji se nalaze 1.802 osobe. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice nalazi se 26 pacijenata sa SARS CoV-2 infekcijom. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice nalazi se 30 pacijenata. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalaze se 94 pacijenta pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih je 14 na respiratoru. Preminulo je dodatnih 6 osoba pozitivnih na koronavirus.

12:18

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pristiglo je 48 pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem) te 7 vjerojatno pozitivnih (potvrđenih brzim AG testovima). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (30), općina Brodski Stupnik (4), općine Bukovlje, Oriovac, Sibinj i Slavonski Šamac (po 2) te općine Bebrina, Klakar, Okučani, Oprisavci, Vrbje i Vrpolje (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 6.511.

U zadnja 24 sata preminule su četiri osobe. U slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević” preminule su dvije osobe (Ž – 1963. i M – 1964.), a dvije su osobe preminule u novogradiškoj Općoj bolnici (M – 1937. i Ž – 1941.). Hospitalizirana je ukupno 81 osoba (4 osobe manje nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 56 osoba, a u novogradiškoj bolnici 25 osoba. Jedanaest hospitaliziranih osoba je na respiratoru (2 osobe manje nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 2.074 osobe (288 osoba manje nego prethodni dan).

12:03

Na području Zadarske županije 80 je novooboljelih osoba od covida-19, a 4 su osobe preminule od kojih je 3 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Zadar. Novozaraženi izolaciju provode na područjima gradova Zadar (56), Benkovac(3), Biograd na Moru(1) i Obrovac(2) te općina Bibinje(1), Jasenice(1), Kali(1), Kukljica(1), Novigrad(1), Pakoštane(1), Pašman(2), Poličnik(1), Posedarje(1), Privlaka(2), Ražanac(1), Sukošan(1), Sv.Filip i Jakov(2) i Vrsi(2).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 280 uzoraka, aktivan nadzor provodi se nad 2306 osoba, a od koronavirusa oporavilo se 707 osoba. U ovome trenutku aktivnih je 729 slučajeva.

U Općoj bolnici Zadar od posljedica infekcije koronavirusom preminule su dvije žene u dobi od 79 i 81 godine . Preminula su i dva muškarca u dobi od 87 i 89 godina, jedan u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru, drugi u podružnici Doma za starije i nemoćne osobe u Salima.

Na svim COVID odjelima zadarske opće bolnice hospitalizirano je 57 pacijenata od kojih je 11 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju na liječenju je 31 pacijent, a u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan zaraženo je 29 pacijenata.

11:58

Alemka Markotić govorila je o novom soju virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji.

“Nema još previše dostupnih informacija. Vidi se od rujna, vidimo da se drugi val razlikuje po svom intenzitetu po broju oboljelih i umrlih, da se ne može uvijek objasniti. Postoji cijeli niz čimbenika koji se trebaju uzeti u obzir”, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Markotić.

Od početka 10. mjeseca kad se dogodio značajan rast broja oboljelih i umrlih, zabilježeno je nekoliko sojeva okarakteriziranih s dodatnim mutacijama. U Walesu, Zapadnom Londonu i na još nekoliko mjesta su zabilježeni. Vidjelo se da je odvaja taj jedan klaster virusa, utvrđeno je da imaju određene mutacije. Počela se analizirati ta mutacija i dosad se uspjelo vidjeti da je jedan dio odgovaran za brže vezivanje virusa”, pojašnjava dalje Markotić.

Više pročitajte OVDJE.

11:51

U Kliničkom bolničkom centru Osijek u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 296 uzoraka od kojih su 82 bila pozitivna.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 26 naselja na području Osječko-baranjske županije; najviše na području gradova Našica s prigradskim naseljima (25) i Osijeka (24), slijede područja gradova/općina Beli Manastir, Belišće, Čepin, Donji Miholjac i Koška (po 4), Đurđenovac (3), Valpovo (2) te Antunovac, Darda, Đakovo, Feričanci, Gorjani, Podgorač, Semeljci i Viljevo (po 1).

Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 239 osoba oboljelih od COVID-19, i to 176 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 50 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 63 pacijenta s tim oboljenjem. Na području Osječko-baranjske županije od početka epidemije do danas, ukupno su ozdravile 11 532 osobe.

U zadnja 24 sata u KBC Osijek i OŽB Našice preminulo je sedam osoba oboljelih od COVID-19. Preminuli su bili u dobi od 62 do 91 godine.

11:45

U Gradu Zagrebu je zaraženo još 114 osoba. “Zabilježen je manji udio pozitivnih osoba na testiranjima, ispod 25 posto. Trendovi su ohrabrujući”, kazala je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar”.

U Zagreb stiže 2000 doza cjepiva. Namijenjeni su djelatnicima Hitne pomoći, zdravstvenim djelatnicima u bolnicama koji rade s COVID bolesnicima i korisnicima domova za starije.

“Prva tura procjepljenja bit će od 27. prosinca do Nove godine”, rekla je Šikić.

11:38

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 382 obrađena testa danas je 97 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 46, Kaštela 10, Makarske 2, Omiša 7, Solina 4, Trilja 3, Trogira 2, Dugog Rata 4, Marine 1, Muća 2, Okruga 1, Podbablja 1, Podstrane 10 i Šolte 4 osobe.

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 56 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3347 osoba se nalazi u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 179 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 16 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminulo je osam osoba; šest muških osoba starosti 73, 34, 71, 74, 86 i 63 godine i dvije ženske osobe stare 66 i 80 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

11:23

Vlada je danas, 21. prosinca 2020., održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela nekoliko zaključaka vezanih uz nabavu cjepiva protiv bolesti COVID-19.

Donesen je Zaključak u vezi sa Sporazumom o prethodnoj kupnji za kupnju i opskrbu cjepivom protiv bolesti COVID-19 za države članice Europske unije između Janssen Pharmaceutica NV i Europske komisije.

Više pročitajte OVDJE.

10:58

U posljednja 24 sata zabilježeno je 766 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16105.

Među njima je 2956 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 294 pacijenta.

Preminulo je 80 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 195728 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3257 preminulo, ukupno se oporavilo 176 366 osoba od toga 3208 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 50 799 osoba.

Do danas je ukupno testirano 955 225 osoba, od toga 4 614 u posljednja 24 sata.

10:47

“Znamo da je obiteljima teško, znamo da je korisnicima teško, sve primjedbe nastojimo rješavati mimo medija i stvarno sve odrađujemo, pokušavamo im biti na raspolaganju, utješiti ih i dati im da imaju povjerenja u nas”, rekla je za N1 Jelena Milin, zamjenica doma za starije u Zadru.

Kazala je da su od 17. studenog imali 160 zaraženih korisnika koronavirusom, a smrtnih slučajeva imali su 29.

10:39

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Radi se o jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi iz Dubrovnika.

U OB-u Dubrovnik hospitalizirano je 56 osoba pozitivnih na koronavirus. Deset pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, sedam pacijenta je na invazivnoj, dva su na neinvazivnoj ventilaciji, a jedan na kisiku.

10:35

U Primorsko-goranskoj županiji je 27 novooboljelih i 440 ozdravljenih osoba. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a, broj hospitaliziranih pacijenata iznosi 162. Od tog je broja na respiratoru 18 osoba. Tijekom jučerašnjeg dana preminule su četiri osobe.

10:32

U Zagrebačkoj županiji je 184 novooboljelih od covida-19, izliječenih je 360, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Najviše novooboljelih je u Velikoj Gorici (46), Samoboru (39), Svetom Ivanu Zelini (16), Dugom Selu (14), Ivanić-Gradu (11) itd.

Stožer ne navodi je li od nedjelje bilo preminulih od koronavirusa.

10:24

U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je osam novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. Riječ je o četiri osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja grada Siska, jednoj osobi s područja općine Lekenik i jednoj osobi s područja grada Gline.

10:14

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 69 novih pozitivnih osoba na covid-19, od čega je 61 pozitivno na PCR testiranju, a osam na brzom antigenskom testu.

Preminule su dvije osobe. Trenutno su u županiji 92 osobe hospitalizirane zbog bolesti covid-19.

10:05

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost da je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na virus SARS – CoV-2 na području županije potvrđeno novih 13 slučajeva bolesti covid-19.

Na području županije trenutno je aktivno 570 slučajeva bolesti covid-19, ozdravile su 142 osobe, a na bolničkom liječenju nalazi se 77 osoba. U OB Koprivnica preminule su dvije osobe s pozitivitetom na koronavirus (1948. i 1966. godište) koje su u kliničkoj anamnezi imala i druge dijagnoze.

9:51

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 48 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 71 pacijent obolio od covida-19, od kojih je njih šest na respiratoru. Preminula je jedna osoba pozitivna na koronavirus.

9:39

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 181 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđene su 4 novozaražene osobe s područja županije. Za 3 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. U epidemiološkoj obradi nalazi se 1 osoba.

Izliječeno je 71 osoba. Trenutno je 586 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1362 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju su 62 osobe, od toga su 2 osobe u respiracijskom centru.

Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1938. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.

9:25

Na području Virovitičko-podravske županije 22 osobe su pozitivne na virus SARS-CoV-2. U Općoj bolnici Virovitica i KBC-u Osijek, umrla su dva muškarca, 1947. i 1948. godište. Obojica su uz infekciju covidom-19 imala i brojne komorbiditete.

S područja Virovitičko-podravske županije, trenutno je 59 hospitaliziranih pacijenata. Njih 56 je u Općoj bolnici Virovitica, dok je troje u KBC-u Osijek.

9:10

U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 610 slučajeva zaraze koronavirusom, 569 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 41 je hospitalizirana. U samoizolaciji se nalazi 1538 osoba.

9:03

Kako neslužbeno doznajemo, u Hrvatskoj je danas manje od 800 novozaraženih, a testirano je 4.600 osoba.

8:54

Poljska i Danska zadnje su u nizu država koje privremeno obustavljaju zračni promet s Velikom Britanijom u strahu od nove varijante koronavirusa koja se pokazala zaraznijom, a slučajevi su već identificirani i u Italiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, javljaju agencije u ponedjeljak.

Letovi iz Velike Britanije za Poljsku obustavljaju se od ponoći u ponedjeljak zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa, objavio je glasnogovornik poljske vlade na Twitteru.

Dansko ministarstvo prometa objavilo je da će letovi iz Velike Britanije za Dansku biti prekinuti od ponedjeljka u 10 sati u trajanju od 48 sati.

Britanski premijer Boris Johnson objavio je u subotu da je novi soj virusa izazvao brzi rast broja zaraženih i njegova vlada ojačala je ograničenja kretanja za London i obližnja područja čime su pale u vodu nade da će doći do nekih oblika popuštanja mjera za Božić.

Niz europskih zemalja privremeno prekida zračni promet s Velikom Britanijom, među njima i Hrvatska.

Nizozemska je prva zabranila letove u nedjelju, a slične su mjere zatim poduzele Belgija, Austrija, Francuska, Italija, Litva, Latvija, Estonija, Bugarska Češka, Švedska.

8:10

Na pitanje hoće li građani moći ići posjetiti bolesnog roditelja u drugu županiju ako nema internet i ne može poslati medicinsku dokumentaciju, šef Civilne zaštite Damir Trut je rekao da je zabranjeno sve što nije sadržano u glavi 2. odluke.

“Sve ono što nije sadržano u glavi II, znači ono što nisu žurne službe je zabranjeno. Svima je zabranjen promet i izlazak iz županija. Za te nužne službe daju se propusnice, a za sve ostalo je nadležno Ravnateljstvo civilne zaštite jer intencija je da se ne krećemo da bismo suzbili zarazu i broj zaraženih. Ja sam siguran da je svima teško, dugo vremena to traje pa i psihološki pritisak traje, moramo još dati dodatan napor da još ovo vrijeme dok ne procijepimo određeni broj stanovnika da smanjimo zarazu i ne cijepimo”, rekao je Trut.

Više pročitajte OVDJE.

7:30

Europska agencija za lijekova (EMA) odnosno njezino Povjerenstvo za humane lijekove, u ponedjeljak će odlučivati o odobrenju prvog cjepiva protiv covida-19 u Europskoj uniji – cjepiva koje su proizveli američka tvrtka Pfizer i njemačka BioNTech.

Dolazak tog cjepiva u Hrvatsku predviđen je 26. prosinca, a potom trodnevna kampanja cijepljenja, kao i u drugim članicama EU – 27., 28. i 29. prosinca. Za plan cijepljenje nadležan je HZJZ.

Više pročitajte OVDJE.

7:10

Južna Koreja zabilježila je rekordan broj umrlih od koronavirusa u jednom danu dok nagli porast broja zaraženih stvara pritisak na zdravstveni sustav.

Od nedjelje u ponoć zabilježena su 24 nova smrtna slučaja čime je ukupan broj umrlih porastao na 698, izvijestila je Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti. Zabilježeno je i 926 novih slučajeva zaraze, nakon što je dan ranije prijavljen novi dnevni rekord od 1097 novozaraženih.

Više pročitajte OVDJE.

7:07

Britanski premijer Boris Johnson sazvao je za ponedjeljak sastanak vladina ureda za izvanredna stanja na kojem će se raspravljati o međunarodnom prometu, posebice teretnom u i iz Velike Britanije, rekla je u nedjelju vladina glasnogovornica.

Ranije u nedjelju nekoliko europskih zemalja zatvorilo je vrata za putnike iz Britanije nakon što je ta zemlja pooštrila mjere u Londonu i na jugu Engleske kako bi suzbila širenje novog soja koronavirusa.

Više pročitajte OVDJE.

7:01

Hrvatska se priključuje zemljama koje privremeno obustavljaju zračni promet s Velikom Britanijom zbog pojave novog soja koronavirusa, potvrdio je premijer Andrej Plenković na Twitteru.

Više pročitajte OVDJE.

Stanje po županijama 21. prosinca 2020.:

  • Zagrebačka županija – 184 nova slučaja zaraze
  • Grad Zagreb – 114 novih slučajeva zaraze
  • Splitsko-dalmatinska županija – 97 novih slučajeva zaraze
  • Osječko-baranjska županija – 82 nova slučaja zaraze
  • Zadarska županija – 80 novih slučajeva zaraze
  • Vukovarsko-srijemska županija – 69 novih slučajeva zaraze
  • Bjelovarsko-bilogorska županija – 48 novih slučajeva zaraze
  • Brodsko-posavska županija – 48 novih slučajeva zaraze
  • Varaždinska županija – 46 novih slučajeva zaraze
  • Primorsko-goranska županija – 27 novih slučajeva zaraze
  • Virovitičko-podravska županija – 22 nova slučaja zaraze
  • Krapinsko-zagorska županija – 21 novi slučaj zaraze
  • Karlovačka županija – 19 novih slučajeva zaraze
  • Međimurska županija – 15 novih slučajeva zaraze
  • Ličko-senjska županija – 14 novih slučajeva zaraze
  • Koprivničko-križevačka županija – 13 novih slučajeva zaraze
  • Sisačko-moslavačka županija – 8 novih slučajeva zaraze
  • Istarska županija – 4 nova slučaja zaraze
  • Šibensko-kninska županija – 3 nova slučaja zaraze
  • Dubrovačko-neretvanska županija – 2 nova slučaja zaraze
  • Požeško-slavonska županija – nema novozaraženih

VEZANE VIJESTI