Dobra vijest: Mediteranski potkornjak u park šumi Marjan u opadanju

Vijesti 21. pro 202017:44 > 17:46
Izvor: N1

Hrvatski šumarski institut izvijestio je splitsku Gradsku upravu kako je broj stabala koje je napao mediteranski potkornjak na Marjanu u opadanju, priopćeno je u ponedjeljak iz Gradske uprave.

“Broj napadnutih stabala od mediteranskog potkornjaka na Marjanu u odnosu na prethodne godine i dalje je u padu. Mediteranski potkornjak je u fazi retrogradacije što znači da je broj stabala koja predstavlja izvor zaraze znatno manji u 2020. godini u odnosu na 2018. i 2019.”, zaključak je Izvješća Hrvatskog šumarskog instituta, procjene stanja i prognoze, kojeg potpisuje Milan Pernek.

Analizama ulova u feromonskim klopkama zaključuje se kako opasnost za novu gradaciju mediteranskog potkornjaka ne postoji, a sva stabla u fazi sušenja, žute i crvene krošnje, u 2020. godini nisu napadnuta mediteranskim potkornjakom, navodi se u priopćenju.

Kako je pojašnjeno, u ulovima u feromonskim klopkama dominira neciljana vrsta Hylurgus miklitzii koja nije opasna za zdrava stabla. Populacija potkornjaka prati se na 10 aktivnih feromonskih klopki na kojima se feromonski pripravaka redovito mijenja. Dok su 2018. godini ulovi do sredine lipnja po jednoj klopci u jednom sakupljanju iznosili oko 4.500 jedinki, u 2019. su pali na 600, a sada su gotovo zanemarivi i iznose manje od 70, priopćili su iz splitske Gradske uprave pozivajući se na izvješće i analizu Hrvatskog šumarskog instituta.

Prema ranijim podacima zbog napada mediteranskog potkornjaka u 2018. i 2019. na Marjanu je posječena oko jedna trećina ukupnog broja stala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.