Drezgić: Da bi dostigli neke zemlje, mi trebamo revoluciju

Vijesti 22. pro 202017:05 > 17:48
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Član ekonomskog savjeta predsjednika Republike Hrvatske Saša Drezgić gostovao je u Newsroomu gdje je govorio o Nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030. godine.

“Treba to demistificirati, ne radi se samo o dokumentu, radi se cijelom nizu sektorskih analiza kojih je bilo jako puno. Tu je puno više dokumentacije nego što izgleda, provode se ozbiljne analitike. Ono što je možda glavna primjedba, a što je možda potrebno staviti u kontekst jest da je ustvari ova Nacionalna razvojna strategija koja gleda na sljedećih deset godina, primjerena korištenju fondova EU. To nije slučaj samo za Hrvatsku nego i ostale zemlje EU”, rekao je, dodajući da druge zemlje rade dugoročnije strategije.

VEZANA VIJEST

“U tim strategijama su više usmjerene na razvoj i viziju.”

“Ova strategija pragmatično služi svrsi, a to je da se apsorbira što više fondova EU i zbog toga mislim da su i prioriteti koji su definirani u toj strategiji široko postavljeni da ne bi došlo do problema da se pojedini segmenti u okviru konkretnih natječaja ne mogu koristiti. Vlada se postavila tako da je taj dokument fleksibilan, da se iskoriste sukladno fazama provedbe potencijalno svi sektori. No, ne bismo tu smjeli stati jer takvim načinom postupanja ostajemo bez svoje vizija i razvoja”, kazao je Drezgić, dodajući da bi se možda trebalo ugledati i na druge zemlje te raditi dugoročnije strategije.

Drezgić je komentirao i je li ova strategija preambiciozna postavljena.

#related-news_0

“Ako se promatraju podaci, mi smo značajno pali u odnosu na ostale zemlje. U cijelom ovom razdoblju od zadnja dva desetljeća, ne može se reći da mi ne rastemo i ne razvijamo se. Međutim, činjenica je da se druge zemlje razvijaju brže i da je njihova kvaliteta, posebno institucija, bolja”, rekao je dodajući:

“Da bi mi postigli sve te ciljeve i da bi dostigli neke zemlje mi trebamo revoluciju. Već 20, 30 godina pričamo o nekim reformama, a ništa se nije dogodilo. Gotovo u svim segmentima politika mi ustvari smo u kontinuitetu, ništa novo. No, primjećuje se da učimo na greškama. Naime, 2008. smo imali izuzetno lošu i fiskalnu i monetarnu politiku i zbog toga smo imali najdužu krizu u EU s najvećim posljedicama. To je jedan od razloga zašto je Hrvatska najmanje otporna na krize. Sada u ovoj krizi smo u puno boljoj situaciji jer je monetarna vlast sasvim reagirala, a fiskalna politika je potpomognuta sredstvima iz EU. U fiskalnom smislu EU nas spašava.

#related-news_0

Drezgić smatra da se i u ovom trenutku moglo ići u reforme, a naveo je i koje su se reforme u ovoj krizi mogle provesti.

“Od značajnijeg iskoraka u smislu digitalizacije, od ubrzavanja svih procedura, od sustava građevinskih dozvola, reforma pravosuđa, reforme teritorijalnog ustroja. Puno toga se moglo napraviti, a ništa se nije dogodilo.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.