Bakić: Najbolja opcija i za nas i za partnere je da na izbore izađemo samostalno

Vijesti 24. pro 202016:10 > 16:47
N1

SDP i Možemo! nisu postigli dogovor o zajedničkom izlasku na lokalne izbore, a zašto nisu postigli dogovor u Newsroomu je komentirao Damir Bakić, saborski zastupnik platforme Možemo! i redoviti profesor na PMF-u.

Kaže da su pregovori Možemo! i SDP-a trajali dva mjeseca, a da su tijekom tog vremena provodili analize koje su trebale otkriti je li zajednički izlazak na izbore najbolja opcija.

VEZANE VIJESTI

“Kad su počeli razgovori, i mi i svi naši partneri iz opozicijskih stranaka počeli smo svoje analize. Mi u Možemo! i Zagreb je naš smo proveli niz konzultacija i razgovora, analiza. zauzeli smo neke stavove, ali smo odgovorno i savršeno racionalno krenuli u te razgovore, očekujući rezultate te ankete jer smo željeli vidjeti dvije stvari. Željeli smo vidjeti pojedinačne rejtinge svake od stranaka i željeli smo vidjeti ono što je ključno, a to su eventualne sinergije”, kazao je Bakić i dodao:

“Došli smo do zaključaka koje smo jučer prezentirali našim kolegama, ali te zaključke nipošto nismo prejudicirali. Naše analize su pokazivale da takvih sinergijskih efekata neće biti i da ih ne treba pokazivati. Na sastanak smo jučer došli s idejom da našim kolegama najdirektnije saopćimo našu odluku u kojoj smatramo da je zbog više odluka najbolja opcija i za nas i za koalicijske partnere da na izbore izađemo samostalno.”

Privlačenje novih birača

Tomislav  Tomašević je naglasio da je na ovim izborima jako bitno motivirati nove birače da glasaju, a Bakić je dodao da bi i određen dio birača bio nezadovoljan velikom koalicijom.

“Dva ključna momenta su naš potencijal da na birališta dovedemo ogroman broj građana koji su ne samo protestni glasači, nego koji su rezignirani, razočarani i koji su apstinirali od izbora svih ovih godina. Naš najveći potencijal je naš kapacitet apsolutno najveći da dobijemo ogroman broj građana koji su nezadovoljni dosadašnjim upravljanjem gradom. S druge strane, naši birači i potencijalni birači i neodlučni birači su u velikom postotku, većim od 20%, bili bi nezadovoljni ishodom u kojem bismo se mi utopili u takvoj jednoj vrlo širokoj koaliciji”, kazao je Bakić.

#related-news_0

Bakić je dodao da će, ako dođe do drugog kruga, podržati kandidata ljevice.

“Nužno je da nastavimo surađivati. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći, zajedno s kolegama iz opozicije, da u najvećoj mogućoj mjeri mobiliziramo birače na izađu na izbore. S duge strane, jednako tako ćemo surađivati u izborima. U izborima ćemo u nekom smislu biti konkurenti, ali to ne znači nužno neprijatelji. Alternative nema nego da surađujemo. Među kolegama koji su jučer bili na sastanku vidimo prirodne saveznike i uvjereni smo da ćemo u dogovoru s kolegama uspjeti formirati većinu u zagrebačkoj skupštini”, istaknuo je Bakić.

Prešutna koalicija Bandića i HDZ-a

Komentirao je i otvara li ovakav rasplet Milanu  Bandiću ulazak u drugi krug.

“Ne bih trošio riječi na Milana Bandića. Mislim da je svakom građaninu Zagreba savršeno jasno da je zbog ovog načina upravljanja gradom Zagreb bankrotirao.”

#related-news_0

Poručio je da je glavni cilj svrgnuti Bandića s vlasti zbog lošeg upravljanja gradom.

“Nas ne zanima ni tko će biti kandidat HDZ-a niti drugih opcija. Mi ovdje govoreći o koalicijama često zaboravljamo jednu najveću, najčvršću, najdugovječniju, najtvrđu koaliciju koja je na snazi u Hrvatskoj već dugi niz godina, a to je koalicija Milana Bandića i njegove stranke i HDZ-a. Svaki proračun, svaka žičara, svaki komunalni propust, svaki financijski debakl – sve to je u režiji u te prešutne koalicije koju treba svrgnuti”, poručio je Bakić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.