Treba li ustaški pozdrav koristiti u Oružanim snagama RH?

Vijesti 25. kol 201508:41 > 08:47
REUTERS (Ilustracija)

Velimir Bujanec, Joe Šimunić, don Anđelko Kaćunko, Zvonimir Šeparović... neki su od potpisnika peticije kojom traže da se 'Za dom spremni' - ustaški pozdrav pod kojim su ubijani nevini ljudi - uvede u službenu upotrebu u Oružanim snagama RH.

Potpisnici peticije tvrde da je pozdrav “Za dom spremni”, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio službeni pozdrav ustaškog pokreta, zapravo starohrvatski pozdrav i podupiru incijativu koju je preko Facebooka pokrenuo posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković – Mladi Jastreb da se taj pozdrav uvede u službenu vojnu uporabu.

Potpisnici peticije zatražili su u ponedjeljak od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da predlože izmjene Zakona o hrvatskoj vojsci kako bi se pozdrav “Za dom spremni” uveo u službenu vojnu uporabu.

Gostujući u emisiji Novi Dan u utorak ujutro ministar unutarnjih poslova komentirajući ovaj zahtjev kazao je:

“To je u koliziji s Ustavom, uznemiravanje bilo koga, potpirivanje mržnje je u neskladu s osnovnim standardima RH. Ovakvi koji to rade moraju znati da Ustav RH štiti temeljne vrijednosti.

Da vas podsjetim na sve one koji su pod tim pozdravom ubijali nevine ljude – to bi bilo potpuno suprotno svim vrijednostima RH“.

Podržavate li vi zahtjev da se takav pozdrav uvede u Oružane snage?