'Hrvatska je uređenija nego ikad, očekujem još jedan mandat'

Vijesti 26. kol 201521:32 > 21:35
Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska je sada uređenija zemlja nego prije četiri godine, a usudio bih se reći i uređenija nego ikad, izjavio je predsjednik Vlade Zoran Milanović u srijedu za Novu TV izrazivši uvjerenje da vladajuća koalicija može dobiti još jedan mandat na izborima koje, bez preciziranja datuma, najavljuje u ustavnom roku.

Upitan za komentar tvrdnje posebnog savjetnika Predsjednice RH Vladimira Šeksa da izbori trebaju biti početkom prosinca Milanović je rekao da su zakon, Ustav, praksa i stajališta Ustavnog suda o tomu jasni i nije bitno što netko drugi kaže.

“Jasan je zakon i Ustav, praksa i stajališta Ustavnog suda, nije bitno što netko drugi kaže na tu temu, to je poznato”, kazao je Milanović napomenuvši da građani nisu toliko opsjednuti datumom izbora koliko je to bitno političkim elitama.

“Izbori će biti raspisani u skladu s Ustavnim zakonom”, ponovio je premijer i rekao kako će građani imati dva mjeseca od trenutka raspuštanja ili prestanka rada Sabora da saznaju datum. Na napomenu da bi možda bilo politički korektno objaviti datum izbora Milanović je odgovorio da je “opozicija spremna, i mi smo spremni”.

Milanović vjeruje u još jedan mandat

Na upit je li siguran da će još jednom dobiti povjerenje građana na izborima premijer je odgovorio kako vjeruje da mogu dobiti još jedan mandat.

“Vjerujem da imamo šanse za još jedan mandat jer smo pokrenuli gospodarstvo, jer više nitko nije iznad zakona u Hrvatskoj, gotovo je s tim, možda se vratimo u to stanje i to vrijeme, ali mi ćemo učiniti sve da tako ne bude, a riješili smo i pitanje švicarskog franka”, izjavio je.

Milanović je, kaže, svjestan da “neće svi glasati za njih, to je demokracija” ali obično je dovoljan i samo jedan jak razlog koji može ponukati građane da daju povjerenje. Po njegovu bi mišljenju taj najjači razlog bila činjenica da je Hrvatska, kako tvrdi, “danas uređenija i sigurnija zemlja nego prije četiri godine, a čak bi se usudio reći i nego što je ikada bila”.

Rješavanjem pitanja “švicarca” ljudima će se olakšati život i više će trošiti

Na primjedbu novinara da će se rješavanjem pitanja kredita u švicarskim francima koje je Vlada najavila, rješavati svi takvi krediti – ne samo onima koji imaju jednu nekretninu već i onima koji su uzimali kredite za apartmane i slično, Milanović je objasnio da se rješavaju svi privatni krediti, ne korporativni.

“Ovisi i o tomu jesu li dužnici imali trgovačko društvo, dakle, osobe koje su imale obrt potpadaju pod to, kao i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, ali ne one koje imaju društvo s ograničenom odgovornošću”, rekao je.

Upitan strahuje li od ustavnih tužbi banaka rekao je kako “Vlada vodi politiku, ali ne upravlja pravosuđem” no da vjeruje da će svi shvatiti da se ovo ne može osporiti u Hrvatskoj, a misli niti vani.

“Mi nismo stvorili problem, ali smo ga riješili, bez agresije i histerije, svjesni da tu ima i osobne odgovornosti. Pa i ja sam digao kredit u eurima, malo je falilo da dignem u francima”, dodao je Milanović. Podsjetio je da će banke platiti nešto niži porez na dobit jer će biti manja dobit na kredite koji su ionako bili dvojbeni, a obitelji i ljudi kojima će sad biti lakše moći će trošiti više pa će proračun kroz tu liniju uprihodovati više.

Vlada je uvela “demokratski red”

Nabrajajući uspjehe Vlade kojoj je na čelu Milanović je ustvrdio da je njegova vlada “u državu uvela demokratski red”, uvela fiskalizaciju i centralni obračun plaća pa se po prvi puta od postojanja hrvatske države u svakom sektoru javnih poduzeća, državne uprave i administracije zna koliko tko dodataka i po kojoj osnovi prima i to kroz centralni obračun plaća. Takav podatak prije tri pol godine u Hrvatskoj se nije mogao dobiti, podsjetio je ocjenivši da se “to zove red, nadzor nad trošenjem novca koji građani uplaćuju u proračun, a što prije nismo imali zbog indolencije, nemara i korupcije”. Milanović je istaknuo da u Hrvatskoj rastu izvoz i industrijska prozivodnja, da se znatno veći iznosi novca povlače iz europskih fondova, čak tri puta više sredstava iz europskih fondova povučeno je u prvoj polovice ove godine nego u istom razdoblju godinu ranije.

Susreti s Predsjednicom bez očiju javnosti

Na pitanje novinara kako ocjenjuje svoju suradnju s Predsjednicom Republike u prvih šest mjeseci njezina mandata Milanović je kazao da “bez podcjenjivanja, Vlada vodi zemlju, Vlada vlada. Imali smo nekoliko tema gdje smo morali sjesti bez javnosti i to radimo cijelo vrijeme. Dakle, ta odgovornost postoji s moje i s njezine strane, tada kad je potrebno. O tome ćemo, na kraju krajeva, pričati unucima”.

Nije se konkretno izjasnio na upit da ocijeni njezinih šest mjeseci na toj dužnosti, kazavši da je “to teško mjeriti, to je stvar dojma”.

Očekuje li pak da se Predsjednica u kampanji ponaša kao Predsjednica ili “da navija” rekao je da ne očekuje ništa i zaključio da su za njega “najbitniji hrvatski građani, perspektiva koju im pružamo i borba za njihovu naklonost”.