Milanović o "Za dom": Sjetite se što je Tuđman govorio 1990.

Vijesti 25. kol 201513:36 > 13:40
N1

Premijer Zoran Milanović komentirao je danas odluku Vlade o rješenju za dužnike u švicarskim francima, prema kojoj bi se krediti trebali konvertirati u eure te otpisati dio glavnice.

“To radimo već dvije i pol godine, prvo sa smanjenjem kamate pa onda s fiksiranjem tečaja. Osobno sam reagirao u trenutku kad je švicarska banka popustila i kada je tečak franka počeo nezaustavljivo rasti. Na tome radimo i o tome razmišljamo mjesecima. To je naoko jednostavna, a opet komplicirana odluka. Doveli smo se neodgovornošću i neradom prethodnih hrvatskih administracija i filozofijom “lako ćemo” u situaciju da je jedan broj hrvatskih građana u jako neugodnoj i nesigurnoj situaciji. Zato da bismo tu psihozu franka maknuli iz javnog života idemo na ovakvo rješenje. Krediti će biti pretvoreni u eure. Vodili smo brigu da se tu nitko ne osjeća zakinutim”, kazao je premijer.

Dodao je da će banke nešto izgubiti, a nešto dobiti na poreznim olakšicama te da je Vlada ta koja vodi Hrvatsku, a ne banke. “Vodilo se računa da i banke imaju svoj smisao postojanja”, dodaje. “Ovdje smo da štitimo građane, a ne da pokazujemo mišiće bankama”.

Osvrnuo se i na kritike opozicije da Vlada nema strategiju za izbjeglice te kazao da bi volio da su oni prije pet godina imali strategiju za franak. “Licemjerno je govoriti o strategiji Hrvatske kada ni EU nema strategiju. Ovo je akutna kriza u kojoj cijela EU, a naročito oni najveći, da vode u tome, a Hrvatska će biti partner. Ne smijemo biti sitni i uskogrudni, moramo biti u skladu s mogućnostima, koje nisu velike”, komentirao je.

Komentirao je i zahtjev da se ustaški pozdrav “Za dom spremni” uvede u upotrebu u Oružanim snagama. “Ja bih ih pozvao da poslušaju govor predsjednika Tuđmana na nekom od predizbornih skupova 1990. kada se osnivao HDZ, što je mislio o tome i što je mislio o ulozi Hrvata u partizanskom pokretu. Neka se vrate tamo, to vrijedi i za vodstvo HDZ-a i za sve one koji žele Hrvatsku vratiti natrag u mrak. Zato kažem – pred nama je velika odgovornost da Hrvatska nastavi naprijed ovim staloženim putem i na bolje. To nekima u Hrvatskoj smeta, a mi smo zbog toga sretni.