Branitelji došli u Sabor pa otišli nakon desetak minuta

N1

Oko 800 branitelja točno u podne stigli su na Markov trg, gdje su u zgradi Sabora sudjelovali na sastanku kojega su napustili nakon 10-ak minuta.

Oko 10-ak minuta potrajao je sastanak na kojemu se u Hrvatskom saboru trebalo raspravljati o braniteljskim pravima jer su nakon uvodnih riječi domaćina, predsjednika Sabora Josipa Leke, i predsjednika Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đure Glogoškog, branitelji ponovili svoje zahtjeve i napustili skup.

Tražimo smjenu ministra branitelja Predraga Matića i najbližih mu suradnika, te donošenje Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja, rekao je Glogoški.

Nakon izvršenja prvog zahtjeva, dakle Matićeve smjene, spremni smo razgovarati o zakonu, poručio je Glogoški koji se Leki zahvalio na prijemu te pedesetak nazočnih branitelja pozvao da napuste dvoranu u kojoj se sastanak održavao.

Povorka s oko 800 hrvatskih ratnih vojnih invalida i branitelja došla je pred Hrvatski sabor nešto iza podneva na okrugli stol o braniteljskim pravima, na koji ih je pozvao Leko.  

Na Markov trg, koji su osiguravale policijske snage, branitelji su došli noseći sliku tragično preminule braniteljice Nevenke Topalušić, državne zastave i zastave gardijskih brigada, te transparente s porukama “100 posto za Hrvatsku” i “Uvijek vjerni Bogu i domovini”.  

Ratni vojni invalidi i branitelji, podsjećamo, već jedanaesti dan prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici tražeći ostavke ministra Predraga Matića, njegove zamjenice i pomoćnika, kao i donošenje Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja. 

Varga primio izaslanstvo branitelja

Izaslanstvo hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, predvođeno Đurom Glogoškim razgovaralo je u srijedu s ministrom zdravlja Sinišom Vargom iznijevši mu niz problema bolesnih ratnih veterana – preskupo i nedostupno liječenje, preduga čekanja na liječničke preglede, a založio se i za otvaranje bolnice za ratne veterane u Lipiku.

Hrvatski vojni invalidi od prošlog ponedjeljka prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici, tražeći, uz ostalo, smjenjivanje ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića, a današnji je sastanak s ministrom Vargom održan uz posredovanje pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak u prostoru Pravobraniteljstva.

Predsjednik Udruge 100-postotnih ratnih invalida Domovinskog rata prve kategorije Đuro Glogoški, naglasio je kako se branitelje liječe jeftinim lijekovima bez poboljšanja zdravstvenog stanja te ih se takve prijevremeno otpušta iz bolnice, a ima i neprimjerenog odnosa medicinskog osoblja prema ratnim veteranima.

Također je upozorio na problem nadoplate skupih lijekova kojih treba sve više.

Založio se za osnivanje bolnice za ratne veterane u Lipiku i centra u Varaždinskim toplicama, te za imenovanje kontakt osobe u Ministarstvu zdravlja za koordinaciju s invalidima Domovinskog rata.

Svjesni smo da novca nema ali moramo pronaći rješenje jer hrvatski branitelji gube živote, i braniteljska je populacija najpodložnija raznim oboljenima, naglasio je Glogoški.

Ministar zdravlja Siniša Varga izrazio je žaljenje zbog problema s medicinskim osobljem, rekavši kako ne smije biti diskriminacije među pacijentima te najavio da će prioritetno pokušati riješiti njihove zahtjeve i probleme i maksimalno im pomoći. Pozvao je branitelje da prijave neprimjeren medicinski tretman.