Ostojić: Linić laže!

Vijesti 10. ruj 201509:54 > 12:15
N1

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u četvrtak je, po završetku sjednice Vlade, održao konferenciju za novinare zbog, kako je rekao, "laži i objeda Slavka Linića".

‘U javnosti je iscurio dokument što nije najvažnija tema. Dokumenti ne bi smjeli iscuriti. Milanović nikad nije sreo Marija Bertinu i na pada mu na pamet se miješati u policijski posao.

Policija ima obavezu sve provjeriti kako bi se eliminirala sumnja. Ukoliko bi se pokazalo da su sumnje točne ide se na izvid i u tom se trenutku obavještava državnog odvjetnika koji eventualno pokreće istragu. Istragu je moguće pokrenuti od strane DORH-a. Nema istrage protiv Slavka Linića ni danas. Policija je provjeravala sumnje, te sumnje nisu potvrđene i slučaj se stavio ad acta, temeljem zakona. Pisanje medija nije točno i vi dobro znate.Istrage nije bilo, a nema je ni danas.’, kazao je ministar Ostojić okupljenim novinarima nakon sjednice Vlade.

Prošle godine Linić je tvrdio da je 24. travnja prošle godine zatražio da ga primim. Imamo priliku raskrinkati sad tko tu laže. Poznavajući Slavka Linića, i vi ga znate, znate da Linić ne bi zatražio prijem kod nikoga. On je izjavio da sam se ja žalio na nezakonito 22. travnja je policija podnijeal kaznenu prijavu protiv Nade Čavlović Smiljanec, u tom trenu Linić netzna za tu prijavu jer bi to bio propust. U trenu kad je to predano DORH-u ja sam izvijestio Milanovića i Linića. Linić je tada odlučio napraviti internu istragu, ustvrdio da ona nije kriva, i pokušao utjecati na nadležne organe. Ako idemo pitat tko tu laže, Slavko Linić. Primjerice, 3. travnja rekao je da je nikad nije ponudio ostavku, a u dokumentu piše da je u siječnju ponudio ostavku Milanoviću”.

“U čemu je problem. Mislite li vi da treba donijeti propis prema kojemu Slavka Linića i njegove prijatelje ne treba provjeriti”

Podsjetimo, nezavisni saborski zastupnik i bivši ministar financija Slavko Linić potvrdio je u srijedu da je dobio dokument koji pokazuje da je Policijski Nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PN USKOK) u ljeto prošle godine provodio istragu nad njim, članovima njegove obitelji i prijateljima.

Linić je objasnio je kako je riječ o službenom dokumentu iz kolovoza 2014. godine koji dokazuje da je načelnik PN USKOK-a Mario Bertina predvodio istragu nad njim, njegovom suprugom Ksenijom i njezinom kćeri iz prvoga braka Majom Čule te Linićevim prijateljima Ivanom Franolićem i Veljkom Kneževićem.

Dodao ke kako je policija istodobno provjeravala i prijavu da je s Franolićem i Kneževićem, uz kojega ga se vezivalo u aferi Riječke tržnice, kupio vilu u Švicarskoj. Tvrdi i da je policija pritom nezakonito koristila presretače koji su njega i njegove prijatelje slijedili izvan autocesta, o čemu, kaže, svjedoči službeno izvješće o korištenju presretača na temelju kojega su u policiji prije nekoliko mjeseci provedene i određene smjene.

Da ga se nezakonito prati Linić je tvrdio još od razlaza sa Zoranom Milanovićem, nakon kojega je početkom lipnja prošle godine isključen iz SDP-a. Svoje je sumnje prijavio i saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koji je, međutim, u srpnju 2014. njegove navode proglasio neutemeljenima.

Linić je najavio da će, na temelju dokumenta koji je u srijedu procurio u javnost, zatražiti da Odbor ponovo istraži njegov slučaj.

“Odbor je odbio moju predstavku bez ikakve istrage, na bazi očitovanja policije, a sad se vidi da su lagali i da sam žrtva progona”, rekao je Linić Hini te dodao da će od toga saborskog tijela zatražiti da odgovori “zašto se laže i vara i kako je moguće da Odbor nema mehanizme kontrole nad radom policije”.

Posebno ga je pogodilo što je u cijelu priču uključena njegova obitelj. “Koliko veliko može biti ludilo osoba koje radi svog političkog probitka idu dirati u svetinje kao što je obitelj”, pita se Linić.