Intervju s Vrdoljakom: Tko želi crpiti naftu iz Jadrana?

Vijesti 03. stu 201418:59 > 19:01
N1

Tko je sve dao ponudu za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u hrvatskom dijelu jadranskog podmorja i kakva su očekivanja, pokušao je doznati reporter N1 Vojislav Mazzocco u kraćem razgovoru s ministrom Ivanom Vrdoljakom.

Jeste li zadovoljni obzirom da se samo šest kompanija javilo na natječaj?

“Zadovoljan sam, mislim da smo uspjeli. U prvom natječaju smo uspjeli dovesti kompanije koje su renomirane u istraživanju eksploatacije plina i nafte”.

Vidjeli smo danas da je Ina donijela svoju ponudu. Chevron, Exxon, Shell, tko je još tu?

“Ne možemo o tome, javno dostupna informacija je da je tu šest kompanija. Već za mjesec, mjesec i pol dana će sve biti na Vladi”.

Cijeli intervju pogledajte u prilogu iz Dnevnika N1 televizije.

Podsjetimo, u ponedjeljak poslijepodne zatvoreno je javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u hrvatskom dijelu jadranskog podmorja koje je otvoreno 2. travnja ove godine.

Zainteresirani ponuđači mogli su se javiti za istraživanja 29 istražnih polja, površine od 1.000 do 1.600 četvornih kilometara. Na sjevernom Jadranu je osam istražnih polja, a na srednjem i južnom 21.

Istraživanje i eksploatacija ugljikovodika iz Jadrana spominje kao projekt koji bi Hrvatsku trebao učiniti energetskim čvorištem europskog jugoistoka i značajnom točkom u oblikovanju ukupne europske energetske sigurnosti, uz Jonsko-jadranski plinovod (IAP) i LNG terminal.