Bivši članovi Udruge Franak osnovali KREDA-u

Vijesti 03. stu 201513:40 > 13:40
N1

Dio bivših članova Udruge Franak osnovalo je novu udrugu pod nazivom Udruga kreditnih dužnika – KREDA, koja će se, kako navode, "baviti zaštitom potrošača korisnika usluga financijskih i kreditnih institucija, a prvenstveno dokazivanjem počinjenja kaznenih djela tuženih banaka u kolektivnom sudskom procesu saveza Potrošač".

U priopćenju, u kojem se ne navodi tko je od bivših volontera i članova Udruge Franak osnovao novu udrugu, iz KREDA-e uz ostalo upozoravaju “sve dužnike koji u nadolazećim danima očekuju izračune i ponude konverzija od banaka, da ne potpisuju nikakve izjave o odricanju od tužbe jer, prema njihovim neslužbenim saznanjima, banke će uvjetovati konverziju potpisom takve izjave, koja bi bila u suprotnosti sa zakonskim odredbama koje ne dopuštaju derogiranje prava dužnika i takvo uvjetovanje provedbe konverzije”.

Najavljuju i da će “u vrlo kratkom roku pripremiti kaznene prijave koji će svaki građanin moći podnijeti Državnom odvjetništvu ukoliko smatra da je oštećen postupanjem svoje banke”.

Osvrnuli su se i na pismo Europske komisije o problematici kredita u ‘švicarcima’, u kojem “stoji kako je Hrvatski sabor donio zakonsko rješenje kojima se svi krediti s valutnom klauzulom u švicarskim francima konvertiraju u kredite s valutnom klauzulom EUR i u kunske kredite”.

“Izglasan Zakon o potrošačkom kreditiranju ne omogućava konverziju u kunske kredite. Štoviše, HNB je izričito zabranio takvu vrstu konverzije strašeći građane, Vladu RH i ostale relevatne institucije kako bi takva konverzija narušila monetarni sustav. Postavlja se pitanje radi li se o neupućenosti Europske komisije ili joj netko daje lažne informacije?

Radi li se u ovom slučaju o još jednoj umreženoj prijevari dužnika i pogodovanju bankama s obzirom da je zakon izglasan neposredno prije parlamentarnih izbora”, navode iz Udruge kreditnih dužnika te kažu da će dopisom obavijestiti EK da konverzija kredita u ‘švicarcima’ u kunske kredite nikada nije bila opcija “jer hrvatske institucije, na čelu s Hrvatskom narodnom bankom, nisu dopuštale niti izbor kune kao alternativne valute”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.