Udruga Franak traži odgovore od stranaka: Što nakon izbora?

Vijesti 28. lis 201513:45 > 13:50
Grgo Jelavic/PIXSELL

Udruga Franak uputila je na adrese osam političkih stranaka, za koje smatraju da imaju najveće šanse na predstojećim parlamentarnim izborima, pitanja kojima žele ispitati stav tih stranaka o problematici kredita vezanih uz 'švicarce', posebice njihove namjere nakon eventualnog osvajanja vlasti.

Odgovore na svoja pitanja Udruga planira objaviti krajem idućega tjedna. Iako ne planira članovima savjetovati za koga da glasuju, ti bi im odgovori ili njihov izostanak mogli biti dobar orijentir koja stranka želi poštovati hrvatske zakone, a koja ne, kazao je u srijedu na konferenciji za novinare član Udruge Franak Goran Aleksić.

 Naime, pojasnio je, pitanja se odnose na zakonske propise koji uređuju problematiku kredita, a koji se u velikom dijelu ne poštuju. Tako primjerice iz Udruge Franak stranke pitaju hoće li, ukoliko Ustavni sud poništi ili privremeno suspendira zakonske odredbe koje uređuju konverziju, produljiti trajanje mjere fiksiranog tečaja franka od 6,39 kuna, ograničiti kamate na jedan posto u kreditima u kojima je početni tečaj ugovorene valute aprecirao više od 20 posto te hoće li bankama koje imaju plasirane kredite u valuti koja je aprecirala više od 20 posto uvesti porez od 2 posto na aktivu u tim kreditima.

Udrugu Franak zanima i hoće li pretendenti na vlast zakonom propisati način povrata preplaćenih sredstava temeljem pravomoćne presude u kolektivnom sudskom postupku, kojim je određeno da su odredbe o jednostranom povećanju kamatnih stopa nepoštene i ništetne, kao i hoće li zakonski propisati metodologiju određivanja fiksnog dijela kamatne stope, kako je to uređeno Zakonom o potrošačkom kreditiranju.

“Sva pitanja temeljena su na vrijedećim zakonskim odredbama”

“Stranke koje na postavljena odgovore s ‘hoćemo’ pristaju na poštivanje zakona, one koje ne odgovore ili, pak, odgovore ‘nećemo’ ili daju nejasne odgovore, zapravo izbjegavaju izvršavati hrvatske zakone, jer sva su ta pitanja temeljena na vrijedećim zakonskim odredbama”, istaknuo je Aleksić.
Iz Udruge Franak su podsjetili i da su zakoni kojima se uređuje konverzija kredita u ‘švicarcima’ u eurske stupili na snagu prije 27 dana, a da niti jedna banka još nije klijentima ponudila konverziju. Stoga ocjenjuju kako banke kalkuliraju s rezultatima izbora te čekaju posljednji zakonski trenutak da krenu u taj postupak.
Na konferenciji za novinare su se osvrnuli i na nedavnu ostavku dotadašnjeg vodstva Udruge i dijela koordinatora. Do toga je došlo zbog razmimilaženja u mišljenju, no Udruga se ne raspada, već je početkom ovog tjedna na izvanrednoj skupštini izabrala novo vodstvo, koje će započeti za zastupanjem Udruge nakon što ga potvrdi nadležni gradski ured, kazao je Damir Šlogar, dodavši kako Udruga nije njezino vodstvo, već 27 tisuća njezinih članova i članova njihovih obitelji.