Deset stvari na kojima inzistira MOST

Vijesti 10. stu 201510:28 > 10:36
Podijeli:
Izvor: N1

U MOST-u neprestano ponavljaju da jedino što ih zanima su - reforme, međutim, malo o tome se zna mimo inzistiranja na reformama javne uprave, monetarnog sustava i pravosuđa te regionalna reorganizacija. U svom programu stavljaju naglasak na deset stvari.

1. Uvođenje vinjeta na autoceste i bolja infrastruktura za turistička središta.

Ulaganje u prometne prioritete (prometna infrastruktura bliska profitnim i turističkim središtima, uvođenje vinjeta) jedan je od ključnih projekta Mosta.

“Osim toga problem su i financijski neopravdana i neracionalna ulaganja u prometnu infrastrukturu, neutemeljena na stvarnim brojčanim pokazateljima i na potrebama gospodarstva i stanovništva, nejasni kriteriji raspodjele sredstava kao uzrok velikim dugovima generiranim u Državnom proračunu i tvrtkama u resoru, zapuštenost određenih područja prometne infrastrukture, nepostojanje jasne upravljačke politike, bez razvojne vizije i ciljeva koji vode stvaranju dodatnih vrijednosti, te neracionalno trošenje financijskih sredstava i loše upravljanje ljudskim potencijalima u tvrtkama u resoru”, smatraju u Mostu.

2. Ekološko obrazovanje od vrtića nadalje i primjena eko standarda na svim područjima.

Za svaku zemlju, pa tako i Hrvatsku, izuzetno je značajna i klimatska politika, kao i ukupna ekološka svijest njezinih stanovnika, mišljenje je Mosta nezavisnih lista. Upravo je zato, smatraju, od iznimne važnosti raditi na podizanju ekološke svijesti kroz obrazovanje od vrtića nadalje s jedne strane te kroz primjenu ekoloških standarda na svim područjima s druge

3. Poljoprivreda kao prioritet, a ne kao problem

Nastojat će napraviti zaokret u poljoprivrednoj politici, u okvirima koliko je dozvoljeno ugovorom o pristupanju EU.

“Kod nas se forsiraju priče o nužnoj industrijalizaciji sela, iako je u zemljama EU-a visoka proizvodnost u poljoprivredi desetljećima razvijana na principima zdravog i vitalnog sela. Decentralizacija i razvoj nužno ovise o pružanju “života” hrvatskom selu”, stoji u programu Mosta.

4. Veća energetska neovisnost i povećanje obnovljivih izvora energije

Most će, kažu, težiti što većoj energetskoj neovisnosti te planskom i ciljanom povećanju udjela obnovljivih izvora energije. Razlog tome je činjenica da je energetski sektor u Hrvatskoj već sada jedan od najvažnijih investitora te posljedično i pokretač ukupnog gospodarstva.

5. Učinkovitije i brže pravosuđe

Učinkovitije i brže pravosuđe oslobođenom pritiscima dnevne politike jedno je od programskih obećanja Mosta o kojima su čelnici stranke već pričali. Reforma pravosuđa ključna je za reformu cijelog hrvatskog društva, smatraju u Mostu. “Kao najveće probleme vidimo sudske postupke koji predugo traju (sporost sudova), neujednačena sudska praksa, neuravnotežena opterećenost sudaca. Nastojat ćemo uvesti dodatnu specijalizacija sudaca te im osigurati informatičku povezanost i omogućiti komunikaciju putem video konferencija, što će racionalizirati troškove”, stoji u programu Mosta.

6. Liberalniji model preferencijalnog glasovanja, uvođenje dopisnog i elektronskog glasovanja.

Most će se zalagat za promjenu izbornog zakonodavstva kojoj je cilj još liberalniji model preferencijalnog glasovanja, uvođenje dopisnog i elektronskog glasovanja. Glavni problemi su, navode, neinformiranost birača, upitan tajming i ispravnost nedavne odluke Ustavnog suda, sustav biranja i zastupljenosti nacionalnih manjina, otežano glasovanje za osobe s posebnim potrebama, te neravnomjernost izbornih jedinica.

7. Bolje obrazovanje

Povezivanje obrazovanja s poduzetnicima te kvaliteta umjesto kvantitete uvisokom obrazovanju sažetak je Mostove vizije boljeg obrazovanja. Potrebno je, kažu, povezati institucije srednjoškolskog i visokog obrazovanja s poduzetnicima, a smanjiti jaz između ponude i potražnje na tržištu rada među deficitarnim i prezasićenim djelatnostima. Upisne kvote treba određivati tržišno, a ne po principu maksimalizacije profita određenih obrazovnih institucija.

8. Dokazivanje namjenskog korištenja sredstava i stvarna fiskalna odgovornost

U Mostu smatraju da treba početi stvarno i sustavno provoditi Zakon o fiskalnoj odgovornosti u praksi. “Svaki čelnik jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, proračunskog i izvanproračunskog korisnika državnog i lokalnog proračuna treba potvrditi da je u radu osigurao zakonito, namjensko i svrhovito korištenje sredstava te učinkovito i djelotvorno funkcioniranje sustava financijskog upravljanja”, stoji u programu Mosta.

9. Proširenje poduzetničke baze kroz stimulacije i olakšice poduzetnicima

Prihodovna strana proračuna ne može se više stavljati na teret sve manjeg broja poslovno uspješnih tvrtki, nego se treba otvoriti mogućnost proširenja poduzetničke baze raznim oblicima stimulacija i olakšica, od poreznog rasterećenja i pojednostavljenja zakonodavnog okvira, učinkovitijeg radnog zakonodavstva usmjerenog prema suvremenoj mobilnosti i dinamici poslovnih potreba do omogućavanja konkurentnijih kreditnih uvjeta, stvarnim a ne kozmetičkim stimulacijama novih poduzetničkih inicijativa.

10. Manje saborskih zastupnika, izmjene izbornog zakonodavstva, manje teritorijalnih jedinica i reforma lokalne samouprave

Za Most, racionalna javna uprava podrazumijeva paket reformi u svim dijelovima organizacije države i lokalne samouprave, počevši do smanjenja broja saborskih zastupnika, izmjene izbornog zakonodavstva, smanjenja broja teritorijalnih jedinica, reforma lokalne samouprave ne samo u odnosu na broj lokalnih jedinica, nego prvenstveno na način njihove organizacije i međusobne operativne povezanosti u određenim poslovima i ulogama koje nadilaze posebno jedinice lokalne samouprave s manjim brojem stanovnika, prijelaz dijela dužnosnika u volonterske službe, smanjenje broja državnih agencija, optimizacija radnih procesa i uklanjanje administrativnih barijera i nepotrebnih “poslova”, piše Index.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.