Potvrđena optužnica protiv Merzel: Pranje novca, mito…

Vijesti 12. stu 201516:05 > 16:09
N1

Zagrebački Županijski sud u četvrtak je potvrdio optužnicu protiv bivše SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel koju Uskok tereti da je sa svojim suoptuženicima odgovorna za niz nezakonitosti - od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na zabave.

Njen odvjetnik Mate Matić kazao je da je sud potvrdio optužnicu iako je, po njegovim riječima, predsjednik sudskog vijeća već sad utvrdio “niz nedostataka u postupku koje je provodio Uskok”.
No, već sad, “postoji dovoljno elemenata kako bi se zaključilo postojanje osnovane sumnje za ono što optužno vijeće utvrđuje”, kazao je Matić. Dodao je kako optužno vijeće očito nije smatralo da je to dovoljno za vraćanje optužnice na dodatno razjašnjavanje Uskoku te da će se sve nejasnoće utvrditi u tijeku postupka.

Lovrić Merzel je također kazala da je odluka bila očekivana. Dodala je da se drugačije ne može opravdati njeno “nasilno micanje s mjesta neposredno izabrane županice” i boravak u istražnnom zatvoru.
“Ono što je točno dokazati ćemo na sudu. Aspurd je da se takve stvari mogu događati, da vas netko miče pritiskom s pozicija tek na osnovu nekih svojih indicija. Uskok uvijek funkcionira na temelju indicija, a ne dokaza koje utvrđuje sud”, kazala je Lovrić Merzel.
Zajedno sa svojim odvjetnikom ponovila je da je riječ o političkom progonu.
Uskokova tužiteljica Martina Jaklin kazala je da će se svi mogući nedostatci u optužnici o kojima je govorila ‘druga strana’ rješavati na sudskoj raspravi.
O osnovanosti optužnice protiv bivše županice sud je počeo raspravljati još u srpnju. No, njena se obrana tada žalila jer iz spisa nisu izdvojeni svi dokazi koje su smatrali nezakonitima pa su, kao i Sanaderovi odvjetnici, upozoravali da je riječ o političkom, a ne pravosudnom postupku.
Uz tu bivšu lokalnu moćnicu, koja je nakon uhićenja lani u travnju provela više od pet mjeseci u istražnom zatvoru, optuženi su i ostali akteri te korupcijske priče – poduzetnik Željko Žužić, predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, njezin nećak Dalibor Rožanković i voditelj u Hrvatskim šumama Zvonko Rožić.
I dok je Uskok uvjeren da protiv Lovrić Merzel ima ‘čist slučaj’ ona je tvrdi kako će na sudu dokazati da je sve radila po zakonu i u skladu sa svojim ovlastima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.