"Hrvatska ovisi o par ljudi, ne znam zašto ne žele zajedno"

Vijesti 24. stu 201518:03 > 18:04
N1

Čelnik MOST-a i čovjek koji drži ključeve Banskih dvora Božo Petrov uživo se iz Metkovića javio kao gost Dnevnika N1 u utorak.

Stipe Petrina tvrdi u SD-u da “metkovska struja” želi izvanredne izbore i sumnja da to radite po naputku HDZ-a? “75 posto bi s SDP-om, ali Božo Petro to ne smije”. Zbog koga ne smijete?

“Petrina inače ima osebujne izjave, ali zna se razlog provođenja ovakvih razvogovora o reformama. On bi to htio ubrzati, ali ovo je prvi put da građani dobivaju unaprijed plan i program što će se konkretno raditi, i da su se i jedna i druga stranka u tome obvezale da će to napraviti. Ovo je prvi put da se priča o listi stvari, a ne o foteljama.”

Jasno je da su i HDZ i SDP odbili mogućnost velike kolicije, zbog čega i dalje na tome ustrajete kad su vas već odbili?

“Mi nismo dobili pismeni dopis da su to odbili. Drugo, za opću dobrobit RH bitno je zajedništvo. Jesu li građani RH taoci svih čelnih stranki, možda oko 20 ljudi? Kad su primjerice Stier i Picula prije nekoliko godina radili zajedno,  da pitate prosječnog građanina je li ta suradnja bila pozitivna, reći će vam da jest. Dakle, zajedništvo je moguće i dobar rad je moguć! To znači da samo ovisimo o par ljudi za koje ne znam zašto neće ići zajedno kada to može uroditi plodonosnim stvarima.”

Jeste li spremni na koaliciju ili razgovore samo s jednom od vodećih koalicija?

“Drago nam je da su i u jednoj i u drugoj stranci prepoznali da su promjene bitne i da se trebaju provesti. Nismo naklonjeni niti jednoj opciji, nego se nadamo da građani neće biti taoci nečijih osobnih animoziteta, jer u trenutku kada se stvori ta velika vlada, imat će svi jasne obaveze kojima su se obvezali građanima. Ako imate zajedničku vladu, vaš je uspjeh ta obavljena lista, ja bih volio da budu konačno odgovorni prema građanima i da barem dvije godine odrade na onome što treba cijeloj državi.”

Ali jeste li spremni, u slučaju da ne dođe do velike koalicije, da idemo na ponovljene izbore?

“Spremni smo na suradnju s onom opcijom koja prihvati naše opcije, i u četvrtak kada se planira sjednica Nacionalnog vijeća, ako ne pristanu na te uvjete, dosljedni smo onome što smo govorili cijelo vrijeme”, rekao je Petrov i objasnio kako je, smatra on, onda i bolje ići na prijevremene izbore, na kojima bi se vidjelo favoriziraju li građani neku od dvaju koalicija koje nisu prihvatile reforme, pa da se pokaže kome građani nakon toga više vjeruju.

“Onda neka nas kazne, a ako ih ne favoriziraju, onda će više glasati za MOST.”

Znači li to da želite ponovljene izbore?

N1

“Ne. Naši su uvjeti stručna vlada i ona stranka koja to ispoštuje s njom se može surđivati. Ako to ne žele prihvatiti, jasno smo ostali dosljedni sebi, to cijelo vrijeme govorimo, a napadi prema nama da smo neodlučni ne stoje. Njima se žuri podijeliti pozicije, i razbiti “Most. Mi ne želimo ponovne izbore, želimo dobrobit za RH, da zajedno radimo na tome, i znamo da to možemo!”

Jeste li pod pritiskom?

“Nema govora, ujedinjeni smo i nismo dozvolili raspravu o tome hoće li se ići s lijevom ili desnom opcijom. Nama su važne reforme i dok se to ne završi nema govora o glasanju i priklanjanju bilo kakvoj opciji.”

Pogledajte cijelo gostovanje Bože Petrova u Dnevniku u 18 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.