Most na tri stranice objasnio što želi

Vijesti 07. pro 201518:42 > 18:44
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnici MOST-a podijelili su danas predstavnicima koalicija Hrvatska raste i Domoljubna koalicija dokument na tri stranice pod nazivom "Načelni prijedlog formiranja Vlade Republike Hrvatske i konstituiranja Hrvatskog sabora 2015."

Objavio ga je HRT, a vidljivo je da MOST traži da predsjednik Vlade bude nestranačka neutralna osoba izabrana konsenzusom triju strana, a dužnost bi obnašala za vrijeme cijelog mandata nove Vlade. Predsjednik Vlade imao bi prvog potpredsjednika. Prvih pola mandata tu bi dužnost obnašala osoba iz jedne koalicije (Domoljubne ili Hrvatska raste), s drugu polovicu mandata tu bi funkciju obnašala osoba iz druge koalicije. Dužnost predsjednika Sabora most također želi podijeliti između predstavnika dviju najvećih koalicija i to na način da pola mandata trajanja Vlade tu dužnost obnaša predstavnik jedne, a drugu polovicu mandata predstavnik druge koalicije.

Božo Petrov želi funkciju drugog potpredsjednika Vlade.

“Ovaj načelni prijedlog podložan je korekcijama koje prvenstveno usuglase dvije najveće političke stranke/koalicije, jer će ih treća, kao moderator, uvijek lakše prihvatiti kad su preliminarno usuglašene od strane prvih dviju strana.”

“Vlada je zajednička, pa je i konstituiranje Sabora povezano s pozicijama u Vladi. Uloga Sabora u ovim odnosima u kojima nitko nema potrebnu većinu dobiva samo na još većem značaju, pa mjesto predsjednika Sabora nije nikakva rezervna pozicija. Također, nestranački premijer sigurno bi zbog snažnije provedbe odluka trebao nedvojbenu potporu predsjednika i jedne i druge opcije, stoga je moguće mjesto prvog potpredsjednika Vlade i mjesto predsjednika Sabora podijeliti između predsjednika dviju najvećih stranaka modelom 2+2 godine.

Radi kontinuiteta većinske potpore i u Saboru i u Vladi mjesta potpredsjednika u kontinuitetu pune četiri godine obnašali bi predstavnici MOST-a.

Preuzimanje odgovornosti po ministarstvima dijeli se okvirno po principu:

Nestranačke osobe – 1/6 ministarstava
Domoljubna koalicija – 1/3 ministarstava
Hrvatska raste – 1/3 ministarstava
MOST – 1/6 ministarstava”, stoji u dokumentu.

MOST napominje da će, u slučaju da samo jedna strana u pregovorima prihvati model Vlade s nestranačkim premijerom, pokrenuti pripreme konstituiranja Sabora i formiranja Vlade s tom stranom.

“Rok za izjašnjavanje predlažemo da bude do srijede, 9. prosinca 2015. do ponoći”, napisali su u dokumentu.

Podsjećamo, danas je održan sastanak čelnika SDP-ove i HDZ-ove koalicije s Mostom. Sat vremena kasnije ‘velika trojka’ nije uspjela dogovoriti – ništa. Petrov inzistira na konsenzusu oko izbora premijera, te je Karamarku i Milanoviću dao tjedan dana da razmisle je li im to prihvatljivo. Sve o tijeku konzultacija u ponedjeljak proučite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.