Od upada policije u Kulmerove dvore prošlo je 7 godina. Optužnice još nema. Što zapravo može DORH?

Crna kronika 19. lis 202409:54 0 komentara
Marko Prpic/PIXSELL

Afera Agrokor ovaj je tjedan ušla u svoju osmu godinu. Naime, prije točno sedam godina policija je upala u Kulmerove dvore čime je i službeno označen početak procesa u ovom slučaju. Ivice Todorića tada nije bilo u Hrvatskoj, no privedeni su njegovi suradnici, čiji su domovi, kao i sami Todorićevi dvori tog dana pretraženi.

U ovom trenutku još uvijek nema nove optužnice protiv Todorića i ostalih obuhvaćenih glavnim inkriminacijama, odnosno sumnjama u malverzacije teške preko preko 160 milijuna eura. Poznato je da je državno odvjetništvo povuklo već drugi puta optužnicu na doradu nakon što je vijeće Visokog kaznenog suda RH, u kojem je tada bio i današnji glavni državni odvjetnik Ivan Turudić, financijsko vještačenje proglasilo nezakonitim dokazom.

Rok za novu optužnicu

Optužnica je drugi puta povučena 17. siječnja 2024. a Županijski sud u Zagrebu dao je državnom odvjetništvu rok od godine dana, dakle do 17. siječnja 2024. da ju ponovno podigne.

Zato je alarmantno zazvučala izjava glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića da dovršetak novog financijskog vještačenja u aferi Agrokor očekuje tek u veljači ili ožujku iduće godine.

“Vještačenje je u izradi, ugovorom je mislim predviđeno početkom 2025., nisam siguran je li to drugi ili treći mjesec”, kazao je Turudić nedavno u Saboru. To bi značilo da će vještačenje stići nakon isteka roka za podizanje optužnice.

Inače taj rok je obvezujuć i ukoliko državno odvjetništvo optužnicu do tada ne podigne gubi pravo dalje procesuirati ovaj slučaj.

Što planira državno odvjetništvo?

Zatražili smo zato Ivana Turudića pojašnjenje, a šturi odgovor stigao nam je od Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

“Optužnica će biti podignuta na način i u skladu s rokovima propisanim Zakonom o kaznenom postupku”, napisali su nam. Tek ostaje za vidjeti što će to točno značiti.

Odvjetnik Anto Nobilo koji je član odvjetničkog tima u aferi Agrokor nedavno je bio gost Novog dana kod našeg Tihomira Ladišića.

Kakva je sudbina ove afere?

“Kada vještačenje bude gotovo realno je očekivati da će novi tužitelji, koji će dobiti predmet, morati proučiti cijeli predmet i donijeti nove odluke. Očekujem bitno reformiranu i bitno suženu optužnicu”, rekao ne Nobilo.

Odvjetnik Fran Olujić, koji je također jedan od branitelja u ovom slučaju, za N1 je pojasnio da i nakon novog podizanja optužnice državno odvjetništvo teoretski može vrlo brzo odlučiti da ju ponovno povuče.

“Sud im ponovno može dati rok za njezini podizanje, a takva procedura može se ponoviti više puta”, rekao nam je Olujić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!