AI – prilika i(li) prijetnja? “Mogućnosti su ogromne, treba učiti”

Europski parlament u lipnju bi trebao usvojiti izvješće s amandmanima na Akt o umjetnoj inteligenciji, čije se donošenje pak očekuje do kraja godine. To je ključni dokument kojim EU želi regulirati razvoj umjetne inteligencije kako bi se minimizirali rizici koje ta tehnologija nosi, a potencirala potencijalna korist i potencijali. Ispunjava li Akt koji je trenutno na stolu takve ciljeve, koliko građani EU-a i posebno građani Hrvatske znaju o AI-u, koliko smo spremni učiti, prepoznati rizike i uhvatiti priključak na dio svijeta koji već značajno koristi potencijale umjetne inteligencije? O tome u TNT-u razgovaramo s Marijanom Šarolić Robić, osnivačicom CroAI – Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju.

“Kad govorimo o AI-u, povijest je jako kratka, treptaj oka. 2018. EU je donio deklaraciju o AI-u pa se ta priča prelijeva i na nas. U toj deklaraciji postavili su se
temelji svega što je došlo nakon toga. Oni u deklaraciji postavili temelje svega što je došlo nakon toga. Dan je mandat stručnoj skupini na visokoj razini koja je dobila mandat da razvije etičke smjernice za razvoj AI-a na razini EU-a, 64 sturčnjaka iz raznih područja života. Skoro godinu dana javnim savjetovanjem stavili su svoje komentare, adresirali ono što mi jesmo kao EU, kroz ugovor o EU-u i Povelji temeljnih prava. Vratili smo se onome što mi jesmo kao Europljani, što želimo čuvati i što su naše vrijednosti i principi. Zadnji val je draft tog Akta o AI-u koji će biti izravno primjenjiv u svim zemljama EU”, rekla je Marijana Šarolić Robić.

Naglašava da je teško regulirati nešto što ne poznaš, jako teško. “Dogodio se tako tekst koji je rigidan, sličan GDPR-u, donosi puno tereta svima koji su već na tržištu.”

Na pitanje hoće li Akt zakočiti Europu u razvoju umjetne tehnologije, odgovara: “Da, to sigurno. Nacionalna tijela koja će to provoditi na razini članica nemaju kapacitete, znanja, a ne znam imaju li i volje učiti jer bez znanja vi ne možete nadzirati nešto.”

“Opet se igramo toga da prijetimo batinom, a nismo dali mrkvu”, rekla je Šarolić Robić o Aktu.

Strah koji se pojavljuje od umjetne inteligencije je, kaže, normalan. “Panika je prirodni nagon, pitanje je što napravimo nakon, što shvatite poslije. Da je to ocean prilika.”

CroAI je razumijevajući što nas čeka htio gurati na agendu da bude javna rasprava, da se ljudi osvijeste, da vide mogućnosti.

“Jedina smo zemlja u EU gdje se 1 posto stanovništva javilo da završi taj tečaj osnovnih elemenata (Elemental AI). Nisu svi zavšrili, ali odlučili smo popularizirati to, preveli tekst na hrvatski da građani mogu aplicirati i da riješe mali test znanja koji nudi jako puno učenja ne bi li ljudima demistificirali, dali informacije, fakte o samoj umjetnoj inteligenciji. Da mogu kritički promisliti što je iza sve i da iskoriste te alate jer mogućnosti su ogromne”, kazala je.

“Na nama je odabir da krenemo i učimo, da budemo bolji, da koristimo alate da sebi osiguramo nove izvore prihoda, da budemo u korak s vremenom i da budemo vladari tehnologije, a ne konzumenti, potrošači koje tehnologija konzumira”, rekla je Šarolić Robić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.