Andročec o mogućoj nestašici energenata: Ne moramo u redukcije

Vijesti 11. ožu 202213:53 > 15:30 0 komentara

Ivan Andročec, direktor Sektora za strategiju i razvoj HEP-a, gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao situaciju s energentima, posebno u svjetlu rata u Ukrajini. Otkrio je i koliko građani u Hrvatskoj mogu očekivati poskupljenje struje nakon 1. travnja.

Govoreći o posljedicama rata u Ukrajini i posljedicama na HEP Ivan Andročec je rekao: “Uredno ispunjavamo obveze, uredno dobavljamo količine energenata, imamo zaliha ugljena u Plominu za redovan rad.”

VEZANE VIJESTI

“Ugljen možemo nabavljati iz više zemalja. Kad ćemo ga nabavljati, odlučit ćemo iz koje zemlje, a gledamo po najnižoj cijenu u trenutku nabave. O skupoći ne mogu govoriti jer je turbulentna situacija i cijene se iz dana u dan mijenjaju”, dodao je.

O zalihama ugljena u Hrvatskoj je istaknuo: “Ima zaliha ugljena koji služi za iduća dva mjeseca i onda se opet nabavlja, to je redovan proces. Ništa alarmantno se ne događa.”

Govoreći o mogućim scenarijima i rastu cijena struje Andročec je otkrio: “Svi znamo da je Vlada donijela određene mjere. Taj udar ipak neće biti tako snažan kao što bi bio da nema tih mjera. Sad govorimo o poskupljenju za kućanstva od 1. travnja za 9,6 posto za prosječno kućanstvo s prosječnom potrošnjom. Oni koji su na opskrbi na tržišnom dijelu, ovisi imaju li ugovoren taj dio ili tek trebaju ugovarati.”

Na pitanje imamo li krizni plan zbog poremećaja i problema s opskrbom, odgovara: “Naravno. A i Vlada je osnovala krizni stožer i što se tiče Hrvatske, mislim da je stvar pod kontrolom. Imamo i LNG terminal gdje je HEP suvlasnik i putem njega dobavljamo potrebne količine plina za termoelektrane, ali i za kupce.”

Ako i poraste potražnja u drugim državama, Andročec kaže da nema razloga za brigu: “Imamo redovnu opskrbu brodovima. LNG terminal radi u punom kapacitetu, povezani smo sa Slovenijom i Mađarskom odakle se isto može dobaviti plin. Ne moramo u redukcije.”

Dotaknuo se i realizacije Zelenog plana: “Pretpostavljam da će ova situacija ubrzati sve to. EU je već donio neke odluke i dokumente o kojima se danas raspravlja u Versaillesu. Zeleni plan se sad treba definirati, to će se još ubrzati. Mi imamo svoj obnovljivi scenarij – obnova hidroelektrana, izgradnja novih, izgradnja vjetroelektrana, sunčanih elektrana…”

Govoreći o nuklearnoj elektrani Krško rekao je: “Imamo dobavu iz NE Krško zbog suvlasničkog udjela. Slovenija radi pripreme da se realizira i projekt NE Krško 2, drugi blok. Mi smo za to zainteresirani, ali još je puno točaka za proći prije konačne odluke. Projekt izgradnje NE traje i cijelo desetljeće, to sigurno neće biti prije 2030. Cilj nam je dekarbonizacija i sve što se ulaže u obnovljive izvore naš je cilj.”

Napomenuo je da n etreba biti zabrinut za sigurnost nuklearke: “To su visoki standardi. NE Krško ima reaktor zapadnog tipa i najviša je razina sigurnosti. Zadnjih 10 godina kontinuirano se provode investicije, sigurnost nije upitna.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!