Bakić objasnio kako bi trebao izgledati porez na nekretnine

Damir Bakić, saborski zastupnik stranke Možemo u N1 Studiju uživo govorio je o poreznom rasterećenju plaća u kontekstu posljednjih najava premijera Andreja Plenkovića i ministra financija Marka Primorca.

“Nezahvalno je govoriti o tome dok ne znamo stvarne činjenice i planove”, započeo je Bakić, dodajući da i Vlada još razmišlja o nekoliko modela.

Dodao je da podržava napor da se povećaju plaće. “Definitivno podržavamo nastojanje da se smanji porezno opterećenje rada. No, to nije jednostavno. Naša temljena primjedba, iz najava koje smo čuli, čini se da se to pokušava napraviti partikularnim zahvatom u porezni sustav, ne sagledavajući porezni sustav.”

Ističe da se ne vidi jasna ekonomska politika u Hrvatskoj. “Unatoč svim pozitivnim nadanjima i rezultatima turizma vidimo da je realna opasnost od sve veće ovisnosti o toj ekonomskoj monokulturi. S druge strane vidimo fijasko naše ekonomske politike, pogotovo u Slavoniji i pogotovo u poljoprivredi.”

“Što se tiče intervencija u mirovinski sustav, mislimo da ovaj način, otpuštanje uplata jednog dijela mirovinskog doprinosa neće biti dobar jer ćemo time stvoriti novu specifičnu kategoriju osiguranika, a s druge strane je nejasno tko će biti podoban za tu mjeru, koja kategorija radnika”, istaknuo je Bakić.

Treba uvesti porez na nekretnine

Kaže da to sve otvara dva nova važna pitanja. “Jesmo li sigurni da će kroz tu mjeru neto plaća radnika zaista porasti? Tko garantira da poslodavci neće smanjiti bruto plaću radnika, a ponešto povećati neto plaću i iskoristiti priliku da smanje cijenu rada?”

“Udaljavamo se od temeljnog principa da iznos mirovine odgovara uplaćenom doprinuosu i to na adekvatan način”, dodao je Bakić.

Osvrnuo se i na nejednako porezno opterećenje. “Kod nas najmanji porez plaćaju oni koji su najimućniji.”

Dodaje da i da još uvijek ne oporezujemo imovinu na pravi način. “Porez na nekretnine bi trebao biti uveden ali na način da porez na prvu, jedinu nekretninu ne bude veći nego što je sad ono što se zove komunalna naknada. Porez na drugu, treću nekretninu bi trebao biti progresivno veći.”

Powered by Poll Maker

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.