Čelnik Lokomotive: Od Mamića sam primao gotovinske iznose od 100 i 200 tisuća eura

Crna kronika 01. lis 202415:02 0 komentara
Božidar Šikić
Borna Jaksic/PIXSELL

U nastavku suđenja braći Mamić i ostalima u tzv. aferi Dinamo 2 čelnik NK Lokomotive Božidar Šikić u utorak je kazao da je, za usluge skautiranja i preporučivanja igrača, od Zdravka Mamića znao primati gotovinske iznose od 100 ili 200 tisuća eura.

U iskazu na osječkom Županijskom sud Šikić je kazao da je ove usluge obavljao za agenciju Zdravka Mamića te da mu je Mamić u početku znao davati po tisuću li dvije tisuće maraka, a kasnije kada se realizirao neki ozbiljniji posao, dobivao je veće iznose od 100 ili 200 tisuća eura, kao nagradu za skautiranje igrača i njihovo preporučivanje agenciji.

Ističe kako je od Zdravka Mamića dobivao novac u gotovini, za što nije potpisivao potvrde o primitku, a da je nešto potpisao Mariu Mamiću koji mu je, koliko se sjeća, novac uplatio na račun.

Mamićevoj agenciji preporučio brojne igrače

Navodi kako je Mamićevoj agenciji preporučio brojne igrače koji su tada još bili djeca, a od kojih su neki prošli kroz Dinamovu školu nogometa, u kojoj je on jedno vrijeme bio direktor, i ostvarili velike karijere. Među kojima su Luka Modrić, Vedran Ćorluka, Mateo Kovačić, Šime Vrsaljko, Milan Badelj i Marcelo Brozović.

Šikić tvrdi da je suradnja sa Zdravkom Mamićem prekinuta nakon što je NK Lokomotiva ušla u prvu ligu te da nije sudjelovao u transferima igrača koje je prodavao NK Dinamo, već samo onih iz Lokomotive. Rekao je da mu nije poznata tvrtka Play Pro Limited koja se u optužnici spominje kao jedna od kompanija preko kojih se izvlačio novac iz Dinama, a nakon što mu je tužiteljstvo predočilo fakturu kazao je da mu ona nije poznata, ali da je na njoj njegov potpis.

Misli da je čuo za inkriminiranu tvrtku Digi Sport, ali da o njoj ne zna ništa niti mu je poznato da su on i NK Lokomotiva imali neki poslovni odnos s tom tvrtkom. Nakon što mu je Uskok predočio ugovor s tom tvrtkom rekao je kako se ne može sjetiti što je predmet toga dokumenta, ali da se na njemu nalazi pečat NK Lokomotive i njegov potpis pa se vjerojatno može provjeriti o čemu se radi.

Svjedok Zdenko Jedvaj, otac bivšeg Dinamovog igrača Tina Jedvaja, reako je kako su on i supruga s Dinamom potpisali ugovor o profesionalnom igranju za sina, koji je tada bio maloljetan, a misli da su, na njegovo traženje, potpisali i aneks ugovora o podjeli transfernog obeštećenja kod odlaska u inozemstvo, u omjeru pola-pola.

Sjeća se da su, ubrzo nakon potpisivanja ugovora o profesionalnom igranju potpisali i ugovor s osobma koji su trebali brinuti o karijeri njegovog sina, a to su bili domaći ljudi čijih se imena ne sjeća, ali ih je zastupao Mario Mamić. Ugovor je potpisan s tvrtkom čijeg se imena ne sjeća, ali navodi kako je Tin, nakon šest mjeseci, otišao u talijansku Romu.

“Pozvao me u svoju kuću”

“Znam da me je Zdravko Mamić pozvao u svoju kuću, izvijestio da ima ponudu za moga sina i rekao da sutradan letimo u Rim. S nama u avionu na putu za Rim bio je i Zoran Mamić, a Zdravko Mamić mi je okvirno rekao pojedinosti ugovora, ali da ću biti zadovoljan s uvjetima jer se neki detalji još dogovaraju”, pojasnio je svjedok.

Jedvaj se ne sjeća jesu li tamo bili i menadžeri s kojima je potpisao ugovor o zastupanju svoga sina, ali je potvrdio da je prava na podjelu transfernog obeštećenja prodao prije Tinovog odlaska u Romu. Tvrdi kako je Zdravku i Mariu Mamiću predložio da se to proda agenciji koja je po ugovoru zastupala njegovog sina, da se ne sjeća s kim je to konkretno dogovorio, ali da je ugovor o prodaji potpisao u agenciji Maria Mamića.

Kazao je kako je dogovoreno da se isplata obavi u dvije rate u gotovini i da je po novac išao u agenciju Maria Mamića, a radilo se o dvije isplate od po 100 tisuća eura, za koje se ne sjeća je li potpisao neku potvrdu o primitku.

Novi svjedoci pred sudom idućeg tjedna

Svjedoku je predočena izjava Tina Jedvaja iz koje proizlazi da prepušta trgovačka prava tvrtki Barnes & Bell Limited za koju je rekao da ga je možda Mario Mamić pozvao u ured da potpiše taj dokument, ali ne sjeća je li dobio primjerak te izjave. Na upite obrane ponovio je kako ne zna tko je sve sudjelovao u transferu njegovog sina u Romu, ali da je bio zadovoljan potpisanim uvjetima.

Njegova supruga Suzana Jedvaj kazala je da nije sudjelovala u pregovorima te da je potpisivala ono što je trebala, jer je njezin sin tada bio maloljetan.
Potvrdila je da su primili oko 200 tisuća eura od tvrtke koja se trebala brinuti o karijeri njezina sina, ali nisu joj poznate pojedinosti te misli da je potpisala neki ugovor oko primitka novca u kojem je, koliko se sjeća, navedeno da novac isplaćuje neka strana tvrtka.

Suđenje se nastavlja 7. listopada, ispitivanjem novih svjedoka. U aferi “Dinamo 2” za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH i kojima se sudi u odsutnosti, optuženi su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan. Krota i Vuksan su u međuvremenu priznali krivnju te su sporazumno suđeni – Krota na rad za opće dobro, a Vuksan uvjetno.

Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 19 milijuna eura.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!